Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Myjete si nohy správně? Možná vám hrozí plíseň!

Myjete si nohy správně? Možná vám hrozí plíseň!

Myjete si nohy správně? Možná vám hrozí plíseň!

30. srpna 2020 od Vanda Vízková

30. srpna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Mytí nohou – říkáte si, co se na takové banalitě dá asi tak zkazit? Vaše schopnosti určitě nezpochybňujeme. Jen existuje několik detailů, na které je dobré se při hygieně nohou zaměřit a o kterých možná nevíte. Projděte si je s námi a dostaňte díky tomu své nohy do top kondice!

Myjete si nohy?

Ne, že bychom pochybovali o vaší čistotnosti! Spousta lidí ale považuje za dostatečné, když se nohy „umyjí samy“ pomocí vody a mýdla stékajících z horních partií jejich těla, zatímco stojí ve sprše. Nohy jsou po celém tomto procesu možná odmočené a působí čistě, ale rozhodně nejsou čisté tak, jak by měly být. Jak by se tedy měly mýt správně?

Koupel pouze pro nohy

Dopřejte svým nohám alespoň jednou týdně samostatnou koupel. Do teplé nebo vlažné (nevolte příliš horkou!) vody rozpusťte např. Rochovu sůl pro koupele nohou Klasik. Pokud trpíte nadměrným pocením, zápary nebo plísněmi nohou, přidejte do vody půl deci octa. Nohy nechte cca 20 minut namočené, aby se uvolnily a kůže změkla, a pak se můžete pustit do jejich očisty. Pamatujte ale na to, že i pokud je jen myjete nebo si ve vaničce rovnou děláte pedikúru, musíte pak nohy ještě opláchnout čistou vodou.

TIP: Bezpečný nákup z pohodlí domova si můžete dopřát na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Žínku ano, ale…

Ideálním mycím prostředkem na nohy jsou vaše ruce. Hbitě dosáhnou, promnou a očistí všechna místa a záhyby nohou a hlavně – na rozdíl od koupelnové žínky se po každé koupeli nestávají semeništěm bakterií. Pokud si přeci jen hygienu nohou (a zbytku těla) nedokážete bez žínky představit, použijte ji jednou nebo maximálně dvakrát a pak ji vyperte a dobře vysušte. Jen tak zajistíte, že místo očisty nezásobíte nohy novou porcí bakterií nebo plísní.
Tip redakce:
Žínku si vyberte takovou, kterou budete moct bez problémů prát, např. froté
Q-Clean Žínku (koupit v e-shopu). Textilní žínku perte např. v Sanytol Pracím gelu Dezinfekce (koupit v e-shopu), protože ten už při teplotách praní 20 stupňů umí z prádla odstranit 99 % bakterií, virů i plísní.

Místa, na která se zapomíná

Zvláště v létě, pokud se chodí v žabkách nebo naboso, má spousta lidí tendenci umýt hlavní znečištěné plochy, které vidí na první pohled, a hotovo. Jako by hygiena opláchnutím prachu a viditelných nečistot skončila. Často se přitom zapomíná na prostory mezi a pod prsty – a ty přitom mnohdy bývají znečištěné nejvíc! Ulpívá v nich pot a v případě otevřených bot také venkovní nečistoty, odumřelá kůže, u zavřených bot také mikroprach z ponožek nebo rovnou textilní žmolky. Ponecháním tohoto mixu na jemné kůži těchto míst si dříve nebo později koledujete o vznik plísně nebo jiné kožní nemoci. Proto je vždy pečlivě umyjte
Tip redakce:
Na hygienu nohou vyzkoušejte třeba sprchový gel s jílem pro hloubkové mytí
NIVEA Sprchový gel Clay Fresh Ginger & Basil (koupit v e-shopu).

Hrubá síla

Při mytí nohou nezapomínejte ani na očistu nehtů. Nehty vyčistěte malým kartáčkem zespoda, zvláště pak v případě, že je nosíte delší. I pod nimi ulpívají pot, částečky odumřelé kůže a další nečistoty. Nehty jsou citlivé na plísně a deformace a léčba těchto problémů bývá zdlouhavá, proto je lepší jim předcházet správnou hygienou. Paty a místa se zrohovatělou kůží aspoň jednou týdně ošetřete pemzou nebo pilníkem. Pokud vaše chodidla bude pokrývat šedivá zrohovatělá kůže, nebudou nikdy působit pěstěně, ani když je budete mýt sebelépe a sebečastěji. Pravidelně také choďte na pedikúru.
Tip redakce:
V koupelně by vám neměly chybět tyto základní pomůcky pro péči o nohy: malý kartáček, např.
Spokar Kartáček na ruce s pemzou (koupit v e-shopu), kterým ošetříte nehty i paty, pilník či škrabka na paty, třeba Q-Clean Škrabka na paty (koupit v e-shopu).

Tečka na závěr

Ručník, do kterého si utíráte nohy, nesdílejte s nikým jiným. Po použití ho vždy nechte důkladně uschnout a zhruba po 3-4 použitích ho vyměňte. Nohy nezapomeňte vždy po koupeli natřít pečujícím krémem. Kvůli absenci mazových žláz se zde kůže velmi snadno vysušuje a praská. Vyzkoušejte třeba krém Indulona na nohy Ochranná mátová (koupit v e-shopu). Kromě hydratace a zvláčnění má také osvěžující a antiseptický účinek.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít