Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nejlepší deodorant: Jak si vybrat ten správný?

Nejlepší deodorant: Jak si vybrat ten správný?

Nejlepší deodorant: Jak si vybrat ten správný?

11. dubna 2023 od Karolína Hornová

11. dubna 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Deodorant, nebo antiperspirant? Jaký je rozdíl mezi formami aplikace? A je pravda to, co se říká o hliníku? Přinášíme odpovědi na vše, co vás při výběru a používání deodorantu napadne.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Je lepší zvolit antiperspirant, nebo deodorant?

Ačkoli v běžném hovoru nejčastěji používáme druhý výraz pro oba produkty, je třeba si uvědomit rozdíl. Ten odhalíme, už když se zamyslíme nad významy jejich názvů. 

 

Deodorant

- pouze bojuje proti zápachu (parfémem, antibakteriálními a antimikrobiálnímí látkami a dalšími složkami, které rozpouštějí molekuly pachu). Pokud se potíte málo, ale bojíte se zápachu, postačí vám produkt, označený jako deodorant. Ten většinou neobsahuje sloučeniny aluminia. Zde je ale nutné dodat, že dlouho diskutovaná údajná škodlivost hliníku se v testech nikdy neprokázala. Existuje také poměrně velký výběr deodorantů na přírodní bázi nebo si můžete vyrobit svůj vlastní.
 


Antiperspirant

- bojuje i proti tvorbě potu. Pokud se naopak hodně potíte a obáváte se jak zápachu, tak propocených skvrn v podpaží, je pro vás vhodnější antiperspirant. Především na zahraničních produktech se lze setkat také s označením antitranspirant. Oběma názvy se označuje produkt, který eliminuje produkci potu.  Děje se tak díky obsahu kamence či jiných sloučenin hliníku. Přírodní antiperspirační a deodorační složkou ale může být třeba i šalvěj či zinečnaté ionty, které bojují proti zápachu, a navíc nedráždí pokožku.

různé typy deodorantů

2. Jaký typ deodorantu či antiperspirantu zvolit?

Kulička, sprej, nebo tuhý produkt? V případě tohoto dilematu pro vás máme dobrou zprávu – je to zcela na vás. I nezávislé testy prokázaly, že účinnost jednotlivých forem stejného produktu je stejná nebo velmi podobná. Záleží tedy na vás, co je vám příjemnější nebo pro jakou příležitost produkt potřebujete.

Z jakých typů deodorantů či antiperspirantů vybírat?

  • Roll-on neboli „kulička“  - na kůži nejdéle zasychá, ale většinou nedělá skvrny na oblečení a bývá šetrná k citlivé pokožce. 

Tip redakce: 

Vzkoušejte třeba Garnier Mineral Hyaluronic Ultra Care roll-on antiperspirant (koupit v e-shopu).

  • Tuhý deodorant nebo antiperspirant může dělat skvrny nebo i nepříjemné bílé „žmolky“ přímo na kůži. Záleží ale na konkrétních produktech. Pokud vám tato forma vyhovuje, dívejte se po těch, které přímo na etiketě hlásají, že skvrny nedělají. Bývají i šetrnější k vašemu oblečení.

Tip redakce: 


Zkusit můžete také Rexona Sexy bouquet tuhý antiperspirant (koupit v e-shopu).

 

  • Sprejrychle zasychá, jeho aplikace je jednoduchá a nejvýrazněji voní. Ideální je třeba při sportu.

 

Tip redakce: 

Osvěžující bude Nivea Black & White Invisible Pure Sprej antiperspirant  (koupit v e-shopu).

 

3. Vsaďte na přírodní deodoranty

Jestliže máte rádi přírodní kosmetiku a máte citlivou pokožku, pak vyzkoušejte alternativní cestu bez chemie. Přírodní deodoranty už se dnes svou kvalitou a účinností vyrovnají těm klasickým. Je ale dobré vědět, že přírodní deodorant někdy potřebuje dva nebo tři týdny, aby si na něj tělo zvyklo. V praxi to znamená, že zhruba tak dlouhotrvá, než se organismus zbaví hliníkových solí a začne reagovat také na šetrnější ingredience. 

Tip redakce: 
Rozhodně zkuste Schmidt’s Signature Bergamot & Lime deodorant (koupit v e-shopu), jehož složení využívá jedlé sody k neutralizaci zápachu a je trochu tužší než běžný deodorant, čímž poskytuje extra ochranu proti zápachu. S revoluční technologií přišel také Saloos Bio přírodní deodorant Litsea cubeba (koupit v e-shopu), jehož dlouhotrvající ochranu podpaží zajišťuje patentovaná superabsorpční složka CareMagTM D z Mrtvého moře, která snižuje množství nežádoucích bakterií zodpovědných za nepříjemný zápach z pocení.


4. Nejprve deodoranty otestujte

aplikace deodorantu
 
  • Pokud se bojíte, že bude výrobek dělat bílé skvrny, nebo máte citlivou pokožku, proveďte napřed test.
  • Ideální je, pokud je možné vyzkoušet tester, který natřete na vnitřní stranu předloktí.
  • Zhruba po půl hodině až hodině přiložte černou látku a přitlačte.
  • Neměly by na látce zůstat žádné bílé stop.
  • Zároveň tak otestujete i případnou intoleranci na produkt.
  • Deodoranty jsou z tohoto pohledu považovány za poměrně bezpečné, nicméně pokud pozorujete začervenání, raději ho přestaňte používat.
  • Když se objeví alergie na deodorant, bývá to tzv. kontaktní dermatitida, která po vysazení většinou sama odezní. Způsobují ji nejčastěji parfémové složky a také alkohol.
  • Jestliže máte citlivou pokožku se sklony k ekzémům či vysušování, volte raději produkt určený přímo pro citlivou pokožku nebo přírodní deodorant, případně výrobek bez parfemace, barviv a s hydratačními složkami. Tyto deodoranty bývají označovány jako "sensitive" nebo jako vhodné pro použití i bezprostředně po holení.


5. Je lepší použít deodorant nebo vůni? 

Častým problémem bývá vůně přípravků proti pocení. Někdy mohou vonět skoro jako dobrý parfém, což je ideální třeba pro sport nebo volný čas, kdy se nemáme potřebu vonět. Jindy se ale vůně deodorantu může s naším parfémem „tlouct“ či nám být nepříjemná. V takovém případě je lepší zvolit produkt bez parfemace nebo jen s lehkou, nevtíravou vůní, která po čase vyprchá.

Někteří výrobci nabízejí i deodorant či antiperspirant „do páru“ ke svému parfému či kolínské. To je samozřejmě ideální kombinace především pro ty, kteří si zvykli na „svou“ vůni a nehodlají ji měnit. Jen pozor – pokud trpíte na podráždění, zkontrolujte složení. Voňavé deodoranty mívají vyšší obsah parfémové složky i alkoholu.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít