Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 věcí, které ovlivňují pocení v létě

5 věcí, které ovlivňují pocení v létě

5 věcí, které ovlivňují pocení v létě

8. července 2019 od Helena Hladíková

8. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Jakmile nastanou letní vedra, potíme se všichni. A je to dobře, protože tak se náš organismus vyhne nebezpečnému přehřátí. Vysoké teploty však nejsou to jediné, co nám může přivodit nevzhledné mokré koláče na letních šatičkách…

1. Nevhodné oblečení

Ničemu nepřidá ani syntetické, těsné oblečení, v němž pokožka nemůže volně dýchat. Vsaďte proto raději na přírodní materiály, jako jsou bavlna, hedvábí či len, a to především u spodního prádla. Skvělý je rovněž bambus, který možná znáte coby příměs ve složení ponožek. Svou roli hraje i přiléhavost oděvu – čím těsnější, tím spíše se budete potit (a bude to na vás vidět). Lepší volbou, zvláště v extrémních vedrech, jsou tak volnější kalhoty, halenky či maxišaty

Tip redakce:
Znáte tencel? Toto přírodní vlákno se vyrábí z eukalyptového dřeva z trvale obnovitelných porostů a dokáže absorbovat až o polovinu více vody než bavlna, aniž by zanechalo pocit mokra. Zároveň chladí, je jemné a pevné a nemačká se.
volné oblečení

2. Stres a emoční vypětí

Psychicky náročné situace bývají hned po vysokých teplotách prostředí a fyzické námaze nejčastějším důvodem pocení. Pokud zoufale bojujete s nedostatkem času, jste zavaleni prací, případně ještě řešíte soukromé nebo zdravotní problémy, není divu, že na to váš organismus reaguje zvýšeným pocením. Zkuste změnit či alespoň zklidnit svou životní situaci, případně sáhněte po spolehlivém pomocníkovi. Tím se může stát třeba Rexona Stress Control Antiperspirant sprej  (koupit v e-shopu) se speciální technologií, která poskytuje účinnou ochranu proti pocení a zároveň uvolňuje vůni postupně po celý den, nebo NIVEA Sprej antiperspirant Stress Protect (koupit v e-shopu) určený pro ochranu i v těch nejnáročnějších situacích.
stres v práci

3. Pravidelné sportování

Sportem ku zdraví, ale také ke zpocenému tričku! Na tom by nebylo nic překvapivého, ale víte, že intenzivní a pravidelné sportování může zvyšovat míru pocení i v době, kdy právě necvičíte? Potvrdil to výzkum japonských vědců, a ačkoli se výsledky týkaly hlavně vysportovaných mužů, i zapřisáhlé sporťačky by se měly mít na pozoru. Fyzické aktivity se však samozřejmě nemusíte vzdávat, ba naopak se snažte předejít nadváze jako dalšímu negativnímu faktoru pocení. Jen si pro ni zvolte vhodné společníky. Vyzkoušejte třeba Fa Tuhý antiperspirant Sporty Fresh (koupit v e-shopu) nebo Adidas Climacool antiperspirant (koupit v e-shopu) se složením, jež se aktivuje právě pohybem.
sportovní aktivita

4. Jídelníček

Máte rádi ostře kořeněná jídla a aromatické potraviny vůbec? Tak vězte, že větší pocení a zejména změnu vůně potu může způsobit i to. Například požití kapsaicinu, který obsahují feferonky, vyvolává v těle de facto stejné reakce, jako kdybyste se ocitli v přehřátém prostředí. Mozek tak dostane zprávu o tom, že organismus je potřeba zchladit, tudíž se vaše potní žlázy zaktivují. Teplotu zvyšuje rovněž alkohol a kofeinové nápoje, proto se snažte všem těmto látkám alespoň přes léto raději vyhýbat.
zdravá strava

5. Hormonální změny

Těhotenství, menopauza, problémy se štítnou žlázou… I takové hormonální změny mohou vyvolat nadměrné pocení. Pověstné jsou pak zejména noční pocení a návaly horka, které v období klimakteria trápí nejednu ženu. Vyzkoušet můžete různé přírodní preparáty nebo denně popíjet šalvějový čaj, který je výborný na dlouhodobé zmírnění pocení. Do kabelky si určitě každý den přihoďte spolehlivý antiperspirant omezující tvorbu potu nebo alespoň deodorant, jenž zakryje případnou nepříjemnou vůni vašeho potu. Vybírat můžete i ze stále se rozšiřující nabídky výrobků bez hliníkových solí, otestujte například Dove Alu-free Original Deodorant ve spreji (koupit v e-shopu), který se navíc postará i o krásu vašeho podpaží.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Dagmar Müllerová 13.července 2021
Dobrý den, já bych spíš potřebovala něco pro vnitřní užívání, neboť se doslova potím od hlavy až po nohy :-D Tím pádem mi pocení kazí účes a vlasy :-( A vadí mi i teplotní rozdíly, tzn. když je venku zima a přijdu do teplého prostředí, tak mám pocit, že je v místnosti min. 30 st. Hodně se tedy potím i u sportu, ale to mi tolik nevadí, jako při běžné činnosti. Děkuji Mullerová

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít