Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Muži a pocení: Jak jej řešit v práci i při sportu?

Muži a pocení: Jak jej řešit v práci i při sportu?

Muži a pocení: Jak jej řešit v práci i při sportu?

31. května 2021 od Tereza Špačková

31. května 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Trápí vás pocení a nevíte si rady, jak mu předcházet a řešit jej v různých situacích? Poradíme vám, jak bojovat s nadměrným pocením projevujícím se na vašem oblečení i jak se zbavit diskomfortu při nošení obuvi.
Všichni máme na těle dva typy potních žláz. Ekrinní žlázy vylučují vodnatý pot z dlaní, chodidel, obličeje, zatímco apokrinní žlázy, aktivní až od puberty, vylučují koncentrovanější pot z podpaží, slabin a oblasti prsou. Předpoklady pocení jsou tedy u obou pohlaví stejné. Nicméně testosteron v těle mužů stimuluje pocení více. Kromě hormonů je tento proces dále ovlivněn i dalšími faktory. Samotný pot se skládá především z vody, dále pak solí, bílkovin, močoviny a amoniaku. Rozklad těchto složek je doprovázen nepříjemným aromatem a je příčinou tělesného zápachu. Co udělat pro zmírnění pocení v létě?

1. Oholte se

Pravidelné holení podpaží může zmírnit problém s nadměrným pocením. Chloupky drží vlhkost, a proto musí pryč! S oholeným podpažím dochází k eliminaci nebo alespoň snížení tělesného zápachu.
Deodorant pro muže

2. Povolejte účinné zbraně

Aplikujte antiperspirant proti pocení a zápachu nebo deodorant k potlačení zápachu. Zkuste třeba deodorant ve spreji bez hliníkových solí Dove Men + Care Deodorant ve spreji Clean Comfort (koupit v e-shopu). Vaše pocení po dobu až 48 hodin dokáže regulovat NIVEA MEN Sprej antiperspirant Fresh Kick (koupit v e-shopu). Jeho svěží vůně a chladivý efekt vás budou provázet celý den.
funkční městské oblečení

3. Volte vhodné oblečení

V teplých a slunečných dnech noste košili nebo triko světlé barvy, volnějšího střihu a přírodního materiálu, abyste pokožce umožnili volně dýchat a potu bez zábran odcházet z těla. S pocením v létě se nejhůře vyrovnávají aktivní muži, jež mají fyzicky náročná zaměstnání, nebo ti s povinným „dress codem“ v podobě obleků či košil s dlouhým rukávem. Propocená košile bude minulostí, obléknete-li si pod ni neviditelné tričko, které je vyrobeno tak, aby zachytilo veškerý pot a nepropustilo jej do košile nebo jiného svrchního oblečení.
funkční sportovní oblečení

4. Na sport volte funkční materiály

Při sportu dejte vždy přednost rychleschnoucím funkčním materiálům, které dokáží odvést vlhkost a pot od těla. Při větší zátěži je třeba používat silnější kalibr proti pocení a zápachu, zkuste Rexona Men Tuhý krémový antiperspirant Intense (koupit v e-shopu), jenž se pyšní až trojnásobnou silou oproti běžnému přípravku a pomáhá redukovat nadměrné pocení až po 96 hodin. Příjemná vůně plná bergamotu, černého koření a bazalky zajišťuje potřebnou svěžest.
pšeničný bulgur salát

5. Stravou proti pocení? Ano!

Odstraňte ze svého jídelníčku problematická jídla – především ta tučná a smažená, která tělo těžce tráví a musí vynaložit hodně energie, aby je zpracovalo. Naopak odlehčete jídelníček větší konzumací ovoce a zeleniny, jež jsou z velké časti tvořeny vodou. Jezte také potraviny s vysokým obsahem vlákniny, tělu tak usnadníte trávení. Pro ochlazení organismu jsou vhodné mléčné výrobky a sýry s vysokým obsahem vápníku. 
pitný režim v létě

6. Myslete na pitný režim

Nezapomínejte na neustálý přísun tekutin během dne. Dodržujte pitný režim, ale vyhněte se alkoholu a kofeinu, které odvodňují organismus a zvyšují srdeční tep. Po jejich konzumaci tělo zvýší svoji teplotu, a tím pádem se i více potí.

 7. Snižte možnost infekce

Pokud jste se i tak zpotili, propocené oblečení vyměňte co nejdříve, abyste snížili riziko bakteriálních a kvasinkových infekcí. V průběhu dne oplachujte pot z obličeje i těla, kdykoliv je to potřeba.
 

TIP: Vše potřebné (nejen proti pocení) do vaší kosmetické výbavy pořídíte z pohodlí domova na e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).

Jak udržet nohy v suchu

I nadměrné pocení rukou a nohou může znepříjemnit váš běžný život. Pokud jde o nohy, snažte se vysledovat, zda neexistuje situace nebo potravina, které jejich pocení zhoršují, současně doporučujeme dodržovat následující kroky:
pocení nohou u mužů
  1. Myjte si nohy každý den. Tedy minimálně jednou, optimálně vícekrát během dne. Nezapomeňte chodidla po každém mytí dobře osušit, zejména mezi prsty, kde vlhkost nahrává výskytu bakterií a plísňových infekcí.
  2. Do bot si pořiďte Tip Line Comfort Vložky do bot s aktivním uhlím (koupit v e-shopu). Tyto speciální vložky zvyšují komfort při nošení uzavřené obuvi v létě a pohlcují pachy. Proti pachům nastříkejte před nošením i po něm dovnitř obuvi Scholl Deodorant sprej do bot (koupit v e-shopu), který si s nimi hravě poradí, a navíc předchází jejich vzniku. Obuv zanechává čistou a svěže vonící.
  3. Noste ponožky vyrobené z přírodních materiálů a vyměňujte je za čisté i během dne.
  4. Volte prodyšnou obuv, zejména pro sportovní aktivity, kdy často dochází k nadměrné stimulaci potních žláz.

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít