Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pocení rukou: Kdy je to normální a kdy už vyhledat lékaře?

Pocení rukou: Kdy je to normální a kdy už vyhledat lékaře?

Pocení rukou: Kdy je to normální a kdy už vyhledat lékaře?

11. srpna 2020 od Eva Šarfová

11. srpna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Vlhké dlaně vás dokážou zradit ve chvíli, kdy to nejméně potřebujete. Otřít si je do kapesníku pomůže jen na chvíli. Chce to účinné pomocníky. Někdy má řešení v rukou dokonce jen lékař.

Příčiny pocení rukou mohou být různé. Nejčastěji se jedná o stresové situace a pocity úzkosti, kdy se nám vyplavují hormony, které podporují činnost potních žláz. Tělo tak dává najevo, že potřebuje zchladit a zklidnit. To je úplně normální jev a pocení zmizí, jakmile se člověk dostane do tzv. klidové fáze a stres pomine.

Připravte se předem

Pokud o sobě víte, že vás ve vypjatých situacích trápí pocení rukou, mějte při sobě vždy tuhý antiperspirant. Mohl by se vám hodit například NIVEA Tuhý antiperspirant Stress Protect, který chrání pokožku před pocením ve stresových situacích. A to i pokožku rukou. Osvědčeným pomocníkem proti pocení kůže je také dětský pudr. Vyzkoušejte například Alpa Batole Dětský zásyp s extraktem z olivovníku.

TIP: Velký výběr antiperspirantů a prostředků proti pocení najdete také na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

připravte se předem

Naučte se relaxovat

Jste-li „nervák“ a ve stresových situacích máte s pocením potíže, nacvičte si relaxační techniky. Ideální je zavřít na pár minut oči a pravidelně a zhluboka dýchat do bránice. To vás rychle zklidní. Z dlouhodobého hlediska lze doporučit jógu nebo meditaci, jež vás naučí odbourávat stres a celkově prospějí vašemu zdraví.

Tip redakce:
Proti pocení se osvědčují bylinky, například šalvěj. Dopřejte si ji ideálně ve formě čaje
Teekanne Šalvěj bylinný čaj (koupit v e-shopu). Pijte jej pravidelně dvakrát denně. Účinná je také příjemná koupel rukou ve vlažném šalvějovém čaji.

naučte se relaxovat

Čas zamířit k lékaři

„Když se člověk potí nadměrně, hovoříme o tzv. hyperhidróze, kdy se ruce potí až 5x více, než je běžné. Pocení není ovlivněno stresem a přetrvává celý den. Lidé mají tak mokré dlaně, že jim z nich může pot někdy i stékat. Kromě dlaní bývají postižena též chodidla,“ vysvětluje MUDr. Lucie Jarešová. Důvodem může být hormonální nerovnováha nebo některé onemocnění. „Nejčastěji jde například o revmatoidní artritidu nebo problémy se štítnou žlázou. Proto je důležité odborné vyšetření, které pomůže určit přesnou diagnózu,“ upřesňuje dermatoložka.     

čas zamířit k lékaři

Řešení existuje

Dermatolog má v rukou různé postupy pro odstranění problémů. Účinná je například aplikace botulotoxinu, tento efekt je ale krátkodobý, většinou trvá 3-6 měsíců. „Další možností je lékařsky ověřená metoda zvaná iontoforéza. Spočívá v pronikání velmi malého množství elektrického proudu do postižených míst prostřednictvím vodní lázně. Přístroj je možné zakoupit k domácímu používání,“ doplňuje MUDr. Jarešová.  

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Lenka Rezková 18.listopadu 2020
Díky za článek! Na nadměrné pocení určo doporučuji k lékaři, ať Vás nejdřív vyšetří. Pokud se jedná o zmíněnou hyperhidrózu, tak já mám electro antiperspirant. Sice to nepoužívám na ruce, ale četla jsem že na ruce je to úplná TOPka! Pár použití a ruce suché několik měsíců!

Expert z článku

MUDr. et Bc. Lucie Jarešová
všeobecná dermatovenerologie, estetická a laserová dermatologie
50
"Každý může vypadat dobře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít