Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pot – ochránce vyžadující vaši kontrolu

Pot – ochránce vyžadující vaši kontrolu

Pot – ochránce vyžadující vaši kontrolu

5. května 2022 od Martina Hühneová

5. května 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA

Víte, že na jednom centimetru čtverečním kůže se nachází zhruba 100 potních žláz? Na těle jich pak máme okolo 2-3 milionů. Potíme se po celém těle, a to celý den. Pokud zrovna nejsme ve fitku, kde je propocené tričko žádoucím symbolem naší aktivity, považujeme pocení většinou za nepříjemné a obtěžující. Co s tím? A co když se potíme víc, než je běžné?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pro naše tělo je běžné pocení prospěšné: „Je to normální stav, který udržuje vnitřní teplotu těla a chrání jej před přehřátím. Podílí se i na vylučování odpadních látek z těla,“ vysvětluje MUDr. Silvie Rafčíková, korektivní dermatolog a dermatovenerolog a vedoucí lékař kliniky Vzhled, a dodává: Potíme se více v teple, při tělesné námaze, při horečce, nervozitě, zlosti, strachu a rozpačitosti.“  

 

1) Proč pot zapáchá? 

Potní žlázy máme dvojího druhu:
  • malé - ekrinní
  • velké – apokrinní

Ty první se nacházejí na celém těle. Jejich sekret je složen převážně z vody a nezapáchá. Sekret těch druhých, které se vyskytují v podpaží, tříslech nebo v okolí prsních bradavek, kromě vody obsahuje také bílkoviny a tuky. Na povrchu pokožky jsou bakterie, které tyto dvě složky potu rozkládají. Právě při tomto procesu vzniká nepříjemný zápach.

 

2) Jak se zápachem z potu bojovat? 

Účinně s ním můžeme bojovat především každodenní hygienou a nošením oblečení z přírodních prodyšných a savých materiálů. Také ale úpravou jídelníčku a změnou životního stylu. S pocením souvisí totiž i přemíra konzumace kofeinu nebo kořeněných jídel, o nikotinu nemluvě.

 

3) Kosmetikou proti potu i zápachu - co si vybrat?

Hlavním pomocníkem v boji s potem je dnes především používání deodorantů a antiperspirantů.


Tip redakce: 
Vsadit můžete také na přírodní  přípravky, které jsou i přes mnohé pověry a mýty  stejně účinné. Zkuste třeba 
Saloos Bio přírodní deodorant Grep mint ​(koupit v e-shopu). nedráždí, neobsahuje ani sodu, konzervanty, umělé parfemace nebo barviva. 

Dejte stopku pocení

4) Jaké bylinky  fungují proti potu a zápachu? 

Naše babičky vsázely při každém neduhu na bylinky. Proti pocení používaly především šalvěj a yzop v podobě čaje. K zahození nejsou ani koupele s výluhem ze šalvěje, která podporuje stahování potních žláz. Někteří odborníci také doporučují užívání řasy chlorely - vyzkoušejte Topnatur Original chlorella  (koupit v e-shopu). Má vysoký obsah chlorofylu, který umí potlačovat pachy, působí dezinfekčně a hojivě.  Jinak to raději s domácími přípravky nepřehánějte. Jak nabádá doktorka Rafčíková:Ať si nevytvoříte alergii, popřípadě podrážení nealergického původu. Podpaží je  velmi citlivá oblast  a velmi snadno se podráždí. Tyto projevy se díky nadměrnému pocení  hůře hojí a často obtěžují více než samotné pocení.“  

 

5) Příliš potu může signalizovat nemoc

Přílišná činnost potních žláz, tedy produkce vyššího množství potu, než kterého je opravdu potřeba k regulaci tělesné teploty, může signalizovat onemocnění. „O nemoci – hyperhidróze – hovoříme tehdy, pokud se potíme i v klidu, třeba v noci a při nízké okolní teplotě. Neustále si otíráme kapky potu z čela, máme vlhké ruce, pot nám ničí oblečení, boty,“ uvádí expertka a upřesňuje: Hyperhidrózu rozeznáváme lokalizovanou a generalizovanou. Lokalizovaná je omezená na určité místo - podpaží , dlaně, plosky nohou a obličej.  Generalizovaná pak postihuje rozsáhlejší plochy. Dále rozlišujeme hyperhidrózu primární a sekundární.  U primární zůstává příčina pocení neznámá. Nejčastější primární je hyperhidróza lokalizovaná a domníváme se, že je způsobena nadprůměrným nervovým drážděním. Může být dědičná.  Sekundární hyperhidróza je příznakem nějakého onemocnění. Mohou ji spustit určité léky, vysoká teplota, ale třeba i kořeněné jídlo. V každém případě tato nemoc velmi komplikuje profesní i osobní život.“ 

 

6) Další metody, jak zvládnout přílišné pocení

U nadměrného pocení hygiena, koupele v bylinkách ani deodoranty a antiperspiranty nestačí. Chránit se můžete částečně podpažními vložkami, pokud potní žlázy fungují přespříliš právě v této oblasti. Existují ale metody, které produkci potu zmírňují nebo ji mohou odstranit.

  • K nejoblíbenějším patří podle doktorky Rafčíkové aplikace botulotoxinu typu A. Ten se váže k nervovým zakončením potních žláz a blokuje uvolňování chemické látky - acetylcholinu, který působí produkci potu. Tento způsob je velmi bezpečný.  Používá se několik desetiletí bez větších nežádoucích účinků. Efekt nastupuje do osmi dnů a vydrží čtyři až šest měsíců.
  • K odstranění lokálního pocení dlaní a plosek nohou se používá tzv. iontoforéza. Její princip spočívá v použití malých dávek řízené elektrické energie a molekul vody. Potní žlázy tak během několika dnů ztrácejí schopnost produkovat nadměrně pot. Účinek trvá několik týdnů, ale i měsíců. Metoda je sice zcela bezpečná, není ale vhodná pro těhotné ženy a lidi, kteří mají kovové implantáty nebo kardiostimulátor.
  • Zmírnit nadměrné pocení lze i podáváním medikamentů, tzv. anticholinergik, které zastavují činnost potních žláz. Jejich užití je ale podle odbornice omezeno poměrně nepříjemnými nežádoucími účinky. Mohou způsobovat nevolnost, zvracení, bušení srdce, rozmazané vidění.
  • Jako poslední možnost, jak eliminovat nezvladatelné pocení, označuje MUDr. Rafčíková chirurgický zákrok. Jedná se buď o odstranění potních žláz laserem, nebo o tzv. endoskopickou transtorakální sympatektomii. Tedy o jakousi liposukci, při níž se místo tuku odsávají potní žlázy.


Dejte stopku pocení

7) Při  nadměrném pocení se nebojte navštívit lékaře

Trpíte-li nadměrnou produkcí potu, doporučuje expertka v každém případě návštěvu lékaře specialisty, který zvolí správný způsob léčby. Běžné pocení zvládnete úpravou životního stylu a jídelníčku za pomoci každodenní hygieny a kosmetických přípravků. S eliminací pachů a jejich překrýváním výraznými vůněmi to ale moc nepřehánějte. Nezapomínejte, že specifická vůně každého z nás je výrazným sexuálním stimulem a pach hraje i důležitou roli při výběru partnera.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Silvie RAFČÍKOVÁ, MBA
Korektivní dermatolog a dermatovenerolog
6
"Přirozený vzhled je základem všech estetických zákroků."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít