Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Plíseň nehtů: Nedejte jí šanci!

Plíseň nehtů: Nedejte jí šanci!

Plíseň nehtů: Nedejte jí šanci!

4. března 2022 od Helena Hladíková

4. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Gréta Wohlová

Úporné svědění, barevné skvrny a vroubkování na nehtech… To jsou jedny z nejčastějších projevů nehtové plísně neboli onychomykózy, která dokáže pěkně znepříjemnit život. Jak s ní bojovat? Na to jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Gréty Wohlové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Ve většině případů plíseň napadá hlavně nehty na nohou, zejména palec, odkud se šíří dál.

Jaké jsou první příznaky plísně: 

  • svědění mezi prsty,
  • nažloutlé a postupem času až černé skvrny na nehtech,
  • vroubkování, zbytnění a další změny kvality nehtů,
  • zkřehlost a zarůstání nehtů,
  • změny vzhledu a kvality okolní kůžičky,
  • někdy se přidává bolest a nepříjemný zápach. 
nehtová plíseň

Jak plísně na těle fungují a koho mohou ohrozit:

Parazitické houby, které onychomykózu způsobují, se živí nehtovým keratinem a uzavřené boty a ponožky jim poskytují ideální prostředí pro množení. Mykózám se daří převážně ve vlhkém a nevětraném prostředí, ale za jejich vznikem stojí více faktorů. Více náchylní jsou k ní jedinci s oslabenou imunitou, diabetem či užívající antibiotika. Ovšem mykóza se nemusí vyhnout ani ostatním, protože se přenáší jak z infikovaného člověka, tak i z půdy nebo od zvířat, a to i od domácích mazlíčků. Plísně se mohou objevit kdekoliv na těle, takže nebezpečné jsou nejenom podlahy, ale také ručníky či lehátka,“ upřesňuje expertka.

 

Prevence je základ

Možná se právě teď ptáte, zda existuje nějaká prevence, díky níž by ke vzniku onychomykózy nebo-li plísně nehtů vůbec nemuselo dojít. Ano, a nejde přitom o nijak složité úkony. Samozřejmostí by mělo být pravidelné mytí a důkladné vysušení kožních záhybů, obzvláště meziprstních prostor. Nohy poté ošetříme hydratačním krémem, který je určen na chodidla. Nezapomínáme také na pravidelné odstraňování nadbytečné a odumřelé kůže a ideálně jednou měsíčně bychom měli zajít na pedikúru,“ doporučuje dermatoložka.

 

Vyzkoušejte tyto preventivní opatření: 

kontrola lékařem

Jakou zvolit kosmetiku?

Proti pocení a zápachu můžete také účinně bojovat pomocí kosmetických výrobků. Používejte antiperspirační spreje na nohy i do obuvi, krémy proti pocení nohou, antimykotické zásypy apod. Například Tip Line Antiperspirační deo sprej na nohy (koupit v e-shopu) s účinnou látkou zamezující tvorbě potu,  Scholl Antiperspirant sprej na nohy  (koupit v e-shopu), což je rychleschnoucí pudrový sprej, který zachová chodidla svěží a suchá, nebo Alpa Pedik Deo zásyp na nohy (koupit v e-shopu), který se hodí speciálně při nadměrném pocení nohou a obsahuje účinné látky, které uklidňují a pohlcují pach.  
 

S léčbou začněte raději včas

S nehtovou plísní se dá žít, nejde o stav, který by člověka akutně ohrožoval na životě. Nicméně postižený jedinec by si měl uvědomit, že představuje riziko pro ostatní, zvláště pro výše zmíněné skupiny lidí, které jsou k tvorbě plísní náchylnější. Nehty napadené plísní jsou oslabené a představují snadný vstup pro další bakteriální infekce, čímž může dojít k rozvoji různých vleklých a nepříjemných onemocnění. Pokud tedy zpozorujete příznaky onychomykózy, začněte s léčbou co nejdříve. Na trhu je velké množství přípravků, kterými lze léčit plísňová onemocnění. Používají se antimykotika ve formě mastí, krémů či roztoků. Je však třeba počítat s tím, že léčba bývá dlouhodobá, jedná se o týdny až měsíce. Důležité je v léčbě setrvat i po vymizení klinických příznaků, mykózy se rády vracejí. Nejlepší způsob léčby je svěřit se do rukou lékaře, který určí přesný druh mykózy a nasadí nejúčinnější léčbu,“ radí odbornice. 
 
Tip redakce:
Víte, že existují i speciální protiplísňové laky na nehty? Obsahují látky bránící růstu bakterií a vzniku plísní, tak je neváhejte při potížích použít.

 léčba plísně

Tak trochu jiná léčba plísní: zkuste houbu nebo laser

Vyzkoušet můžete i takzvanou „chytrou houbu“ pythrium oligantum, která se živí parazitickými houbami, ale sama lidský nehet nenapadá, nebo absolvovat léčbu onychomykózy laserem. V čem spočívá její princip? Léčba laserem je většinou založená na působení vysokých teplot v nehtové ploténce, která naruší růst plísní. Ošetření je ale opakované a není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Jedná se pouze o jednu z možností léčby a je třeba si uvědomit, že žádná z léčebných možností není všemocná a hlavně nezabrání recidivám, většinou je kombinujeme,“ doplňuje expertka závěrem.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Gréta Wohlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Gréta Wohlová
Dermatoložka Laserového centra Anděl
78
"Méně je někdy více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít