Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pitný režim a hubnutí

Pitný režim a hubnutí

Pitný režim a hubnutí

12. května 2020 od Pavla Maříková

12. května 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Snažíte se hubnout, dodržujete zdravou stravu, cvičíte. Jak jste na tom ale s pitným režimem? Ten totiž k tomu všemu neodmyslitelně patří. Denně bychom prý měli vypít cca 1,5-2 litry tekutin. Zvládáte to? Poradíme vám, jak opravdu správně doplňovat tekutiny, co a kdy pít, a upozorníme na to, co se může stát při nepravidelném nebo nedostatečném pitném režimu.
Všichni ví, že voda je nejdůležitější životní tekutinou, která se zúčastňuje reakcí v rámci celého našeho organismu. Tvoří dokonce až dvě třetiny složení lidského těla. Voda je v krvi, ve svalech, pomáhá termoregulaci (ochlazování – pot), zúčastňuje se trávení a je v každé jedné buňce vašeho organismu. Přesto na otázku, kolik byste měli denně vypít vody, neexistuje jednoznačná odpověď. „Množství vody, které naše tělo potřebuje k životním pochodům, úzce souvisí s naším věkem, hmotností, denní aktivitou, ale také venkovní teplotou,“ vysvětluje odbornice na výživu RNDr. Michaela Bebová. „Jiné množství potřebuje dítě ve vývoji, které navíc dennodenně sportuje, a jiné dospělý člověk, který není nijak aktivní. Obecně platí, že čím starší jsme, tím méně vody na kilogram hmotnosti naše tělo potřebuje. To však neznamená, že by voda v pokročilém věku byla méně důležitá – ba naopak.
pití při sportovní aktivitě
Tip redakce:
Správná a kvalitní hydratace měkkých tkání, tedy hlavně pokožky, je důležitou prevencí prvních viditelných známek stárnutí, jako jsou např. vrásky. Pleť je tedy nutné hydratovat nejen vhodnými hydratačními krémy, ale i hydratací zevnitř. Pro hydrataci pokožky zvenčí spojenou s péčí antioxidantů vyzkoušejte
Neutrogena Hydratační krém 2 v 1 Skin Detox (koupit v e-shopu).

Kolik denně vypít vody

K výpočtu základního denního příjmu tekutin pro dospělého člověka můžete využít jednoduchý vzoreček:
 

35-40 ml tekutin na každých 1 kg hmotnosti

 
K výsledku je potřeba připočíst minimálně 0,5 l za každý faktor navíc - tím může být sportovní aktivita, vysoké venkovní teploty, léčba léky či konzumace alkoholu. V horkých letních dnech, při dlouhém pobytu na slunci je to ještě minimálně další litr vody navíc.

Hlad = převlečená žízeň?

Říká se to, ale není to vždy pravda. „Spíše je to takové pořekadlo, které používáme, když nás honí mlsná a potřebujeme to odlišit od opravdového fyziologického hladu,“ říká Michaela Bebová. „Pokud si člověk myslí, že má hlad, a vypije sklenici nápoje (čaj, voda), který ho uspokojí tak, že hlad necítí, pak jde jen o chutě. Voda je pro tělo mnohem důležitější než strava.Pokud chcete omezit množství přijaté potravy, doporučuje se cca 20 minut před jídlem, vypít velkou sklenici vody. Tím zároveň rovnou vyvracíme mýtus, že se před, nebo dokonce při jídle nemá pít. Naopak!
voda s citronem

Cukry v nápojích nejsou vždy na škodu

Obecně byste měli pít minimum slazených nápojů, a to platí jak pro redukční režim, tedy pro situaci, kdy chcete hubnout, tak pro režim normální. Cukry v nápojích jsou samozřejmě občas žádoucí (při sportovní aktivitě), v zásadě se bez nich ale zcela obejdete. Člověk, který je v redukčním režimu by měl pít hlavně čistou neperlivou vodu, případně občas jemně perlivou nebo perlivou, bylinné čaje podle potřeby a chuti (ideálně bez sladidel), případně sem tam pro chuť vodu s citronem a podobné lehké alternativy,“ doporučuje odbornice.  „Zároveň nepovažuji za vhodné pít příliš často nápoje slazené umělými sladidly, které jsou tzv. light – to není správné řešení problému.“

Kolik kalorií se skrývá v jednotlivých nápojích?

Hodnoty jsou uvedeny vždy na 100 ml/nápoje.
 
  kJ Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
z toho cukry (g)
 
Voda  0 0 0 0 0
Minerální, pramenitá voda s příchutí
70 0 0 4 4
Limonáda průměr 175 0 0 11 11
CocaCola 180 0 0 11 11
Fanta 160 0 0 9 9
Ledový čaj slazený 130 0 0 7 7
Energetický nápoj 190 0 0 11 11
Tonic 160 0 0 9 9
Džus ovocný 200 0 0 12 12
Šťáva zeleninová 70 0 0 4 4
Čaj (bez mléka a cukru) 0 0 0 0 0
Káva (bez mléka a cukru) 0 0 0 0 0
Nealkoholické pivo Birell 90 0 0 3 2


Zdroj: www.stob.cz

Tip redakce:
Při sportu a různých fyzických aktivitách lehce ochucené vody nevadí. Pokud jste ještě nevyzkoušeli, zkuste vitaminové funkční vody
DrWitt Antiox nebo Arctic+ Elements. Obě obsahují širokou škálu vitaminů a jen zhruba 70 kJ na 100 ml. 


Voda pro zdraví i krásu

Často se také mluví o tom, že pitný režim pomáhá odvádět z těla odpadní látky, a tím udržovat dynamiku vylučovací a močové soustavy. To je důležité nejen pro zdraví, ale i krásu, protože to úzce souvisí například s celulitidou nebo tvorbou nevzhledných komedonů. „Navíc při hubnutí dochází k redukci tukové tkáně, ve které bývají uloženy různé cizorodé látky. Ty se při hubnutí dostávají do krve a musí být odvedeny z těla. Z toho důvodu dostatečný pitný režim umožňuje plynulé odvádění odpadních látek z těla, dodává na závěr Michaela Bebová.
Tip redakce:
Zajímavou informaci přinesly také některé německé studie, které tvrdí, že dostatečný příjem tekutin může zvýšit energetický výdej až o 30 %. Už několik minut po konzumaci tekutiny organismus zrychluje a vrcholí po cca půl hodině.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Milena Špačková 11.listopadu 2020
Ále já zas tak složitě o pití neuvažuju - jestli mám nebo nemám pít při jídle atd. Když piju ráda a bez pití prostě nevydržím, tak ještě se řídit složitými úvahami... Pití je moje celodenní potřeba a chutná mi. Piju (nealko :-) ráda a pořád a furt a celej den (i v noci se budím k napití). Ani nemusím počítat, kolik mám na mou váhu vypít :-). Ale jsem vždycky ráda, když čtu takovej článek o pití, protože ženský moc nepijou. Pak si napatlají krém a myslí si, že mají s pletí (a hydratací) vystaráno. Já krémy patlám taky a ráda. Krémy jsou užitečný, ale když kromě nich není voda zevnitř, tak krémy samy zmůžou málo. Ale pití je pro mně taková přirozenost, že na rady, proč je třeba, myslet nemusím. Piju sladký, myslím si, že hlavní je ta tekutina, sladké se nedoporučuje asi kvůli kaloriím nebo co (tak to neřeším). Ale kdo pijete málo, fakt se těmi radami řiďte - vždyť pití je tak příjemný!
František Schubert 1.června 2020
To je strašný, čím nás to ti "experti" pořád krmí! Jestli není lepší používat selský rozum. Pít, když mám žízeň - tělo si vždy samo řekne, když potřebuje pít a ne se řídit podle nějakých nesmyslných vzorečků. Tisíciletí to fungovalo bez vzorečků, ale najednou potřebujeme návody, jak máme správně pít.
A pít před jídlem a během jídla? Opět z logiky věci, vždyť pitím naředím žaludeční šťávy a tím akorát prodlužuji a znesnadňuji tělu proces trávení. Navíc, když budu zapíjet sousta, tak mi sice budou lépe klouzat do žaludku, ale tím přeskočím důležitý proces kousání, kdy potřebuji promísit stravu se slinami, které obsahují enzymy a započnou proces trávení. Tím dojde k nekvalitnímu natrávení a o to méně vstřebám z potravy následně ve střevech živiny, mám dříve hlad a hlavně potřebuji potravy daleko více. Nebo snad chce někdo tvrdit, že se nápoje slinám a žaludečním šťávám vyhnou?

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít