Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Alkohol & hubnutí: Vše, co jste chtěli vědět

Alkohol & hubnutí: Vše, co jste chtěli vědět

Alkohol & hubnutí: Vše, co jste chtěli vědět

3. července 2019 od Pavla Maříková

3. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Okolo alkoholu a hubnutí panuje spousta mýtů a pověr. Jeden tvrdí, že bílé víno urychluje hubnutí, druhý vám řekne, že pokud držíte dietu, musí být alkohol na černé listině. Jak to tedy s tím alkoholem při redukci váhy je? Musíte se ho vzdát úplně, nebo sklenka jednou za čas neuškodí? Poradí vám výživová poradkyně RNDr. Michaela Bebová.

Mnoho lidí váhá, zda při redukční dietě pít, či nepít alkohol. 

Alkohol je poměrně kalorický (7 kcal/g etanolu), a ještě povzbuzuje chuťové buňky ke konzumaci často slaných a výraznějších jídel. Za druhé brání spalování tuků, protože mu tělo dává při metabolismu přednost. „Na otázku, zdali lze zhubnout i při občasné konzumaci alkoholu, odpovídám ano, není to nemožné, lze zhubnout i s občasnou konzumací piva nebo vína. Proč si ale házet zbytečně klacky pod nohy?“ říká Michaela Bebová.
bílé víno

Škodí pivo nebo střik po sportu?

„To příliš nedoporučuji. Jednak tím úplně zablokujete pálení tukových zásob, které dobíhá po nějaké dlouhodobější sportovní aktivitě, a jednak se tím člověk může dostat do hypoglykémie, tedy stavu, kdy je v krvi nebezpečně málo cukru - glukózy,“ upozorňuje výživová poradkyně.


Piji jen alkoholické nápoje bez cukru a suché víno. To nevadí, ne?

To není řešení. Alkohol je po sacharidech, bílkovinách a tucích čtvrtým zdrojem energie. Pozor, to, že je něco bez cukru nebo brut apod., neznamená, že to nemá žádnou energii. Tyto alkoholické nápoje lze jen řadit mezi ty méně kalorické (např. bílé víno) a hubnutí rozhodně nepodporují.

Po alkoholu mám vždy hlad. Naopak kamarádce alkohol chuť k jídlu snižuje.

Jak alkohol podporuje chuť k jídlu? Vědci se domnívají, že etanol v mozku aktivuje některá centra, která vysílají do těla signály „mám hlad“. „Člověk, který konzumuje alkohol, tedy prokazatelně víc sní, nebo obecně i více jí. Toho se samozřejmě i využívá – jen si vezměte například aperitiv. Má za úkol navnadit chuťové buňky, ale i vzbudit pocity hladu,“ dodává Michaela Bebová.


Pokud si alkohol nechci odepřít, co je nejvhodnější při dietě pít?

Nejvhodnější je pít suché bílé víno anebo střik. Základ je, aby tam nebyl přidaný cukr. Případně suché červené víno. Cesta také může být pivo nealkoholické, které díky absenci alkoholu má nižší množství energie (cca 20-25 kcal/100 ml).
alkohol

Je rozdíl mezi pitím vína, piva a tvrdého alkoholu?

Rozdíl je jednak v množství alkoholu (etanolu) jako takového, ale také v obsahu sacharidů. Tvrdý alkohol obsahuje v průměru okolo 40 % alkoholu, zatímco víno okolo 10-15 %. Pivo přibližně polovinu, okolo 6 %. Tvrdý alkohol je z důvodu vysokého množství etanolu tedy nevhodný, a to jak při dietě, tak obecně v jídelníčku. Např. vodka obsahuje okolo 230 kcal/100 ml, zatímco 12stupňové pivo okolo 47 kcal/100 ml - velký rozdíl je zde tedy i v energii.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít