Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ztvrdlé paty a puchýře: Letní zlo? Vy je mít nemusíte!

Ztvrdlé paty a puchýře: Letní zlo? Vy je mít nemusíte!

Ztvrdlé paty a puchýře: Letní zlo? Vy je mít nemusíte!

13. června 2020 od Eva Suchomelová

13. června 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Máte léto spojené s odřenýma nohama z bot a zrohovatělou kůží na patách? Tohle léto to už nemusí být váš problém. Poradíme vám, jak se tomu vyhnout, ale najdete i S.O.S. rady, co dělat, když už se puchýř nebo ztvrdlé paty objeví.

Sžijte se se svými botami

Oba neduhy, které vás v létě mohou často potrápit, tedy puchýře i ztvrdlá kůže na patách, mají mnoho společného s obuví. Letní boty jsou prostě jiné než zimní, a to jak materiálem, tak tvarem. Viníky jsou také nové boty. Co tedy dělat, abyste se vyhnuli nepříjemnostem?
střídání obuvi
  • Častěji střídejte obuv. Otevřené, uzavřené, s různě vysokým podpatkem či odpruženou podrážkou, žabky – nohy budou v jednom typu bot kratší dobu, takže pokožka v různých částech dolní partie nohy není tak namáhaná a nevzniknou otlaky až puchýře.
  • Preferujte i na léto obuv z přírodních materiálů. Plastové materiály jsou příliš tuhé, umělá kůže nedovoluje noze přirozeně dýchat.
  • Nohy nejprve na novou obuv zvykněte. Když si pořídíte nové boty, před „ostrým provozem“ venku je rozšlápněte doma. Obujte si je na zhruba půl hodiny každý den po dobu jednoho týdne. Boty se postupně noze přizpůsobí a pokožka se v nich nebude odírat.
  • Pořiďte si do bot tlumicí polštářky, které zabrání otlakům a odření pat, např. Kiwi Gelové vložky na paty Shoe Passion (koupit v e-shopu).

Věnujte péči chodidlům

Jelikož v létě rostou nehty rychleji díky vitaminu D tvořícímu se díky slunečnímu záření, je třeba dělat si domácí pedikúru častěji. Držte nehty na nohou krátké. Dlouhé nehty totiž přispívají k otlakům a odírání nohou, druhotně pak ke vzniku puchýřů. Proti nadměrnému rohovatění kůže na patách, které se projeví jako ztvrdlé paty, zas můžete bojovat pravidelným, každodenním promazáváním chodidel mastným krémem nebo olejem. Po čem sáhnout?
produktová koláž
1. Bambucké máslo: nejlepší je v bio kvalitě, např. Purity Vision Bio prémiové bambucké máslo (koupit v e-shopu).

2. Olivový olej: pokud nechcete plýtvat tím do kuchyně, vezměte přímo na nohy určený Dermacol Zvláčňující krém na nohy Happy Feet (koupit v e-shopu), který olivový olej obsahuje, a nad to ještě hojivý panthenol a vitamin E s anti-age účinkem.
3. Levandulový olej: má zjemňující a antibakteriální účinky, najdete ho i v Astrid PEO Hydratačním krému na nohy (koupit v e-shopu) spolu se zvláčňujícím lanolinem.

4. Včelí vosk: kosmetika s včelími produkty je díky svým pozitivním účinkům velmi populární, včelí vosk obsahuje také Alpa Pedik Krém na nohy s včelím voskem (koupit v e-shopu) vedle vitaminu E a dalších regeneračních složek.
péče o chodidla

Zábaly a masky na nohy

Každodenní péči doplňte 1-2x týdně zábalem z olivového oleje nebo maskou na nohy. Že na to nemáte čas? Nesmysl! Máme pro vás zaručený tip: než začne v televizi váš oblíbený pořad, umyjte si nohy, důkladně je osušte, pak si sedněte před televizi, naneste na chodidla, nárty i prsty trochu olivového oleje a vmasírujte jej do pokožky. Pak si oblečte čisté bavlněné ponožky bez gumičkového okraje a užijte si svůj pořad. Pak s nimi můžete klidně jít i spát. Ráno budete mít paty krásně heboučké.
Tip redakce:
Místo zábalu si dejte masku na nohy, např.
Bodipure Keratin Socks All-in-one Premium Foot Mask s keratinem a 100% rostlinným složením.
Co dělat, když se puchýř objeví:

Co dělat, když se objeví?

Puchýře

Snažte se, aby se puchýř neprotrhl a kůže zůstala celistvá. Nepropichujte ho ani neodstřihávejte. Aplikujte speciální hydrokoloidní náplast, kterou nesundávejte, dokud se pod ní puchýř nevstřebá a kůže nezahojí. Pokud puchýř praskl, ránu vydezinfikujte, osušte a zalepte speciální náplastí, např. Fixaplast Náplast na puchýře a otlaky (koupit v e-shopu).

Popraskané paty

To chce těžší kalibr než preventivní hydratační či změkčující krémy. A také mazat 2x denně – ráno i večer. Zkuste Scholl Balzám na popraskané paty K+ (koupit v e-shopu) s vysoce hydratační ureou, hojivým panthenolem a ochranným lanolinem nebo Astrid Peo SOS regenerační krém na nohy (koupit v e-shopu) s ureou a bambuckým máslem. Používejte, dokud se pokožka na patách nezhojí, ale klidně i poté.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít