Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nadměrné pocení rukou: Jak ho zastavit?

Nadměrné pocení rukou: Jak ho zastavit?

Nadměrné pocení rukou: Jak ho zastavit?

9. března 2024 od Eva Šarfová

9. března 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Pocení rukou není nic příjemného a dokáže nás zradit ve chvílích, kdy to nejméně potřebujeme. Zpocené ruce jsou nejčastěji důsledkem stresové situace. Jak se tohoto problému zbavit?

Jaké jsou příčiny pocení rukou?

Příčiny pocení dlaní mohou být různé. Nejčastěji se jedná o stresové situace a pocity úzkosti, kdy se nám vyplavují hormony, které podporují činnost potních žláz. Tělo tak dává najevo, že potřebuje zchladit a zklidnit. To je úplně normální jev a pocení zmizí, jakmile se člověk dostane do tzv. klidové fáze a stres pomine.
 
Nadměrné pocení dlaní může potrápit i ty, kteří trpí hyperhidrózou, tedy nadměrným pocením obecně. U někoho se vyskytuje po celém těle, jiní se s ním potýkají jen na jistých částech těla, například na rukou.

Jak se zbavit pocení rukou?

Pokud o sobě víte, že vás ve vypjatých situacích trápí pocení rukou, mějte při sobě vždy tuhý antiperspirantkterý chrání pokožku před pocením ve stresových situacích. Aktivní látky obsažené v antiperspirantu pokožku vysuší a ochladí a zároveň mohou i bojovat proti bakteriím způsobujícím nepříjemný zápach. Osvědčeným pomocníkem proti pocení rukou je také dětský nebo tělový pudr.
 

Jak zabránit pocení rukou pomocí antiperspirantu?

Abyste dosáhli co nejlepšího účinku, nanášejte antiperspirant ideálně před spanímRuce a dlaně si vždy nejdřív pořádně osušte a až pak nanášejte antiperspirant. Chvilku počkejte, ať produkt na rukou „zaschne“ a pak můžete jít klidně spát.
připravte se předem

Naučte se relaxovat a zamezte pocení dlaní

Pocení rukou a psychika jdou ruku v ruce. Stresové situace jsou proto pro nadměrné pocení dlaní to nejhorší. Proto je velmi důležité se naučit relaxovat. Pokud chcete vědět, jak zamezit pocení rukou a víte, že Jste „nervák“ a ve stresových situacích máte s pocením potíže, nacvičte si relaxační techniky. Ideální je zavřít na pár minut oči a pravidelně a zhluboka dýchat do bránice. To vás rychle zklidní. Z dlouhodobého hlediska lze doporučit jógu nebo meditaci, jež vás naučí odbourávat stres a celkově prospějí vašemu zdraví.
 
Tip redakce: 
Babské rady proti pocení rukou doporučují 
bylinky jako například šalvěj nebo yzop. Někdo také doporučuje užívání chlorely, zkuste třeba Topnatur Original chlorella (koupit v e-shopu). Chlorela dokáže potlačovat pachy a působí dezinfekčně.
naučte se relaxovat
čas zamířit k lékaři

Kdy s nadměrným pocením rukou navštívit lékaře?

Při hyperhidróze se ruce potí až 5x více, než je běžné. Pocení není ovlivněno stresem a přetrvává celý den. Lidé mají tak mokré dlaně, že jim z nich může pot někdy i stékat. Kromě dlaní bývají postižena též chodidla. Důvodem může být hormonální nerovnováha nebo nějaké onemocnění. Nejčastěji jde například o revmatoidní artritidu nebo problémy se štítnou žlázou. Pokud tedy u sebe pozorujete nadměrné pocení na dlaních nebo jiných místech, nebojte se navštívit lékaře, který určí přesnou příčinu a doporučí vám vhodnou léčbu.
 
Dermatolog má v rukou různé postupy pro odstranění problémů s nadměrným pocením. Účinná je například aplikace botulotoxinu, ale tento efekt je krátkodobý, většinou trvá 3-6 měsíců. Další možností je lékařsky ověřená metoda zvaná iontoforéza, která spočívá v pronikání velmi malého množství elektrického proudu do postižených míst prostřednictvím vodní lázně.
 
 
Přečtěte si také:

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Lenka Rezková 18.listopadu 2020
Díky za článek! Na nadměrné pocení určo doporučuji k lékaři, ať Vás nejdřív vyšetří. Pokud se jedná o zmíněnou hyperhidrózu, tak já mám electro antiperspirant. Sice to nepoužívám na ruce, ale četla jsem že na ruce je to úplná TOPka! Pár použití a ruce suché několik měsíců!

Expert z článku

MUDr. et Bc. Lucie Jarešová
všeobecná dermatovenerologie, estetická a laserová dermatologie
50
"Každý může vypadat dobře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít