Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Ořechy

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Ořechy

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Ořechy

11. listopadu 2020 od Pavla Maříková

11. listopadu 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Blíží se čas pečení vánočního cukroví a jiných dobrot, a to je období kdy více než kdy jindy přichází ke slovu také oříšky všech možných druhů. Možná je to trochu škoda, že jen v tomto období se dostávají na výsluní své slávy, protože jde o potravinu, která 100% patří do zdravého jídelníčku – nejen na podzim a v zimě.
Kromě toho, že oříšky skvěle chutnají, jsou také bohatým zdrojem hodnotných bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují mnoho vitaminů a minerálů, a díky tomu se doporučují jako pravidelná součást zdravého jídelníčku. Pomáhají bojovat proti srdečním a cévním chorobám, upravují krevní tlak a příznivě působí i na hladinu cholesterolu. Určitě jste se již mnohokrát setkali s doporučením dát si ke svačině hrst oříšků. Získáte tak plnohodnotný snack, který můžete mít vždy po ruce. Jediné, na co si dejte pozor, je alergie, která se velmi často právě v souvislosti s oříšky objevuje a může být i hodně nebezpečná především v případě, že o ní nevíte!
Tip redakce:
Ořechy jsou velmi náročné na skladování, proto je vždy uchovávejte v suchu a chladném prostředí. Pokud je nakupujete na váhu, pak dávejte přednost ořechům ve slupce a dejte si tu práci, že je vyloupete až těsně před tím, než je budete používat.


V tomto článku vám představíme pět nejznámějších druhů ořechů a jejich vliv na lidské zdraví.

1. Lískové ořechy  

         2 860 kJ/100 g
         62 g tuku/100 g
         15 g bílkovin/100 g
         9 g vlákniny/100 g
 
Velmi často se s nimi setkáte v různých cukrovinkách a čokoládách. Možná už ale nevíte, že olej z lískových oříšků se používá i v kosmetice. Zde ho najdete v přípravcích určených k péči o suchou a citlivou pokožku, ale také v produktech pro děti.
Tip redakce:
Výbornou svačinku, která neohrozí vaši linii, najdete například v
Keto tyčince PRO-TE(BE)-IN Low carb lískový ořech (koupit v e-shopu).

2. Mandle 

        2 574 kJ/100 g
        53 g tuku/100 g
        24 g bílkovin/100 g
        10 g vlákniny/100 g
 
Mandle se doporučují téměř v každé dietě pro zdravé srdce. Obsahují vápník, hořčík, vitamin E a další zdraví prospěšné látky. Některé studie dokonce ukázaly, že konzumace jídla s přídavkem 25 g mandlí dokáže u lidí s diabetem upravit hladinu krevního cukru po jídle až o 30 %.
 
Tip redakce:
Primárně po cvičení je vhodná proteinová tyčinky
Nutrend Excelent Protein bar double příchuť mandle s pistáciemi (koupit v e-shopu).

3. Vlašské ořechy  

         2 894 kJ/100 g
         63 g tuku/100 g
         16 g bílkovin/100 g
         6 g vlákniny/100 g
 
U nás pravděpodobně nejpoužívanější ořechy v době Vánoc a vůbec při pečení. Kromě toho, že skvěle chutnají, obsahují i vitaminy E, B1 a B6, kyselinu listovou, ale také omega-3 mastné kyseliny, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních chorob.

4. Pistáciové oříšky  

         2 619 kJ/100 g
         49 g tuku/100 g
         20 g bílkovin/100 g
         8 g vlákniny/100 g
 
Mají velmi jemnou, nasládlou chuť, proto se perfektně hodí do různých dezertů atd. Podobně jako mandle působí preventivně proti různým srdečním chorobám a díky vysokému obsahu vlákniny zlepšují trávení.

5. Kešu 

        2 443 kJ/100 g
        46 g tuku/100 g
        17 g bílkovin/100 g
        2 g vlákniny/100 g
 
Ne úplně známý vitamin K společně s vápníkem dělá z kešu oříšků perfektní potravinu pro zdravé a silné kosti. Kromě toho kešu obsahují „zdravé tuky“, které pomáhají snižovat hladinu nebezpečného cholesterolu LDL.
Tip redakce:
Jestli ořechy opravdu milujete, dopřejte si „echt“ ořechovou
Emco tyčinku s ořechy a pistácií (koupit v e-shopu).
 
Tip redakce:
Oříšky se skvěle hodí i jako perfektní dárek k Mikuláši nebo Vánocům. Můžete vytvářet směsi ořechů a sušeného ovoce, ořechy naložené v medu nebo vyzkoušejte náš recept na ořechové tyčinky, které vydrží až několik týdnů.

Medovo-ořechové tyčinky

Počet porcí: 20 tyčinek
Nutriční hodnoty: 198 kcal v 1 tyčince

Ingredience:

Na sirup:

Postup přípravy:

Vyložte plech pečicím papírem a lehce jej vytřete olejem (ideální je například kokosový tuk). Tukem potřete také druhý kus pečicího papíru, ale odložte jej stranou.

Troubu nahřejte na 180 °C. Mandle a oříšky rozprostřete na plech, promíchejte a zhruba 7 minut v troubě opékejte až do chvíle, kdy budou lehce nahnědlé. Pak je nasypejte do veliké mísy a smíchejte se semínky a pohankou.

Mezitím na mírném plameni promíchejte v malém hrnci med, datlový sirup a sůl a přiveďte k varu. Chvíli povařte, pak odložte stranou a přidejte vanilkový extrakt.

Vlijte do mísy s oříšky a pořádně promíchejte, aby všechny suché suroviny byly pokryté medovou směsí. Měla by vám vzniknout lepkavá hmota, kterou přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Uhlaďte a na povrch dejte druhý papír také pomazaný tukem.

Pomocí dna od skleničky vše řádně přitlačte tak, aby nikde nebyly mezery a vše bylo pevně přilepené k sobě. Nechejte alespoň 20 minut stát v pokojové teplotě, pak směs rozkrájejte na dvacet kousků.


Tip redakce:
Pokud tyčinky hned nesníte, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě v suchém, ale chladném prostředí. Takto vydrží i několik týdnů.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít