Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co všechno musí umět pudr?

Co všechno musí umět pudr?

Co všechno musí umět pudr?

14. prosince 2019 od Lucie Ulmanová

14. prosince 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová

Skoro to vypadá, jako by rozjasňovače a tvářenky vytlačily klasické pudry. Vzdát se ho úplně by ale rozhodně byla chyba. Pro vaši pleť toho udělají hodně, a tak si od nás nechte předepsat ten správný.
Základním úkolem pudru je zmatnit a zafixovat make-up. Ano, zafixovat, nikoliv ho nahradit. Ačkoliv před mnoha lety jste se mnohdy dočetly, že stačí pleť jen napudrovat a make-up nepotřebujete. V dnešní době bychom vám spíš poradili (pokud toužíte po jediném přípravku) použít jen make-up, a to třeba zmatňující.

Pudry jsou nenahraditelné nejen pro mastnou pleť. Dovedou mastnotu podržet a nepropustit, aby se zkrátka nos a líce neleskly. Přiznejme si, že to se někdy stává i těm, co mají tváře bez mastné záře.


Barva, textura, stav pleti

Při výběru pudru musíte zohlednit tři aspekty:
  • texturu
  • odstín
  • nejlepší aplikaci pudr právě pro vás
Rozdílné typy přípravku si žádají rozdílné způsoby nanášení. Kromě toho, jak vám je textura příjemná, zohledněte i způsob, jakým se nanáší: aby se vám s ním dobře pracovalo. Ani barvu se nevyplatí podcenit. Ta by měla být ve stejném tónu jako make-up, takže ideálně budete potřebovat pudry dva: na opálenou letní pleť a na zimu, kdy máte pleť světlejší. Pokud tedy chcete kompaktní pudr a ten je k dispozici jen ve třech odstínech, raději sáhněte po jiné značce, která má pudr ve vašem tónu nebo maximálně o tón světlejší (nikoliv však tmavší, což přidává na věku). A teď už k základu, tedy k typům pudru.
Tip redakce:
Při výběru doporučujeme za pomoci testerů přímo vyzkoušet na svém obvyklém make-upu, jak spolu souzní.

Pudry kompaktní: Když máte normální i suchou pleť

Mezi nejrozšířenější pudry patří kompaktní. Ano, to je ten zcela pevný, tvrdý a spečený. Hlavním jeho posláním je zmatnit, ale nevysušit. Ideální je tak pro normální až sušší pleť.


A jak na to?

  • Nejčastěji se aplikuje polštářkem nebo malou labutěnkou, se kterou se dá snadno pracovat (asi lépe než se štětcem).
  • Stačí jen přejet přes místa, která potřebujete zafixovat.
Díky tomu, že bývá k pudru přiložený aplikátor, nemusíte řešit, jaký přesně použijete. Do kabelky ideální společníci! Kompaktní pudr má snad jen jednu jedinou nevýhodu: do labutěnky se „vejde“ více přípravku, než aktuálně potřebujete a na pleť nanesete, takže ho rychleji vypotřebujete. Navíc labutěnku musíte často čistit, obzvlášť když vás trápí akné.
detail na tvář s pudrem a štětcem
Sypký pudr = prášková konzistence. Doporučujeme ho majitelkám mastnější pleti, umí totiž skvěle pohlcovat mastnotu. Pokud je ovšem mastnota opravdu nadměrná, nezapomeňte ji před nanesením pudru odsát: zmatňujícími ubrousky nebo papírovým kapesníkem. Sypký pudr se nanáší nejčastěji měkkým velkým štětcem.


A jak na to?

  • „Namáčejte“ vždy jen horní část štětiček.
  •  Před aplikací nadbytek pudru oklepejte do papírového kapesníku jedním lehkým klepnutím do středu štětce.
Sypký pudr umí dokonale zafixovat make-up, proto ho používají s oblibou všechny vizážistky líčící nevěsty nebo maturantky.  Zajeďte s ním přes krk až na dekolt, případně i na záda, pokud je máte odhalená.
Tip redakce:
Jestliže si nejste jisti odstínem, vyberte si pudr transparentní, který je bez pigmentace (nekryje), a má tak naprosto univerzální použití pro všechny typy pleti. Některé expertky na líčení (obzvlášť třeba před focením) s ním zafixují ještě celý make-up, i když už použily sypký pudr.


Krycí, nebo lesklý?

sada pudrů
Co už záleží čistě na vašem výběru, je krycí schopnost pudru i to, kolik zářivých částeček obsahuje. Ano, pudr má za úkol zmatnit, ale existují i pudry rozjasňující. Ten dovede i zašedlou a mdlou pleť rozzářit, používejte ho ovšem spíše jen na partie, které si to zaslouží. Třeba jen letmý dotek rozjasňujícího pudru nad tvářenkou… umí působit elegantně, a přitom ozvláštnit líčení. Vyzkoušejte Gabriella Salvete Rozjasňující pudr pro všechny typy pleti (koupit v e-shopu).

Rozjasňující pudr ale dovede nepříjemně upozornit na nedokonalosti, jako je třeba akné. Podobně je na tom bronzující pudr, který zvýrazňuje opálený vzhled pokožky. Zkuste ho v zimě používat spíše jen místo tvářenky než na celý obličej. V létě mu to sluší na všech místech, kam dopadá sluníčko jako první. Na lících, spáncích a v dekoltu. Doporučujeme třeba Gabriella Salvete Bronzující pudr s SPF 15 (koupit v e-shopu).
Dobře nanesený pudr by měl prodloužit životnost make-upu – ideálně tak, že když se ráno nalíčíte, přes den vám bude stačit se několikrát přepudrovat a večer můžete jít klidně na večírek, aniž byste se leskla jako disco koule.


Co by pudr neměl?

  • nadměrně vysoušet pleť (projevuje se třeba šupinkováním),
  • ucpávat póry (vznik černých teček a akné),
  • „zalézat“ do vrásek (čímž se zvýrazní),
  • dráždit pleť (zarudnutí).

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít