Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak předejít plísni nehtů? Tohle zabere!

Jak předejít plísni nehtů? Tohle zabere!

Jak předejít plísni nehtů? Tohle zabere!

17. dubna 2020 od Eva Suchomelová

17. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Zuzana Klímová

Těšíte se na otevřené jarní nebo letní střevíčky? Než je obujete, zabraňte plísni, aby napadla vaše nehty! Víme, jak na to, aby se právě vašim nehtům plíseň vyhnula a vy jste si je mohly nalakovat nějakým krásným odstínem.

 Nejdůležitější prevencí plísně nehtů je hlavně držet nohy v suchu,“ nabádá pedikérka Zuzana Klímová. Pot nebo voda, které zůstanou na prstech a nehtech dolních končetin, jsou živným prostředím pro rozvoj onychomykóz. Onychomykózy jsou plísňová onemocnění nehtů. Ale než propuknou, máte několik možností, jak jim předejít.

1. Po každém sprchování

Každý den můžete proti plísním na nohou, a tedy na nehtech udělat hodně – po každém sprchování si důkladně vytřete všechnu vodu a vlhkost z prostor mezi prsty. Právě tady se plíseň rozvíjí jako první a při nedostatečném vysoušení napadne i nehty. A vždy mějte vlastní ručník, který s nikým nesdílejte.

2. Přírodní materiály

Prodyšnost přírodních materiálů také brání rozvoji onychomykóz. Volte tedy ponožky z bavlny či bambusových vláken. Vhodné jsou i ponožky s nanočásticemi stříbra, které brání množení bakterií, hub a plísní. Také materiál obuvi je důležitý – nejlepší je kožená bota. Je žádoucí po použití každou obuv nastříkat sprejem do bot a nechat důkladně vyschnout. Také není vhodné si půjčovat boty ostatních lidí. A rozhodně nenosit jedny boty každý den!
Tip redakce:
Do bot zkuste nastříkat třeba
Astrid Peo Deodorační sprej do bot (koupit v e-hopu), rychleschnoucí sprej, který dodává botám svěží a lehkou citrusovou vůni po dobu až 24 hodin.

3. Otevřená, nebo uzavřená obuv?

Otevřená obuv má svoje pro i proti: na jednu stranu je větší část nohy na vzduchu a větrá, což odstraňuje nežádoucí vlhkost z potu, na druhou stranu noha není chráněna. „Pokud žena nosí v teplé sezóně otevřené boty, mykózy jsou méně častější, než když chodí v uzavřených těsných botách, které nevětrají,“ konstatuje Zuzana Klímová.

4. Nohy při sportu

Sportujete? Pak je potřeba věnovat nohám vhodnou péči – před sportem, při něm i po něm. Patří k tomu ošetření nohou přípravkem proti pocení, výměna propocených ponožek během aktivity za suché a umytí, osušení a péče o nohy po sportu. „Kromě sprchy je vhodné omýt nohy v octové vodě, pořádně osušit a zasypat pudrem,“ radí expertka.
Tip redakce:
Obuv na sport a venkovní aktivity pravidelně ošetřujte sprejem do bot, např.
adidas Shoe Refresh osvěžující sprej do bot (koupit v e-shopu), což je rychleschnoucí sprej s unikátním složením, vhodným právě pro sportovní obuv.

5. V lodičkách

Předepisuje vám váš pracovní dress code nosit každý den do práce uzavřené lodičky či jinou těsnou obuv? Patří sem i baleríny, polobotky nebo mokasíny. V takových botách vašim nehtům plísně také hrozí. Klíčové je, aby boty byly z přírodního materiálu. Ovšem těsnost obuvi ani silonky komfortu nohou moc nepřidají, proto se snažte pokaždé, když to půjde, boty zout a nohy větrat.
Tip redakce:
Před oblečením silonek doporučujeme použít antiperspirační sprej s pudrovým účinkem, jako je např.
Scholl Antiperspirant sprej na nohy (koupit v e-shopu).

6. Kosmetika na nohy

Zabránit pocení lze samozřejmě různými přípravky proti pocení nohou, ideálně i s antibakteriálními či antimykotickými účinky. Vhodné jsou antiperspiranty na nohy např. se zklidňujícím účinkem, jako má třeba Tip Line Antiperspirační deo spray na nohy (koupit v e-shopu) s obsahem Aloe vera. Po koupeli nebo sprše a řádném vysušení nohou zasypte zvláště meziprstí vhodným pudrem na nohy, např. Alpa Pedik Deo zásyp na nohy (koupit v e-shopu). Pro unavené nohy s vysušenou nebo lehce podrážděnou pokožkou je vhodný např. Astrid Peo Ochranný balzám na nohy (koupit v e-shopu) s obsahem zklidňujícího alantoinu a antiseptického Tea Tree oleje.

7. Pozor na infekci!

Mykózy se mohou přenášet, třeba při chození naboso v sauně, u bazénu nebo přes nástroje pro pedikúru. Co proti tomu můžete dělat? Ve veřejných saunách či bazénech používat vhodnou obuv. Nechodit do salonu, kde nedezinfikují či nedodržují hygienu. „Pedikérka musí používat buď jednorázové pilníky, nebo mít pro každou stálou klientku její vlastní pilník. Samozřejmostí je dezinfekce všech ostatních nástrojů či vaničky na mytí,“ vyjmenovává Zuzana Klímová některé důležité momenty, kterých si má klientka všímat během návštěvy salonu. Z hlediska hygieny je nejrizikovější tzv. „pedikúra rybičkami“. 
V domácím prostředí byste měli dezinfikovat manikérní a pedikérní nástroje aspoň jednou za měsíc, používáte-li je sami. Jestliže je sdílí víc členů domácnosti, pak se doporučuje dezinfikovat je po každém použití.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Zuzana Klímová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Zuzana Klímová
Certifikovaná pedikérka a manikérka, salon Blue Bell, Praha
76
"Co pro ženu do pohody? Krásné ruce, zdravé nohy!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít