Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se chránit se proti pocení a zápachu

Jak se chránit se proti pocení a zápachu

Jak se chránit se proti pocení a zápachu

25. dubna 2018 od Helena Hladíková

25. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Vysoké teploty, fyzická námaha, pálivé jídlo, stres. To jsou nejčastější příčiny pocení neboli fungování vaší „vnitřní klimatizace“, která zabraňuje přehřátí těla. Ale co naplat, promočené „koláče“ v podpaží a zápach nejsou nic, o co byste stáli…
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Při pocení se vznikající pot dostává na povrch kůže, kde se odpařuje, a tím dochází k ochlazení organismu. Pot se skládá především z vody a rozpuštěných látek, jako jsou sůl, stopové prvky, minerální látky či bílkoviny, sám o sobě tedy nijak nezapáchá. Nevábnou vůni mají na svědomí až bakterie, které se přirozeně vyskytují na naší kůži a živí se právě potem. Nepříjemný tělesný pach je tak vlastně vedlejším produktem jejich metabolismu. Dá se proti tomu vůbec něco dělat?


Pro krásné a citlivé podpaží

Pokud máte v oblasti podpaží citlivou pokožku, dejte si při výběru pozor na složení výrobku. Zčervenání, svědění a vyrážka se objevují zejména jako reakce na parfemaci nebo na obsažený alkohol. Pečlivě tedy prostudujte etiketu a snažte se volit deodoranty či antiperspiranty bez obsahu těchto složek. V některých produktech naopak najdete přímo takové látky, které pečují o pokožku podpaží, namáhanou častým holením, a zajišťují, aby byla jemná a hebká. Jedněmi z takových přípravků jsou třeba Dove Sensitive deo stick nebo Nivea Sprej antiperspirant Protect & Care.

chráněné podpaží

Ujasněte si, co hledáte

Chcete-li se pustit do boje s pocením a zápachem, je v prvé řadě třeba si uvědomit, k jakému účelu budete vybraný přípravek používat. Má vás jen ochránit před nepříjemným pachem? Nebo pocení rovnou i redukovat? Jakmile v tom budete mít jasno, můžete se začít pídit po konkrétním výrobku. Je-li vaším cílem pouze neutralizovat či překrýt zápach, vybírejte z nabídky deodorantů. Pokud chcete, aby přípravek zároveň omezoval vznik potu, poohlédněte se po antiperspirantu nebo deo krystalu.


Sprej, nebo kulička?

Deodoranty i antiperspiranty lze ještě dále rozdělit, a to především podle způsobu aplikace:
  1. sprej – PLUS: pohodlné nanášení (i opakovaně), rychlé schnutí; MINUS: brzká spotřeba
  2. roll-on  – PLUS: snadné a přesné nanášení; MINUS: občasné problémy se schnutím
  3. tuhé/stick – PLUS: velký aplikační povrch; MINUS: někdy se drolí, špatně zasychají nebo nechávají stopy na oblečení
  4. krémové – PLUS: nanášení přesně odměřeného množství, hydratace pokožky podpaží; MINUS: horší opakování aplikace
Z krémových antiperspirantů můžete vyzkoušet například Garnier NEO Dry Cream, mezi tuhými a kuličkovými nabízí bohatý výběr třeba značka Lady Speed Stick. Spoustu deodorantů a antiperspirantů ve spreji má v nabídce značka Fa.

nákup deodorantů

Bonusy navíc

Dalším vodítkem při výběru pro vás může být i to, zda přípravek chrání oblečení proti skvrnám, a to jak oděvy černé (vznik bílých skvrn), tak bílé (vznik žlutých skvrn), například Rexona Invisible Black+White.

Mezi deodoranty najdete také poměrně velké množství přípravků vyrobených z čistě přírodních složek, což potěší zejména ty, kdo z různých důvodů hledají alternativu k běžným kosmetickým produktům. S antiperspiranty to tak snadné není, protože obsahují přinejmenším hlinité (aluminiové) soli, které redukují množství vzniklého potu. Někteří výrobci už však uvedli na trh i antiperspiranty bez obsahu těchto solí, např. Borotalco Antiperspirant Pure či adidas adipure.
 
Tip redakce:
Některé deodoranty či antiperspiranty ve spreji teď seženete v tzv. compressed baleních. Znamená to, že výrobek obsahuje stejné množství přípravku, ale ve zmenšené verzi balení, která je ideální do kabelky nebo na cesty.


Když je potu příliš…

Pocení je sice normální proces, ale někteří lidé trpí nadměrným pocením (tzv. hyperhidrózou). Jde o zvýšenou aktivitu potních žláz, které produkují několikanásobně více potu, a to i v klidovém stavu či za normálního počasí. Kromě podpaží se hyperhidróza projevuje nejčastěji na rukou či chodidlech a takto postižené jedince to omezuje v řadě činností, nemluvě o psychologickém a společenském dopadu problému. Příčiny hyperhidrózy nejsou zcela jasné, často se hovoří o vrozených dispozicích k nadměrné tvorbě potu.

podpaží po holení

Silná ochrana

Týká-li se nadměrné pocení i vás, vyzkoušejte antiperspiranty pro intenzivnější ochranu, například Rexona Maximum Protection. Pokud však máte pocit, že vám nepomáhá ani kombinace silnějšího antiperspirantu a vyhýbání se „spouštěčům“ pocení (pálivé jídlo, stres, nošení syntetických materiálů apod.), zkuste svoje obtíže raději probrat s lékařem. Hyperhidróza totiž může v některých případech signalizovat závažnější onemocnění, například poruchy funkce štítné žlázy, bakteriální či virovou infekci nebo cukrovku. Zbystřit byste měli zejména ve chvíli, kdy se objeví nadměrné pocení hlavy i dalších, ne zcela obvyklých částí těla.
 
Tip redakce:
Víte, že s nadměrným pocením dokážou pomoct i obyčejné bylinky? Vyzkoušejte třeba šalvějový čaj, který pijte 2-3x denně. Na zpocené ruce a nohy by zase mohlo zafungovat potírání šalvějí louhovanou v octu.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít