Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bojujte proti pocení šetrně

Bojujte proti pocení šetrně

Bojujte proti pocení šetrně

2. března 2017 od Šárka Jináčová

2. března 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová

Antiperspiranty bez hliníkových solí už dávno nepatří do kategorie nedostatkového zboží. Lidé s citlivější pokožkou, pro které jsou takové antiperspiranty vhodnější, se už nemusí spoléhat jen na jedinou možnost, ale mohou vybírat ze široké nabídky různých značek.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Antiperspirant je takřka nepostradatelná součást kosmetické výbavy každé ženy a většiny mužů. Je to pochopitelné, vždyť dospělý člověk denně v průměru vyprodukuje kolem jednoho litru potu.  Antiperspiranty, deodoranty a voňavky tak činí sdílení veřejných míst mnohem snesitelnějším: antiperspirant dokáže pomocí účinných látek potlačovat tvorbu potu, deodoranty zase ničí bakterie na povrchu pokožky, a pohlcují tak tělesné pachy. Většina z nás svůj oblíbený přípravek používá pravidelně, ale málokdo už se zajímá o jeho složení.


Je důvod bát se hliníku?

Nicméně ruku v ruce s tím, jak se prosazuje zdravý životní styl, stále přibývá lidí, kteří mají na kosmetické produkty včetně antiperspirantů mnohem více nároků. Kromě maximální účinnosti vyžadují třeba také, aby byl zdravotně nezávadný a neobsahoval tolik diskutované hliníkové soli. V minulosti se totiž objevily studie, které naznačily, že by mohla existovat souvislost mezi antiperspiranty se sloučeninami hliníku a rizikem rakoviny prsu, Alzheimerovy choroby či onemocnění ledvin. Šlo například o práce Philippy Darbreové uveřejněné v Časopise aplikované toxikologie. Jejich publikace přirozeně popularitu „hliníkových“ antiperspirantů snížila. Avšak oproti tomu řada jiných rozsáhlých průzkumů spojitost mezi jmenovanými zdravotními riziky a užíváním antiperspirantů s chloridem hlinitým nenašla. Souvislost odmítl například americký Národní ústav pro výzkum rakoviny (National Cancer Institute).


Citlivější pokožka je ocení

Nicméně úplně bezproblémové sloučeniny hliníku také nejsou. Zejména lidé s citlivější pokožkou vědí své. Klinické studie prokázaly, že soli mohou dráždit pokožku, a dostaví se tak alergická reakce. Častou reakcí po aplikaci těchto látek je zčervenání, svědění nebo pálení kůže. Pakliže se u vás projeví taková reakce po použití antiperspirantu, není od věci vyzkoušet přípravek s jiným složením. I ty bez hliníkových sloučenin účinkují dobře, a jelikož výrobci již zareagovali na poptávku, je z čeho vybírat.


Věděly jste, že...

... ženy, které aplikují antiperspirant s aluminiem na čerstvě oholenou pokožku podpaží, ještě zvyšují riziko alergické reakce? Holení totiž narušuje povrch pokožky, čímž usnadňuje pronikání škodlivých látek přímo do těla. 


antiperspiranty
 

Nezávadné antiperspiranty...

Bez aluminia jsou všechny antiperspiranty a deodoranty značky Borotalco. Obsahují totiž mikronizovaný mastkový pudr (microtalcum), který účinně absorbuje pot. K dostání jsou varianty ve spreji, jenž zajistí rovnoměrné rozptýlení přípravku, v tyčince (tuhý deodorant) nebo kuličce. Vybírat můžete mezi řadami Original, Pure nebo Invisible. Ve všech případech jde o unisex vůni, takže odpadá dlouhé vybírání – vůně vám buď sedne, či nikoli.

S produktem bez hliníkových sloučenin přišla už i značka Adidas. Antiperspirant Adipure (k mání pro ženy i muže) neobsahuje ani hliníkové soli, ani alkohol. Podle výrobce funguje na základě patentované technologie, jíž říká cotton-techTM. Komplex absorbuje pot na povrchu kůže, takže nevzniká žádné podráždění. Antiperspirant se vyrábí ve formě spreje a roll-onu, má jemnou vůni a slibuje dlouhodobý efekt.


… a šetrné deodoranty

Bez hliníkových solí vesměs fungují deodoranty. U těch ale zase může být problémem to, že zpravidla obsahují alkohol, který sice ničí bakterie, ale často irituje pokožku. Existují však i deodoranty, ve kterých žádný alkohol ani hliníkové sloučeniny nenajdete. Efektivní a přitom velmi šetrné k pokožce jsou roll-ony od značky Sebamed. Bez alkoholu, hliníku a parabenů (konzervačních látek) funguje také deodorant Pure & Natural od značky Nivea. Pro muže nabízí Nivea bez alkoholu tuhý deodorant Cool Kick.


Opravdu BIO

Chcete-li být ke své pokožce co nejšetrnější a dopřát jí co nejpřírodnější složení, další možností je vyrobit si vlastní deodorant doma. Není to nijak zvlášť složité: stačí smíchat tři lžíce jedlé sody, stejné množství kukuřičného škrobu a šest lžic kokosového oleje. Vznikne směs, jejíž vůni můžete ovlivnit přidáním oblíbeného esenciálního oleje. Výsledný produkt se pak nanáší do podpaží jako krém, ale použít jej můžete i na nohy nebo další místa, na kterých vzniká pot (např. podkolenní jamky nebo jamky loketní).

Zdroj foto: Fotolia a archiv značek Borotalco, Adidas, Sebamed a Nivea

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít