Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Očima dermatoložky: Stop nadměrnému pocení

Očima dermatoložky: Stop nadměrnému pocení

Očima dermatoložky: Stop nadměrnému pocení

20. května 2018 od Karolína Hornová

20. května 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Pocení – pro někoho běžný problém, který vyřeší pár stříknutí antiperspirantu, pro jiné noční můra, kvůli které vyhlížejí letní sezónu s děsem v očích. Popovídali jsme si s dermatoložkou MUDr. Helenou Aksamítovou z kliniky Asklepion a zjistili, co všechno může nadměrné pocení znamenat, na co si dát pozor a jak jeho extrémní případy řešit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Pocení je běžná fyziologická reakce organismu, která nám ovšem umí způsobit velké množství nepříjemností – v některých případech může být ukazatelem nemoci nebo hormonálních změn, ale je i společenským problémem se značným dopadem na naše sebevědomí. MUDr. Helena Aksamítová si s námi popovídala o příčinách nadměrného pocení, ale samozřejmě také o jeho řešeních – ať už těch „z lékárny“, tak o nejnovějších metodách zákroků, které nás nepříjemného problému zbaví jednou provždy a bezbolestně.

 

Potí se každý z nás - někdo více, někdo méně. Kdy už bychom ale podle vás měli pocení řešit jako problém, respektive kdy už se jedná o hyperhidrózu?

MUDr. Aksamítová: Nadměrné pocení může být způsobeno různými vlivy, nejčastější příčinou je vysoká okolní teplota, dále pocení podporují nápoje s alkoholem, kofeinem či ostrá jídla. Pakliže k pocení dochází bez těchto zjevných příčin a způsobuje společenské problémy, hovoříme o hyperhidróze, jejíž příčinou bývá zejména dědičnost. 

Hyperhidróza není jen kosmetický či dermatologický problém, ale může být i symptomem jiných chorob. Co je podle vás nejčastější příčinou hyperhidrózy a kdy bychom měli zpozornět a navštívit i jiného odborníka?

MUDr. Aksamítová: V létě se potí skoro každý. Někteří se však potí za každého počasí, což může být symptomem vážné nemoci. Příčin je celá řada a nemusí se jednat o vzácný problém.

Mezi nejčastější příčiny pocení (včetně zmíněných) patří obezita, některé bakteriální či virové nemoci, onkologická onemocnění, př. feochromocytom, tedy nádor nadledvin, lymfom, u žen se setkáváme s nadměrným pocením v období menopauzy.
 
aplikace deodorantu

Může mít nadměrné pocení i jiné negativní dopady, např. na zdraví pokožky (ekzémy, záněty aj.)? 

MUDr. Aksamítová: Následkem pocení vzniká nejčastěji folikulitida, tj. zánět vlasových folikulů. U atopiků se pocením může vyrážka zhoršit a více svědit.

Jak vlastně vzniká zápach? Je pravda, že pot sám o sobě nepáchne a že zápach vzniká až reakcí potu (respektive látek v něm obsažených) s bakteriemi na kůži?

MUDr. Aksamítová: Potní žlázy jsou ve spodních vrstvách kůže a k jejímu povrchu se pot dostává přes póry. Známe dva typy potních žláz: apokrinní a ekrinní. Sekret ekrinních žláz je složen převážně z vody a typicky nezapáchá. Naopak sekret žláz apokrinních, jež se nacházejí nejvíce v podpaží a tříslech, obsahuje kromě vody i bílkoviny a tuky. A kvůli nim je sekret apokrinních žláz živnou půdou pro bakterie, které se na pokožce vyskytují. Bakterie rozkládají bílkoviny a tuky a tím způsobují zápach.

Jak si s nadměrným pocením poradit „doma“? Je vhodnou metodou kombinace deodorantu (který ničí bakterie a tedy zápach) a antiperspirantu (který uzavírá potní žlázy), nebo stačí přípravek „2v1“? 

MUDr. Aksamítová: Samozřejmě záleží, jak moc pocení každého společensky omezuje. U nadměrného pocení stačí antiperspirant, je-li doprovázen nepříjemným zápachem, lze zvolit deodorant. V lékárně lze zakoupit přípravky na bázi hexahydrátu chloridu hlinitého, který účinně blokuje potní žlázky a snižuje množství produkovaného potu.  

potní žlázy

Když „domácí řešení“ nezabírá, je na místě promluvit si s odborníkem. Nejoblíbenějším řešením je v současné době patrně aplikace botoxu, který blokuje nervy, inervující potní žlázy. Jaké hlavní důvody či argumenty  byste předložila někomu, kdo o tomto zákroku uvažuje a stále váhá, především kvůli vysoké ceně a nutnosti opakování? 

MUDr. Aksamítová: Léčba nadměrného pocení botulotoxinem je s použitím znecitlivujícího krému bezbolestná metoda. Zákrok trvá cca 15 minut, účinek se dostaví od 2 do 10 dní a trvá 6-12 měsíců. S tímto ošetřením jsou klienti nesmírně spokojeni, protože vymizí pocení téměř 100%. To nedokáže žádný antiperspirant či deodorant, který se navíc v některých případech musí aplikovat i několikrát denně.

Existují ale i další metody - např. iontoforéza, nebo dokonce chirurgické odstranění podkoží (i s potními žlázami) kyretou. Do jaké míry se tyto metody dnes používají a jaký je vás názor na ně?

MUDr. Aksamítová: Elektrická koupel neboli iontoforéza je založena na pronikání velmi malého množství elektrického proudu a změně napětí na povrchu potních žláz, což vede ke snížení tvorby potu. Účinek je ale individuální, dočasný a je potřeba více ošetření. Chirurgický zákrok je navíc spojen s nežádoucími účinky a dlouhým zotavením.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Aksamítová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Lenka Rezková 21.prosince 2020
Já mám moc dobré zkušenosti s iontoforézou tedy electro antiperspirantem, funguje skvěle na obličej a vlasy a když zvládne tyto partie, tak na ruce a nohy to musí být úplně v pohodě :)

Expert z článku

MUDr. Helena Aksamítová
dermatoložka, Asklepion – Institut estetické medicíny, Praha
1590
"Na mé práci mě baví, jak nám špičkové technologie na řešení zdravotních či estetických problémů umožňují pracovat na harmonizaci vzhledu celého těla."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít