Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pozor na akné! Může signalizovat zdravotní problémy

Pozor na akné! Může signalizovat zdravotní problémy

Pozor na akné! Může signalizovat zdravotní problémy

9. srpna 2017 od Karolína Hornová

9. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.

Akné nemusí být jen kosmetická nepříjemnost, která trápí náš vzhled i psychiku během puberty. Může být příznakem hormonální dysbalance, ale i důsledkem intenzivního opalování nebo používání nevhodného opalovacího krému.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Na začátku je nutné si uvědomit, že akné je opravdu nemoc – ne jen něco nevzhledného, co se nám objevuje na obličeji. Záleží samozřejmě na věku, kdy se objeví, ale i na rozsahu: pokud vám je šestnáct a s vaším organismem „lomcují“ hormony, není třeba se tolik bát. Stejně jako tehdy, když se vám tu a tam objeví nějaký ten pupínek. Zvláště, pokud máte mastnější pleť, je to normální. Pak stačí počkat a věnovat pokožce správnou péči nebo se poradit s dermatologen na správné léčbě. Co ale dělat v případě, že už jste dávno dospělá a akné vás trápí „jako zamlada“?


Pupínky mohou ukazovat na hormonální onemocnění

„Akné je onemocněním tak zvané pilosebaceózní jednotky, tedy mazové žlázy, jejího vývodu na povrch kůže a vlasového folikulu,“ vysvětluje MUDr. Anna Jiráková. „Vyskytuje se u 80–100 % osob, u všech ras a obou pohlaví. Je to choroba, která je ovlivňována hormonálně, hlavně androgeny (mužskými hormony), proto nejčastěji začíná v období puberty,“ pokračuje lékařka. Naráží tak na příčinu, která ovlivňuje vznik akné i v dospělosti – hormonální nerovnováhu.

„Existují choroby, u kterých může být v důsledku hormonální dysbalance jedním z projevů akné – nejčastěji jde o onemocnění spojená s nadměrnou produkcí mužských hormonů (hyperandrogenismus) nebo steroidního hormonu (hyperkortilolismus),“ říká lékařka. U žen to může být syndrom polycystických ovarií (onemocnění vaječníků, vedoucí až k neplodnosti, dané vyšší produkcí mužských hormonů; silná akné v dospělosti a řídnutí vlasů bývají nejčastějšími příznaky). Problémy s nadbytkem mužského hormonu ale mohou mít i muži: v jejich případě jde o syndrom XYY (takzvaný syndrom supermuže, kdy se muž narodí s jedním mužským chromozomem navíc – bývá často bez příznaků a diagnostikován bývá jen díky symptomům, jako je právě zvýšený výsev pupínků a horší průběh akné).

To jsou případy, kdy může být akné dobrým ukazatelem nerovnováhy, kterou tak lze včas léčit. Ačkoli bývají tato onemocnění, spojená s poruchou tvorby hormonů, víceméně nevyléčitelná, lze je dnes už poměrně dobře korigovat užíváním hormonální terapie nebo antikoncepce.

Věnujte pozornost akné: může být příznakem zdravotních problémů


Jak na akné? Někdy stačí změnit kosmetiku a být v klidu

Opět to ale neznamená, že se musíte při každém objeveném pupínku děsit nemoci. Náhlý výsev akné může mít příčinu i v nevhodné péči o pleť. „Akné může být také způsobena nevhodnou kosmetikou (například komedogenní mastné krémy či oleje, které zvyšují tvorbu kožního mazu) nebo některými systémovými léky (například anabolika, kortikosteroidy),“ říká MUDr. Jiráková a upozorňuje i na další příčiny, které teď v létě přicházejí opět do hry: „Akné může způsobit i náhlé a intenzivní sluneční záření nebo naopak používání nevhodných fotoprotektivních přípravků,“ podotýká. V neposlední řadě jako důležitou věc zmiňuje i psychickou pohodu: „Velmi výrazným provokačním faktorem akné je stres, jak fyzická, tak i psychická zátěž.


Pryč s mastnotou

Někdy tedy stačí „odmastit“ pleť: přestat používat mastné krémy či oleje, pokožku hloubkově (ale zároveň šetrně) čistit a dát přednost kosmetice pro problematickou a aknózní pleť. Dermatoložka upozorňuje, že je vždy lepší akné včas a cíleně léčit. „Důležité je zahájit léčbu co nejdříve, nečekat, až nemoc po období puberty spontánně vymizí. Takovým přístupem se může předejít psychologickým problémům spojeným s akné a hlavně vzniku trvalých následků, jakým jsou poaknózní jizvy,“ zdůrazňuje doktorka Jiráková.


Jak akné léčit?

V současné době existuje mnoho možností léčby akné. Léčba může být lokální nebo celková. MUDr. Jiráková zdůrazňuje, že je na místě návštěva odborníka a také vlastní iniciativa – tedy zeptat se na všechny možnosti léčby a následně ji důsledně dodržovat. „Z lokálních preparátů jsou nejmodernějším a nejkomplexnějším preparátem lokální retinoidy. U pacientů se zánětlivými projevy je nutno použít lokálně antibiotika. Z celkových preparátů jsou nejúčinnějším preparátem retinoidy - deriváty vitaminu A. Před zahájením terapie systémovými retinoidy musí být ale pacient velmi podrobně poučen o jejich nežádoucích účincích a také o správné délce léčby,“ říká odbornice.

Věnujte pozornost akné: může být příznakem zdravotních problémů


Nestyďte se s akné „otravovat“ dermatologa

Akné rozhodně není žádná „legrace“. Pokud nejde jen o občasný pupínek a nepomáhá vysazení kosmetiky, určitě se nebojte navštívit dermatologa a nemějte pocit, že se zbytečně chováte jako hypochondr. Lepší přijít včas a začít problém řešit než se pak doslova stydět vyjít na ulici. Navíc i na první pohled přehnaná starost může někdy upozornit na vážnější problém. „V případě, kdy dosavadní léčba akné není účinná, bych doporučovala návštěvu zkušeného dermatologa a eventuální úpravu terapie. Vhodná mohou být i laboratorní vyšetření včetně vyšetření hladiny hormonů, např. testosteronu. V případě léčby všech kožních nemocí, akné nevyjímaje, je velmi důležitá dobrá spolupráce pacienta s lékařem a oboustranná důvěra,“ uzavírá MUDr. Jiráková.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Eva Povolná 23.srpna 2022
Jak dlouho má působit med a skořice na vyčištěné pleti..
Eva Povolná 23.srpna 2022
Čištění akné medem a skořicí,

Expert z článku

MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.
Specialistka v oboru dermatovenerologie
192
"Kůže je zrcadlem naší duše."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít