Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co opravdu funguje na pigmentové skvrny? Víme víc!

Co opravdu funguje na pigmentové skvrny? Víme víc!

Co opravdu funguje na pigmentové skvrny? Víme víc!

29. června 2023 od Lenka Knápková

29. června 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Pigmentové skvrny nás trápí s přibývajícím věkem, ale také v těhotenství nebo jen z nadměrného slunění. Jaká je prevence jejich vzniku a jak se o pleť s pigmentovými skvrnkami a flíčky starat? Jdou pigmentové skvrny úplně vymazat? Na všechny tyto otázky najdete odpovědi v našem článku.

1. Proč se vám dělají pigmentové skvrny?

  • Slunění bez ochrany
Hlavním původcem tmavých skvrn je nadměrné vystavování pokožky UVA a UVB slunečnímu záření. Při nedostatečné ochraně pokožky dochází ke zvýšené tvorbě melaninu v kůži, a výsledkem jsou pak pigmentové skvrny a fleky. Kromě pigmentů si zahráváte také s předčasným stárnutím kůže, vráskami a rizikem vzniku melanomů.
  • Melasma
Melasma je dalším druhem pigmentace, která ale vzniká vlivem kombinace slunce např. s užíváním antibiotik, antikoncepce nebo jen hormonální nerovnováhy. Často se může objevit těhotenství nebo třeba během menopauzy.
  • Další pigmentové projevy
Ty vznikají přirozeně vlivem věku, říkáme jim tzv. „stařecké pigmentové skvrny“. Čím starší jsme, tím méně je kůže odolná a je méně  schopná se bránit slunečnímu záření. Skvrny se také objevují v místech po akné, jizvách nebo třeba po bodnutí hmyzem. Na těchto místech je totiž velmi citlivá jemná kůže, a jakmile na ni působí paprsky, ztmavne.

2. Jak předcházet vzniku pigmentových skvrn?

Bohužel není možné bránit se účinně všem druhům pigmentových skvrn na 100 %. Některé vznikají přirozeným procesem stárnutí, jiné v důsledcích hormonálních změn či užívání léků. Předcházet můžeme zejména těm, které vznikají v důsledku slunečního záření. A to takto:

Používejte opalovací přípravky

Používání opalovacích ochranných přípravků je nutnost. Chrání náš obličej a tělo před UVA a UVB paprsky, které způsobují předčasné stárnutí pokožky, vznik vrásek a také mohou pokožku poškozovat. Nezapomínejte též na další části těla, kde se velmi rychle skvrny tvoří, jako jsou hřbety rukou nebo dekolt. Na obličej používejte  Astrid Sun Mléko na opalování na obličej i tělo OF 50+ (koupit v e-shopu), který je vhodný pro celou rodinu včetně dětí a na tělo například Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu), který je vhodný pro lidi s velmi světlou a citlivou pokožkou.

Kryjte obličej kloboukem

Ani opalovací krém neochrání pokožku na 100 %, proto kryjte svůj obličej kloboukem nebo kšiltovkou. Zejména pokud trpíte na vznik pigmentových skvrn. Vyhýbejte se největší síle slunečního záření, a to zejména přes poledne.

Používejte dekorativní kosmetiku s SPF

Líčíte-li se v létě, nezapomínejte na používání make-upu nebo BB krému s SPF. Dnes je již zcela běžné, že i dekorativní kosmetika obsahuje ochranné filtry, zkontrolujte to vždy na zadní straně výrobku nebo v popisu. Místo podkladové báze můžete použít fluid s SPF nebo denní krém na obličej s SPF. Doporučujeme vyzkoušet třeba L'Oréal Paris Hyaluron Specialist day cream (koupit v e-shopu) s SPF 20, který udržuje optimální hydrataci pleti pro každý věk.

Pečujte o pleť s pigmenty

Pokud již nějaké ty skvrny máte, nezapomínejte na vhodnou péči přímo pro pokožku s tímto problémem. Existuje mnoho produktů, které dokážou skvrny zesvětlovat pravidelným používáním a také zabránit vzniku nových. Jako denní péči aplikujte na obličej Nivea Cellular Luminous630 Denní krém proti pigmentovým skvrnám s OF 50 (koupit v e-shopu) který chrání pleť, redukuje skvrny a rozjasňuje ji. Na noc používejte Nivea Cellular Luminous630 Noční krém proti pigmentovým skvrnám (koupit v e-shopu), který je vhodný i k péči o krk a dekolt. A bojuje proti pigmentovým skvrnám během toho, co spíte.

3. Jak nejlépe skvrny zamaskovat?

Postup:
Tip redakce:
Jako light variantu na léto použijte
Dermacol BB krém  (koupit v e-shopu), který spojuje 8 benefitů v jednom. Tónuje pleť, vyživuje ji díky obsahu vitaminu A, panthenolu a zinku a bojuje proti vráskám. A navíc chrání pleť díky SPF 15.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít