Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Proti pocení: Dejte šanci přírodě

Proti pocení: Dejte šanci přírodě

Proti pocení: Dejte šanci přírodě

27. června 2021 od Lea Kotková

27. června 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková

Léto je nejoblíbenější roční období. Patří k němu ale bohužel i značná míra nepříjemného pocení. Jak je eliminovat a dostat pod kontrolu bez zbytečné chemie? Letos vsaďte na přírodu!
Potit se je normální. Jde o běžný fyziologický proces a elementární způsob regulace tělesné teploty. Vděčíme za něj potním žlázám umístěným ve spodních vrstvách kůže. Ty jsou dvojího druhu: ekrinní a apokrinní – a právě ty druhé v pořadí mají na svědomí charakteristický zápach, unikátní pro každého jedince, který způsobují mikroorganismy žijící na povrchu kůže.
 

Deodorant versus antiperspirant

Abychom pocení i zápach co možná nejvíc eliminovali, využíváme běžně dostupných přípravků: deodorantů nebo antiperspirantů. Rozdíl mezi nimi je ten, že deodoranty eliminují zápach potu, zatímco antiperspiranty navíc zabraňují i samotnému pocení. Jejich účinek není stoprocentní, nicméně dobrou službu jistě udělají. Na prvním místě je ovšem dostatečná osobní hygiena, kterou tyto přípravky jen příjemně doplní. K dispozici je řada nejrůznějších produktů, a i tady rozhodně platí, že je třeba dobře vybírat. Každý jsme různě citlivý originál a každému vyhovuje něco jiného. Dalším úskalím mohou být hliníkové soli, které tvoří základ některých antiperspirantů, a také alkohol či parabeny.
Deodorant versus antiperspirant
Tip redakce:
Bez hliníkových solí i alkoholu jsou například deodorant
Dove Original Dámský deodorant sprej (koupit v e-shopu) nebo NIVEA Kuličkový deodorant Magnesium Dry (koupit v e-shopu), který obsahuje čisté magnesium, jež absorbuje pot a udržuje podpaží suché a bez nepříjemného zápachu.

TIP: V obchodech Teta drogerie i e-shopu si můžete vybrat z celé řady deodorantů a antiperspirantů včetně produktů bez obsahu hliníkových solí a jiných nežádoucích látek (přejít na e-shop).

Proti pocení přírodní cestou

Máte-li citlivou pokožku, případně upřednostňujete-li přírodní kosmetiku bez chemie, vyzkoušejte alternativní cestu. Existuje řada metod, jak pocení zmírnit přírodním způsobem. Mějte však na paměti, že žádná z nich nefunguje stoprocentně a pouze mírní nepříjemné projevy. Míra pocení závisí také na okolních podmínkách, vašem psychickém stavu i materiálu oblečení.
Šalvěj patří ke stálicím

Šalvěj patří ke stálicím

Šalvěj lékařská je známá bylina hojně využívaná v lidovém léčitelství. Její listy obsahují třísloviny, které stahují vývody potních žláz a mírní projevy pocení. Rostlina potlačuje aktivitu potních žláz kdekoli na těle, tedy i na dlaních nebo chodidlech. Kromě toho má šalvěj i antibakteriální a fungicidní (antiparazitní) účinky.
Mezi obvyklou klasiku patří šalvějový čaj. Ten můžete popíjet kdykoli během dne, ideálně vlažný nebo studený, abyste zbytečně nezvyšovali tělesnou teplotu. Kromě toho lze odvar používat i zevně k potírání pokožky, případně si nachystat šalvějovou koupel. Bylinka není vhodná pro dlouhodobé užívání, nicméně během léta je ke zmírnění obtíží spojených s pocením ideální.

Levanduli lze použít ve formě domácího pudru

Oblíbená aromatická bylinka mnohostranné využití jak v kuchyni, tak v přírodním léčitelství a kosmetice. Účinná je také v boji proti pocení a nepříjemnému zápachu, který tento jev doprovází. Kromě lokálního potírání problematických míst si můžete připravit i domácí levandulový pudr s antiperspiračními účinky. Stačit vám bude trocha kukuřičného škrobu, který smícháte s rozdrcenými kvítky levandule a několika kapkami levandulové silice. Použít můžete také Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu). Nechte den odležet a následně můžete začít používat. Stačí nanést vždy jen malé množství pudru. Výsledný efekt vás mile překvapí.

Levanduli lze použít ve formě domácího pudru

Kamenec neucpává póry a neutralizuje zápach

Kamenec je minerální kámen se stahujícím efektem. Jde o čistě přírodní prostředek proti pocení, účinný je i na drobná poranění. Výhodou je, že neucpává póry a nebrání přirozeným fyziologickým procesům. Tvorbu potu usměrňuje a neutralizuje zápach.
Tip redakce:
Kamenec se využívá i v pánském světě jako přírodní pomůcka při holení. Použití je jednoduché, stačí jej namočit ve vodě a potřít jím pokožku; stejným způsobem funguje také jako antiperspirant. Zkuste třeba
Důbrava Kamenec (koupit v e-shopu) pro mnohostranné využití.
Kamenec

Jablečný ocet je vhodný na noc

Podobně jako šalvěj také jablečný ocet stahuje póry a eliminuje pocení. Ideální je aplikovat ho před odchodem do postele na inkriminovaná místa na těle, obvykle do podpaží. Způsob je jednoduchý – do octa namočte odličovací vatový tampon, dokud nenasákne, poté aplikujte na pokožku. Nechte zaschnout a opláchněte až ráno.

Dubová kůra je účinná při pocení nohou

Obklady z dubové kůry se doporučují zejména při pocení chodidel, nicméně dobrou službu udělají kdekoli na těle. V doporučeném dávkování připravte odvar, nechte vychladnout a potírejte inkriminovaná místa dvakrát denně, ideálně ráno a večer. Připravit si můžete i koupel ze silnějšího odvaru.
dubová kůra
Tip redakce:
Nadměrné pocení může způsobit i nerovnováha některých minerálů v těle, třeba nedostatek hořčíku. Jste-li navíc vyčerpaní a trpíte bolestmi hlavy, vyzkoušejte
Vitar Biologicky aktivní hořčík (koupit v e-shopu), který je vhodný i pro vegany.

Připravil/a pro vás Lea Kotková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít