Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vyprat boty v pračce: Kompletní návod

Jak vyprat boty v pračce: Kompletní návod

Jak vyprat boty v pračce: Kompletní návod

29. února 2024 od Veronika Decsy

29. února 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Boty to nemají jednoduché, musejí být pohodlné, odolné a zároveň plnit módní požadavky. A do toho jim počasí doslova hází klacky pod podrážky a v průběhu roku je vystavuje slunci, dešti, blátu či sněhu. Aby vypadaly stále k světu, je třeba se o ně důkladně starat: průběžně je čistit, impregnovat, ošetřovat podle daného materiálu a v případě většího znečištění je hodit do pračky a vyprat.

Praní bot není žádná věda

Praní bot se nijak zvlášť neliší od praní běžného prádla: je třeba vybrat správný program, předem boty zbavit většího znečištění, jako jsou kamínky a bahno, a zvolit vhodný prací prostředek. Důležité je však pamatovat na to, že ne každé boty do pračky patří – vždy je třeba se řídit informacemi na štítku uvnitř boty. Poradíme vám, jak vyprat běžecké boty i jak vyčistit semišové boty.
 

Jak vyprat tenisky krok po kroku

  1. Příprava bot: Kartáčem nebo hadříkem očistěte boty od hrubých nečistot a kamínků. Vyjměte tkaničky a vložky (pokud nejsou přilepené).
  2. Vyberte správný program a prací prášek: Zvolte jemný prací program s nízkým počtem otáček a teplotou do 30 °C. Používejte tekutý prací prostředek bez aviváže.
  1. Ochrana bot a pračky: Boty vložte do síťového pytlíku na prádlo – hodit by se vám mohla například Q-Home Síťka na praní jemného prádla (koupit v e-shopu) – nebo do starého povlaku na polštář. To pomůže chránit jak boty, tak i buben pračky. Můžete přidat i několik ručníků, které utlumí nárazy bot do bubnu.
 

Jak na sušení bot?

Po vyprání je důležité boty správně usušit. Nedávejte je do sušičky, vysoká teplota by mohla zdeformovat nebo jinak poškodit jejich materiál. Boty raději nechte uschnout přirozeně na vzduchu. Vyplňte je papírovými ručníky nebo starými novinami, aby si zachovaly tvar.
 

Babská rada: Jak vyčistit boty od bahna

U bot nejvíce trpí podrážky, především ty bílé gumové, v jejichž malých rýhách se usazuje bahno a špína. Ty jdou nejlépe vyčistit pomocí zubní pasty. Podrážku očistěte hadrem a teplou vodou a usazené nečistoty odstraňte kartáčkem a pastou na zuby. Do ruky skvěle padne Q-Home Kartáček na ruce (koupit v e-shopu). Pasta bílou podrážku navíc lehce vybělí a boty budou vypadat jako nové. Podobně vyčistíte i bílé kožené boty.
 

Některé boty do pračky nepatří

Do pračky nedávejte semišové boty, koženou obuv ani tenisky s kovovými nebo jinými dekorativními prvky, které by se mohly v bubnu obouchat nebo utrhnout. Takové boty vždy myjte pouze hadrem – jako dělaná je na to Spontex Antifungi houbová utěrka (koupit v e-shopu) – a speciálním mycím prostředkem na obuv. Po každém čištění boty naimpregnujte a v případě kožených bot ošetřete péčí na kůži. Na černé boty zkuste například Q-Clean Krém na obuv černý (koupit v e-shopu).
 

Tip redakce:

Pokud se bojíte, že si boty při domácím praní zničíte, nechte to na profesionálech. Existují služby, kde vám boty vyperou a vrátí zpět jako nové. Profesionální péče je skvělým způsobem, jak si nechat vyčistit drahé kožené boty a zaručit jejich dlouhověkost.
 


Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít