Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zhubněte do léta: Co dělat, když váha začne stagnovat

Zhubněte do léta: Co dělat, když váha začne stagnovat

Zhubněte do léta: Co dělat, když váha začne stagnovat

28. března 2020 od Pavla Maříková

28. března 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Podařilo se vám zhubnout čtyři pět kilo, jste na sebe pyšná a najednou bum – váha už dolů nejde. A to ani o gram. Jak znovu nastartovat hubnutí, když váha stojí na místě? Jak opět nabudit spalování tuků a pokles ručičky na váze?
První fáze hubnutí probíhá většinou dobře a rychle. Je však přirozené, že úbytek hmotnosti a hlavně tuku se zpomalí. „Jde o reakci těla, které se chrání proti nižšímu příjmu energie zpomalením metabolismu,“ vysvětluje fitness trenérka Mgr. Kateřina Hrubá. „Zastavení hubnutí ale může mít i jiné příčiny. Patří mezi ně například nedodržení stravovacích zásad, málo pohybu, nebo dokonce i regenerace.

Chraňte si své svaly

Pro úbytek hmotnosti je potřeba více energie vydávat než přijímat – to je obecně známé pravidlo. Tento deficit však nesmí být příliš velký. Příliš málo energie totiž znamená ztrátu svalů a zastavení hubnutí. „Při hubnutí je zcela zásadní příjem kvalitních proteinů, které chrání stávající svalovou hmotu před odbouráváním. Aktivní svalová hmota totiž umí něco, co je pro hubnutí velmi důležité,“ říká trenérka. „Dokáže totiž spalovat přebytečnou energii i během doby, kdy zrovna nic neděláme, takže zrychluje náš metabolismus. Proto je důležité v době hubnutí přijímat 1,5-2 g proteinů na kilogram tělesné hmotnosti. Jestliže se s tukem odbourává i mnoho svalové hmoty, zpomalí se metabolismus a hubnutí se zastaví.
Tip redakce:
Nemáte-li čas přes den příliš „řešit“ jídlo, zařaďte do svého jídelníčku i vysokoproteinové produkty. Může jít o různé proteinové tyčinky – např.
Corny Protein (koupit v e-shopu) nebo kaše typu Pro-te(be)-in Kaše jahoda s kokosem a chia (koupit v e-shopu), které nejen výborně chutnají, ale zároveň vám dodají potřebnou dávku bílkovin.

Jak přelstít tělo

Pokud se vám hubnout dále nedaří, zkuste tělo trochu ošálit. Přidejte si na několik dní jídla trochu více. Tělo bude předpokládat, že deficit skončil, a metabolismus se znovu nastartuje. „To ale neznamená, že byste si měli dát úplné volno a sníst, na co přijdete. Dodržujte dál stravovací návyky, ale přidejte nebo uberte některé živiny. Často se využívá například manipulace se sacharidy,“ radí Kateřina Hrubá. „Samozřejmě je potřeba vyloučit jednoduché sacharidy, jako jsou sušenky, zákusky a dorty. Využít můžete ale např. brambor, těstovin, rýže nebo ovesných vloček.

Účinná kombinace: Více pohybu a úprava stravy

Pro tělo je výhodnější umožnit hubnutí pohybem a úpravou stravy. Pohybem tak, že budete za prvé budovat novou svalovou hmotu, za druhé další aktivitou uvolníte tuk z podkožních zásob a při aktivitě ho spotřebujete jako energii. „Ačkoliv hubnutí způsobené pouze úpravou stravy je možné také, není nikdy tak efektivní, jako když spojíme posilování, aerobní aktivitu a úpravu stravy. Pokud sledujete pouze hmotnost na váze, nemusí zastavení poklesu hmotnosti vůbec znamenat, že jsme přestali hubnout. Jestliže totiž posilujete, pravděpodobně se i zvětšuje svalová hmota, a když se zároveň odbourává tuk, hmotnost se nemění. Proto sledujte nejen hmotnost na váze, ale zároveň sledujte i procento tělesného tuku. Kontrolujte se také v zrcadle a měřte si obvody,“ doporučuje Kateřina Hrubá.
Tip redakce:
Pro co nejlehčí hubnutí byste měli dodržovat i pravidelný a dostatečně dlouhý spánek. V opačném případě bude narušena činnost hormonů v těle, což opět může způsobit zpomalení metabolismu.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít