Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé pečení: Zkuste cukroví z oříškové mouky

Zdravé pečení: Zkuste cukroví z oříškové mouky

Zdravé pečení: Zkuste cukroví z oříškové mouky

1. prosince 2021 od Petra Kozovič Šmídová

1. prosince 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Kozovič Šmídová

Milujete vůni vánočního cukroví, která provoní celý byt či dům? A co teprve když sáhnete po oříškových moukách. Jsou zdravé, bezlepkové a plné bílkovin a prospěšných tuků. Zkuste letos upéct netradiční zdravé cukroví. Vyzkoušejte naše tipy.

Mandlové perníčky

Co potřebujeme?

180 g Alika Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
80 g pohankové mouky 
60 g změklého másla nebo Allnature Kokosového oleje panenského BIO (koupit v e-shopu) 
2 menší vejce
2 polévkové lžíce 4Slim Čekankového sirupu (koupit v e-shopu)
75 g třtinového cukru
kypřicí prášek
2 čajové lžičky skořice
1 až 2 čajové lžičky perníkového koření
1 čajovou lžičku Tip line Jedlé sody (koupit v e-shopu)
špetku soli

Jak na to?

  1. V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme čekankový sirup, změklé máslo či kokosový olej a jedno vejce. 
  2. Vzniklou směs hněteme tak dlouho, dokud se nespojí v těsto. Pokud je příliš řídké a lepivé, přidáme špetku pohankové mouky a opět promícháme. 
  3. Těsto dáme zhruba na hodinu odpočinout do lednice.
  4. Poté ho vyválíme na pomoučeném válu a vykrajovátkem vykrájíme libovolné tvary. 
  5. Nakonec perníčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C asi 7–10 minut.
  6. Po vychladnutí ozdobíme bílkovou polevou.
Tip redakce: 
Mandlová mouka z jemných loupaných mandlí je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí zdravého či zcela bezlepkového pečení. Je alternativou k běžným obilným moukám. Hodí se na výrobu nízkosacharidové zdravé pizzy, domácích makronek, palačinek,
raw cukroví i jako základ dortů a slaných koláčů.
Věděli jste, že:
… mandle ve skutečnosti není ořech? Jedná se o jadérko v pecce plodu, stejně jako je tomu třeba u vlašských ořechů.

… mandle jsou zásobárnou živin a prospěšných látek? Obsahují mangan, hořčík, měď, vápník, fosfor i vitamin E. Ten zamezuje ukládání cholesterolu v tepnách, čímž chrání srdce. Vysoký obsah vlákniny ve slupce pak napomáhá správnému trávení.

Oříškové linecké

Co potřebujeme?

60 g másla
80 g třtinového moučkového cukru
170 g hladké mouky
110 g Allika Lískooříškové mouky pražené (koupit v e-shopu)
70 g mouky z vlašských ořechů
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky vanilkového extraktu
1 lžička 4Slim vanilkového necukru (koupit v e-shopu)
špetku soli
1–2 lžíce mléka (podle potřeby)

Jak na to?

  1. Změklé máslo s cukrem vyšleháme do načechrané pěny (pro představu zhruba 5–8 minut).
  2. V míse smícháme ořechové mouky, hladkou mouku, skořici a sůl. Sypkou směs přidáme do máslové pěny a mícháme, dokud se vše nespojí v těsto. Pokud nedrží pohromadě, přidáme mléko a opět prohněteme.
  3. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit na 2 hodiny do lednice.
  4. Poté ho necháme pár minut povolit při pokojové teplotě, rozválíme mezi dvěma archy pečicího papíru a vykrajovátky z něj vykrájíme libovolné tvary.
  5. Ty následně rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C asi 10–12 minut.
  6. Cukroví necháme vychladnout, slepíme džemem a poprášíme moučkovým cukrem.
Tip redakce:
Lískooříškovými moukami můžeme dochutit kaše, müsli, smoothie nebo je použít na dozdobení domácí zmrzliny. Jsou ale především zdravou
bezlepkovou náhradou obyčejné mouky při pečení moučníků a dezertů. Mouka je vhodná pro příznivce paleo stravy, vegany i “bezlepkáře”.
Věděli jste, že:
… lískové ořechy jsou ideálním palivem pro mozek? Jejich pravidelná konzumace zvyšuje schopnost koncentrace a zlepšuje kognitivní a paměťové funkce.

… přiměřené množství „lískáčů“ se hodí do redukčního jídelníčku? Obsažený vitamin B6 v lidském těle podporuje enzymatické procesy a zrychluje metabolismus. Navíc jsou vhodné i pro sportovce? Jsou zdrojem energie a přispívají k regeneraci svalů.

… lískové oříšky obsahují mnoho složek, které podporují zdraví a krásu vlasů, kůže a zraku? Doslova zázraky dokážou obsažené omega-3 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B nebo minerály jako zinek, vápník, hořčík a železo.

Arašídové sušenky

Co potřebujeme?

225 g hladké mouky
200 g Arašídové mouky pražené (koupit v e-shopu)
160 g másla
140 g moučkového cukru
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu nebo 4Slim vanilkového necukru (koupit v e-shopu)
2 bílky
špetku soli

Jak na to?

  1. Změklé máslo zpracujeme s cukrem, vanilkou a solí do máslového krému, přidáme bílky a promícháme.
  2. Do hmoty vsypeme arašídovou a hladkou mouku a vypracujeme v těsto, to následně zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
  3. Poté těsto rozválíme za pomocí válečku na pomoučeném válu a vykrájíme různé tvary.
  4. Arašídové cukroví přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 9–11 minut.
  5. Sušenky necháme vychladnout a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Věděli jste, že:
… přestože se arašídy řadí mezi ořechy, jsou ve skutečnosti luštěnina? Burák ve slupce je vlastně takový fazolový lusk. Arašídy v neopracované formě také jako fazole chutnají. Oříškovou chuť získávají až pražením.

… arašídy podporují paměť, zdravý spánek a trávení? Díky antioxidantům působí i jako prevence civilizačních chorob a stabilizují hladinu cukru v krvi.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Kozovič Šmídová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

[CMSAbstractTransformation.DataBind]: Object reference not set to an instance of an object.
Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít