Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak na pigmentové skvrny

Jak na pigmentové skvrny

Jak na pigmentové skvrny

10. října 2017 od Jana Kantorová

10. října 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Po létě mnoho žen řeší problémy s nadměrným výskytem pigmentových skvrn v obličeji. Víte, jak se jich na podzim zbavit, jaké přípravky fungují a jak případně ovlivnit i jejich menší výskyt, když vyrazíte na hory nebo za teplem do exotiky?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Právě v létě, kdy velmi často vystavujete pokožku slunečním paprskům, se na pleti obličeje, na krku nebo v dekoltu začínají objevovat melasma neboli tzv. pigmentové skvrny. Na podzim pak začínáte sčítat škody a trápíte se tím, že skvrny ani v chladném počasí bez slunce samy od sebe nemizí. „Skvrny jsou působeny nadměrnou tvorbou pigmentu melaninu v organizmu, kterou vyvolává převážně sluneční záření nejčastěji v kombinaci s hormonálními vlivy,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Jitka Kapounová. Nejde ale jen o slunce – nejčastěji se se skvrnami v obličeji setkávají také těhotné ženy nebo ženy užívající hormonální antikoncepci. V takovém případě jsou na vině estrogenní a gestagenní složky těchto preparátů.
 
Tip redakce:
Vznik pigmentových skvrn může souviset i s přítomností hormonálně aktivních nádorů, jako jsou nádory vaječníků. Za další ohroženou skupinu jsou považovány pacientky, které užívají léky na epilepsii. Svůj nemalý vliv hraje samozřejmě i genetika.


Pozor, je to nemoc!

Kromě genetických a hormonálních důvodů mohou za vznikem pigmentových skvrn stát také některá onemocnění. Někdy skvrny vyskočí v důsledku špatné funkce jater, jindy za to může nedostatek některých vitaminů či užívání léků (antibiotika, psychofarmaka). Vznik pigmentových skvrn může souviset i s přítomností hormonálně aktivních nádorů, jako jsou nádory vaječníků. Za další ohroženou skupinu jsou považovány pacientky, které užívají léky na epilepsii. Svůj nemalý vliv hraje samozřejmě i genetika,“ vysvětluje dále dermatoložka.


Vytaste zbraně

Zbavit se jich lze, ale není to úplně jednoduché. Ideálním časem, kdy začít se skvrnami bojovat, je právě podzim a zima, kdy je intenzita slunečního záření nejnižší. Na prvním místě by vám určitě neměly chybět bělicí krémy nebo séra s vitaminy A, C a E, které přímo ovlivňují mechanismy způsobující vznik pigmentace. „V kosmetice můžete sáhnout po přípravcích, jež obsahují např. kyselinu kojovou, kyselinu glykolovou, ovocné (AHA) kyseliny, deriváty vitaminu C nebo kyselinu azelaovou,“ vyjmenovává odbornice. Kyselina azelaová například tlumí tvorbu melaninu a podporuje jeho rovnoměrné rozložení v pokožce.

Máte-li skvrn více nebo se objevují jako větší mapky po celém obličeji, raději zajděte za odborníkem, který poradí, jak s nimi nejúčinněji bojovat. Zkusit můžete také chemický peeling, který nelze provádět v letních měsících, v těhotenství, při užívání některých léků nebo u lidí se sklonem k tvorbě keloidních jizev. Ten regeneruje pleť, zlepšuje její strukturu, hydratuje, barevně pleť sjednocuje a zároveň zmírňuje projevy akné. Pomocí chemického peelingu dochází k narušení povrchové vrstvy kůže, která se následně odloučí a spustí se proces regenerace. Nejčastěji se používá chemický peeling pomocí kyseliny glykolové a při neúspěchu pak kosmetičky přidávají také kyselinu citronovou, která přímo podporuje bělení. Na očištěnou pleť se aplikují jednotlivé kyseliny v koncentraci od 30 do 70 %. Velmi záleží na hloubce daného peelingu, ale vždy očekávejte podráždění pokožky a následné lehké olupování. Proto je dobré ošetřovat pokožku krémem s panthenolem. Chemický peeling není jednorázová záležitost, ale je potřeba jej několikrát opakovat ve čtrnáctidenním intervalu.
     
Tip redakce:
U pacientů s tmavším odstínem pleti mohou po ošetření vznikat protizánětlivé hyperpigmentace. Proto je vždy lepší konzultovat stav pokožky s odborníkem, který přesně stanoví proces léčby, aby byl výsledek co nejuspokojivější. 


bělící krémy a séra


Pusťte na sebe světlo 

Jednou z velmi účinných zbraní proti melasmatům je také k pleti velmi šetrné IPL neboli intenzivní pulzní světlo, kdy se světlo vstřebává v cílových strukturách pokožky. Právě proto si IPL dokáže poradit i s hormonálně způsobenou pigmentací. Přestože má menší riziko komplikací, je rychlejší a dochází po ošetření k rychlejší rekonvalescenci, nedokáže světlo nahradit velmi účinný laser. Toto laserové ošetření pleti je přímo určeno k odstranění nežádoucích barevných projevů na kůži. Paprsek laseru totiž přednostně vyhledává v pleti melanocyty, čímž dochází ke spálení nežádoucího pigmentu.

laserové ošetření pleti


Myslete i na prevenci

Ochranu před slunečním zářením nepodceňujte ani na podzim a v zimě. Zvláště, jedete-li na hory, kde budete slunci blíž, a hrozí tak vyšší riziko spálenin a opakované hyperpigmentace. „Na ochranu dbejte zejména v období těhotenství. Těhotenství je obecně propigmentační stav, proto bychom se měly po dobu jeho trvání nadměrného slunění vyvarovat,“ říká lékařka. Vyhýbejte se i zbytečnému mačkání pupínků a akné. Snadno si tím můžete způsobit pozánětlivé hyperpigmentace, které sice samy zmizí, ale mohou vás trápit až jeden rok.
 
Tip redakce:
Se skvrnami se nemusíte jen trápit. Pokud vám zatím nepomáhá žádná odstraňující metoda, volte kvalitní krycí kosmetiku v podobě make-upů, tónovacích krémů, BB krémů a korektorů. Nezapomínejte na to, aby i kosmetika měla již ochranný SPF faktor.   
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít