Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Štětce na líčení: Jak se v nich vyznat?

Štětce na líčení: Jak se v nich vyznat?

Štětce na líčení: Jak se v nich vyznat?

9. prosince 2021 od Linda Háková

9. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Linda Háková

Užijte si jemnou péči štětců a zkuste domácí líčení ve stylu profesionálů. Jak si kosmetický štětec vybrat, jak s nimi pracovat a jak je ošetřovat? Vyzkoušejte naše tipy.
Kosmetické štětce používají profesionální vizážistky, ale hodit se vám budou také u domácího líčení. Co kromě dekorativní kosmetiky budete ještě potřebovat? Jaký štětec si pořídit a na co? Zde jsou naše tipy.
Správná péče

Základní rozdělení

Štětce se dělí na dvě skupiny podle druhu použitého chlupu na přírodní (nejčastěji pocházejí ze srsti koz nebo poníků) a syntetické a pro jejich využití platí jednoduché pravidlo. Přírodní štětce se hodí spíše na pudrové produkty (pudry, tvářenky, stíny), zatímco syntetické štětce spíše na produkty krémové a tekuté (make-upy, korektory atd.). Kromě toho můžeme štětce ještě rozčlenit na ploché a kulaté.
Základní rozdělení

Jak vybírat

Při nákupu doporučujeme štětec „osahat“. Otestujte si, zda na pleti neškrábe, zda je dobře střižen (všechny chlupy jsou správně dlouhé) a zda „nepelichá“. Počítejte také s tím, že nákup opravdu kvalitního štětce je investice, která se ovšem vyplatí vzhledem k jeho životnosti.

Správná péče

Když už se rozhodnete do své beauty výbavy investovat, chce to také se o ni správně starat, aby vám dlouho vydržela v dobré formě. Proto je třeba štětce pravidelně čistit. To je nutné i z hlediska hygieny, protože se štětci budete pravidelně dotýkat svého obličeje a nepřejte si vidět, co všechno „žije“ v takovém nevyčištěném štětci po pár dnech (prach, bakterie, zbytky make-upu…).
Místo štětců můžete používat také prsty
Tip redakce: Jak na to?
Ideální je samozřejmě čistit štětce po každém použití, jenže kdo by na to měl v běžném provozu čas. Dobrým kompromisem je dopřát jim pořádnou očistu jednou týdně. Nebojte, nejde o nic složitého. Použít můžete přípravek určený přímo na jejich čištění třeba
Gabriella Salvete Mýdlo pro čištění kosmetických štětců (koupit v e-shopu), ale vystačíte si i s jemným šamponem. Umyté štětce nechte sušit naležato, voda tak nebude stékat do rukojeti, kde by se mohly chlupy rozlepit. Naopak suché štětce skladujte nastojato, chlupem nahoru.

Ten pravý na…

… make-up
Na tekutý sáhněte po syntetickém, pudrový bude lépe fungovat s přírodním štětcem. Na větší plochy můžete použít plochý nebo hutnější kulatý. Detaily, jako je oblast očí nebo okolo nosu, se vám lépe nalíčí s menším chlupatým štětcem střiženým do špičky.
… pudr
Čím chlupatější a kulatější, tím líp. Na pudr jsou skvělé jsou například kabuki štětce.

 
 
… korektor
Při takovéto precizní práci oceníte menší chlupatý štětec se špičkou.




 
… na rozjasňovač
Skvělou volbou jsou vajíčkově střižené chlupaté štětce, občas se jim říká „králičí ocásek“. Na tváře může být větší, k vnitřním koutkům oka volte drobnější.
 
… na bronzer a konturování
Sáhněte po rovně střiženém chlupatém štětci, který přesně sedne celou svou plochou kolmo na kůži.

 
… na tvářenku
Ideální bude šikmo střižený chlupáč, který bude krásně kopírovat sklon lícních kostí.

 
… na obočí a linky
Na oboje se hodí tenké štětce s delšími chloupky, jež dokážou precizně nakreslit tenkou linku.

 
 
… na oční stíny
Tady jich budete pravděpodobně potřebovat víc – plochý na víčko, krátce střižený na linku nebo vykreslení očního důlku a menšího chlupáče na ztrácení stínů.
 
… na rtěnku
Pokud nenanášíte barvu přímo ze rtěnky, oceníte menší štěteček pevné konzistence střižený do špičky.


 
Tip redakce:
Místo štětců můžete používat také prsty nebo houbičku. Některé krémové produkty budou dokonce fungovat lépe, když je před aplikací trochu zahřejete tělesným teplem, snáz se pak zapracují do pleti. Někomu mohou prsty také lépe vyhovovat, protože bude mít pocit, že má lepší kontrolu nad finálním zapracováním produktu a nad jeho množstvím. Pokud ale používáte štětce, můžete aplikovaný produkt nejprve nanést na hřbet ruky, kde se nahřeje, a štětcem ho pak naberete odtud.

 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Linda Háková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít