Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak si vybrat správný make-up: Rozhoduje i podtón pleti

Jak si vybrat správný make-up: Rozhoduje i podtón pleti

Jak si vybrat správný make-up: Rozhoduje i podtón pleti

6. října 2022 od Karolína Hornová

6. října 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Make-up je základ, kterým vytváříte „malířské plátno“ pro další líčení. Jeho úkolem není vytvořit novou pleť, ale co nejvíce zdokonalit a sjednotit tu vaši. Víme, jak určit svůj podtón pleti, i jak postupovat, abyste nešlápla vedle.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak si vybrat správný make up?

1. Jaký máte podtón pleti: Studený, či teplý odstín?

  • Základem výběru správného make-upu (vedle výběru vhodné konzistence produktu) je především odstín make-upu. Málokdo trefí ten svůj hned napoprvé. Možná se i vám při výběru stalo, že vám seřazené odstíny make-upu přišly jakoby proházené. „Může za to podtón make-upu, kvůli kterému může někdy světlejší odstín vypadat na pohled tmavší,“ říká kosmetička Julie Bauer. 
  • Právě podtón pleti je to, co byste měly určit jako první.
  • Základní podtóny jsou dva, studený a teplý, které lze dále rozdělit podle barevného nádechu.
  • Toto rozdělení ale bude zatím stačit. „I světlé, severské typy mohou mít teplý podtón pleti a obráceně, což může být matoucí.
  • Jednoduchou pomůckou je podívat se na žíly na vnitřní straně zápěstí.
  • Pokud se vaše žíly jeví jako
    modré nebo fialové, máte studený podtón pleti.
  • Pokud jsou
    spíše dozelena, máte teplý podtón. 
  • Nejste-li si jista, patrně budete mít olivovou pleť a neutrální nebo spíše teplý podtón.
  •  
  • Základní studený podtón pleti je narůžovělý, může být ale lehce perleťový nebo studený béžový a slonovinový.
  • Teplé podtóny jsou nažloutlé a zlatavé.


Teď už byste měla vědět, zda tedy sáhnete po odstínech z chladného, nebo teplého spektra. Některé značky s podtónem pleti pracují – příkladem může být L’Oréal s make-upy True Match, které podtón pleti zohledňují i písmenem v kódu odstínu.

správný odstín make-upu


2. Výběr správného odstínu neuspěchejte

  • Pokud si jste jista podtónem pleti, můžete pokračovat.
  • Výběr z barevné paletky odstínů se vám zúžil na studené či teplé, případně neutrální odstíny. „U make-upů, které pořídíte v drogerii, to v praxi bývá tři až pět možností, přičemž některé můžete ihned vyřadit, protože jsou na první pohled třeba moc tmavé. Rozhodně se ale nespokojte s rychlým rozhodnutím,“ radí odbornice a pokračuje: „Nikdy bych nevybírala make-up v drogerii nebo obchodě s nepřirozeným světlem ze zářivek.“
  • Ideální je, pokud můžete požádat prodavačku o vzorky dvou nebo tří vybraných odstínů a vyzkoušet je v klidu doma, na denním světle.
  • Make-up nikdy nezkoušejte na kůži na ruce mezi palcem a ukazovákem. Kůže zde má jinou barvu, může být výrazně více opálená.
  • Trochu lepší je vnitřní strana zápěstí, ale úplně ideální je samozřejmě přímo obličej.
  • Ideální místo pro testování odstínu make-upu je hrana spodní čelisti, přechod mezi tváří a krkem. Na místo naneste dlouhé proužky vybraných odstínů vedle sebe a na denním světle porovnejte, který k vaší pleti sedí nejlépe,“ radí kosmetička.
  • V případě, že stále váháte mezi dvěma odstíny, sáhněte po tom světlejším z nich – především na konci léta či na podzim, kdy můžete čekat, že pleť ještě poněkud vybledne.
  • „A pokud vám prodavačka vzorky nedá? Nedá se nic dělat, musíte si pomoci sama – jděte do drogerie bez make-upu a vyzkoušejte všechny proužky vybraných odstínů. Domů (nebo alespoň ven na ulici s kapesním zrcátkem) sice půjdete trochu jako indián, ale odměnou vám bude, že při výběru nešlápnete vedle,“ směje se Julie Bauer.


Jak vybrat správný make-up: rozhoduje i podtón pleti


3. Tónování: Pomůže přirozená barva pleti i míchání odstínů

„Silný, krycí make-up se hodí třeba v případě, že máte na obličeji pigmentové skvrny, pihy, které nechcete, takzvaný oheň nebo skvrnu jiného původu. Vizážisté často pracují se stálicí – extrémně krycím make-upem Dermacol Make-up Cover (koupit v e-shopu), který seženete ve třinácti odstínech, což je skvělé – máte velkou šanci, že se trefíte do barvy své pleti,“ říká Julie Bauer a radí, že tento typ make-upu nemusíte používat vždy na celý obličej – stačí jím překrýt „vadu na kráse“, kterou chcete schovat, a pak vše sjednotit vrstvou méně krycího make-upu přes celý obličej. Stejně tak nedoporučuje uchylovat se ke krycímu make-upu, pokud jsou nedostatky či skvrnky na pleti drobné: „Tady postačí korektor a středně krycí make-up, výsledná struktura i barva pleti pak bude mnohem přirozenější.“

Odbornice dodává, že právě u krycích make-upů může být někdy docela problém najít „ten svůj“ odstín. „Lehčí, částečně transparentní make-upy trochu propouštějí přirozenou barvu vaší pleti, barvy se jakoby míchají a odstín je pak přirozenější,“ říká.

  • Pokud potřebujete krycí nebo extrémně krycí make-up, ale jeho odstín nebo spíše podtón nekoresponduje s vaší pletí, můžete zkusit míchání dvou make-upů dohromady.
  • Vyberte si základní make-up, který co nejvíce odpovídá odstínu vaší pleti – nejlépe to zjistíte přímo aplikací na obličej na přirozeném světle.
  • Naneste ho jen na část obličeje a porovnáním zkoumejte, který podtón mu chybí.
  • Pak vyberte make-up stejné konzistence, ve kterém naopak tento podtón (např. růžový, zlatý, olivový apod.) převládá. Přimícháním do základového make-upu vyladíte správný odstín.
  • Podobně funguje i ztmavování v případě, že vám podtón i barva produktu sedí, ale je příliš světlá. V takovém případě přimíchejte tmavší verzi se stejným podtónem.


přehled odstínů a podtónů

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Petra Jindřichová 16.října 2017
Když už je v článku zmíněn extrémně krycí make-up Dermacol Make-up Cover, jsem jediná, komu přijde škoda, že Dermacol nemá označení podtónu? Třeba jako zmíněný L´Oreal (W jako warm - teplý, C jako cool - studený a N jako neutral - neutrální). Tenhle make-up se sice vyrábí ve spoustě odstínů, ale v běžných drogeriích jsou k mání nejčastěji tři - 213, 215 a 221 - a ani v partnerských prodejnách většinou nemají víc než nějakých 6 nebo 7 odstínů. Vzorník na internetu samozřejmě těžce zkresluje a já nemám ani nejmenší chuť jezdit si pro make-up přímo do prodejny Dermacol do Prahy nebo do Ostravy...

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít