Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Sypký, nebo kompaktní? Kdy zvolit jaký pudr

Sypký, nebo kompaktní? Kdy zvolit jaký pudr

Sypký, nebo kompaktní? Kdy zvolit jaký pudr

4. října 2018 od Pavla Maříková

4. října 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Není pudr jako pudr. Ano, všechny mají za úkol pleť sjednotit, zmatnit a zafixovat make-up, ale každý má trochu jiné použití a také je vhodný pro jinou pleť. Víte, kdy vybrat pudr sypký a kdy kompaktní? Kdy vám přijde vhod pudr transparentní, ale kdy je lepší sáhnout spíše po zabarvené variantě? Připravili jsme pro vás malý přehled různých pudrů a poradíme vám, kdy který zvolit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Už dávno neplatí mýtus, že pudr pleť vysušuje a dusí. To možná platilo před pár desítkami let, ale určitě ne v dnešní době, kdy kvalitní pudry pleť naopak chrání. Jak již bylo zmíněno v úvodu, pudr pleť především zjemňuje, potlačuje její lesk a pomáhá zafixovat make-up. Zvlášť pokud máte mastnější pleť, nemusíte se pudru vůbec obávat – naopak, poskytne vám dobrou službu, protože kromě matného vzhledu pomůže minimalizovat i viditelnost pórů. U sušší a zralé pokožky bude třeba s pudrem trochu šetřit, abyste si zbytečně nezvýrazňovaly vrásky, ale ani tento typ pleti se nemusí pudru vyhýbat úplně.

Základem je se rozhodnout, zda chcete pudr spíše kompaktní (tedy v „pevném“ balení), nebo sypký. Do kabelky na denní přepudrování je určitě vhodnější ten kompaktní, ale pro každodenní ranní líčení se spíše doporučuje ten sypký.


Kompaktní pudr

  • dodá pleti matný vzhled,
  • zafixuje make-up,
  • v porovnání se sypkým pudrem vydrží na tváři déle,
  • je ideální na cesty,
  • nanáší se velkým štětcem nebo houbičkou.
Okamžitý matný vzhled a velmi praktické balení má kompaktní pudr miss sporty So Matte Instant Matte Finish.
kompaktní pudr

Sypký pudr

  • lehčí konzistenci,
  • dodává pleti matný a velmi přirozený vzhled,
  • hodí se především pro ženy, které vyznávají minimalistické líčení,
  • nanáší se velkým a jemným štětcem, popř. labutěnkou.
Vyzkoušejte třeba Dermacol Invisible Fixing Powder, který je transparentní a velmi dobře fixuje podkladový make-up.

sypký pudr

Přirozený, nebo sametový vzhled?

Jakmile máte jasno v tom, zda vám bude více vyhovovat kompaktní, nebo sypký pudr, popř. si pořídíte oba, protože se vám budou hodit, je dobré se zamyslet nad tím, jestli chcete pleť pudrem i tónovat, nebo skutečně jen zmatnit. Sypký transparentní pudr působí nejpřirozeněji, skoro neviditelně. Dodá krásný, čistý a mladistvý look. Matný zabarvený pudr zase dodá sametový zdravý vzhled a dokáže bledou pleť hezky rozzářit. Pozor si jen dejte na správný odstín pudru, který by měl vždy ladit s tónem vaší pleti. Odstín pudru testujte podobně jako odstín make-upu. Tedy naneste malé množství pudru na hranu dolní čelisti a porovnejte s okolní pletí.


Pleť na pudr připravte

V úvodu článku jsme zmiňovali také otázku typu pleti a používání pudru. Ano, pudr si určitě můžete dopřát i v případě, že je vaše pleť sušší, ale dejte si pozor na oblast okolo očí a rtů, kde se mohou tvořit drobné vrásky, pleť je velmi jemná, a tím pádem i náchylnější k vysušování. V těchto místech s pudrem šetřete. Nanášejte jej až na pleť pečlivě ošetřenou kvalitním krémem a po aplikaci make-upu.  Jste-li majitelkou mastné pleti, nanášejte pudr až ve chvíli, kdy matujícím papírkem nebo ubrouskem odstraníte přebytečnou mastnotu, a naopak se více věnujte místům, kde je pleť mastnější – tedy tzv. T-zóna (čelo, nos, brada).

nanášení pudru
Mezi pudry najdete i množství „vychytávek“, které kombinují více výhod v jednom.

Minerální pudry – oproti klasickým pudrům obsahují i minerální a výživné látky.

Antibakteriální pudry – jsou určeny pro problematickou pleť, protože obsahují i léčivé látky typu Tea Tree olej apod. Velmi dobře matují, takže se hodí i pro mastnou pleť.

Pudrové make-upykombinují make-up a pudr v jednom. Nanášejí se přímo na denní krém. Jsou velmi jemné, ale zároveň sjednotí pleť jako make-up. Hodí se proto na cesty a spíše pro mladší pleť. Například Astor Perfect Stay 24 hod kombinuje pudr, make-up i primer a slibuje až celodenní výdrž.

Rozjasňující pudry – obsahují drobné rozjasňující částečky, které tvář „rozsvítí“ a projasní. Hodí se pro bledou, nevýraznou pleť.

Bronzující pudry – přijdou vhod především na podzim a v zimě, kdy je pleť bledá. Bronzer jí dodá opálený vzhled. Dejte si však pozor na správný výběr odstínu, aby na vaší tváři vypadal přirozeně. Bronzer od Gabriella Salvete Bronzer Powder obsahuje navíc třpytivé částečky, které se na slunci krásně lesknou.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít