Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pleťové problémy během kojení? Poradíme, jak udržet pleť v kondici

Pleťové problémy během kojení? Poradíme, jak udržet pleť v kondici

Pleťové problémy během kojení? Poradíme, jak udržet pleť v kondici

12. ledna 2024 od Veronika Decsy

12. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Těhotenství, porod i následné kojení a péče o novorozeně jsou pro ženské tělo velkou zátěží, a to jak po fyzické stránce, tak i z hlediska psychiky. Vše se projevuje uvnitř těla, ale i navenek – na pokožce, vlasech a nehtech. Proto je třeba věnovat extra pozornost stravě, pitnému režimu a používané kosmetice.

Věnujte pozornost svému tělu i v těhotenství a po porodu

Během mateřství zažívají některé ženy změny pokožky, včetně výskytu různých pleťových neduhů. Ty mohou být následkem hormonálních změn, ke kterým dochází po porodu a během kojení. Mezi časté problémy patří akné, suchost pokožky, hyperpigmentace a citlivost pokožky. Je důležité vybrat šetrné a bezpečné produkty na péči o pleť, které jsou vhodné pro kojící matky, ale zároveň takové, které si poradí s vaším typem pleti. Stejně tak užívejte při kojení doplňky stravy, které vám doplní nutnou dávku vitaminů pro správné fungování těla.
 

Pokožka v těhotenství

Na pokožku působí v těhotenství i při kojení plno vlivů, které ji extrémně zatěžují. Jedním z nich je měnící se hmotnost, změna velikosti břicha, prsou a dalších partií. Když pokožka nemá dostatek času na roztažení a chybí jí potřebná výživa, začnou se na jejím povrchu objevovat strie a oslabí se její ochranná vrstva. S tím pomůže Bi-Oil péče o pokožku (koupit v e-shopu). Nezapomínejte také na namáhané bradavky, které při kojení trpí, a dopřejte jim úlevu v podobě léčivého krému Bepanthen Baby Mast (koupit v e-shopu). Co se pokožky na obličeji týče, mohou za změny především hormonální výkyvy a nedostatek spánku. Pleť je vybledlá, tvoří se kruhy pod očima, akné, patrné je začervenání, otoky a šupinatění. Zdraví a vzhled pleti je nutné podpořit kvalitní kosmetickou péčí i správným jídlem a pitím

Péče o pleť během kojení

Používejte pouze kosmetiku, u níž máte jistotu, že je vhodná pro těhotné a kojící ženy – s přírodními produkty určitě nešlápnete vedle. Vyzkoušejte například Weleda Měsíčkový pleťový krém (koupit v e-shopu), který můžete použít i pro děťátko. Zkuste si zavést časově nenáročnou rutinu, za kterou vám vaše tvář poděkuje.
 
  1. Čištění obličeje
    • Ráno a večer použijte jemný čisticí prostředek vhodný na váš typ pleti.
    • Vyhněte se produktům s obsahem silných chemikálií, jako je retinol nebo kyselina salicylová, a raději sáhněte po přírodních produktech.
  2. Tonizace
    • Použijte jemné tonikum bez alkoholu, které pomůže obnovit pH vaší pleti.
  3. Hydratace
    • Aplikujte lehký, nekomedogenní a hypoalergenní hydratační krém.
  4. Ochrana před sluncem
    • Je důležité používat UV ochranu (SPF 30+), abyste chránily pokožku před slunečním zářením. Sluneční paprsky mohou zhoršit pigmentační změny, které jsou během těhotenství běžné.
  5. Oční péče
    • Pokud vás trápí otoky nebo tmavé kruhy pod očima, použijte oční krém s chladivým efektem. Vyvarujte se krémů, které obsahují silné látky, jako je kofein.
  6. Líčení
    • Při líčení se snažte používat produkty označené jako „bezpečné pro těhotné ženy“. Vyhněte se příliš těžkým make-upům a líčení s dlouhotrvajícími složkami.

Co pít při kojení?

Během kojení je důležité udržovat dostatečnou hydrataci a volit nápoje, které jsou bezpečné pro matku i pro kojence. Doporučuje se vypít během dne 2–3 l tekutin. Pijte dostatek vody a bylinných čajů bez kofeinu, na chuť můžete do svého pitného režimu přidat neslazené ovocné šťávy a ředěná smoothies. Vyhněte se však kyselému ovoci, jako jsou citrusy a jahody.
 

Čaj o páté i při kojení

Čaje mohou být pro kojící ženy příjemným rituálem, prospěšným pro jejich pohodu a zdraví. Některé bylinky, jako je heřmánek nebo levandule, jsou známé pro své uklidňující účinky a mohou pomoci při relaxaci. Čaje s vysokým obsahem antioxidantů, ke kterým patří i zelený čaj, mohou prospívat zdraví pokožky. Je však důležité vyhnout se čajům s obsahem kofeinu nebo těm, které mohou nadměrně stimulovat laktaci – takové účinky má například kopřivový nebo fenyklový nálev.

Co při kojení jíst?

Jezte především vyváženou stravu. Zahrňte do svého jídelníčku hodně čerstvé zeleniny (mimo košťálové zeleniny a paprik, které nadýmají), ovoce, celozrnné produkty, bílkoviny a zdravé tuky. Velkou přidanou hodnotu mají pro kojící matky vitaminy a další doplňky stravy, včetně vitaminů A, C, E a omega-3 mastných kyselin. V naší nabídce najdete například GS Mamavit Prefol + DHA (koupit v e-shopu) nebo GS Mamavit (koupit v e-shopu)(Doplňky výživy nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu.)
 
Pokud jste ve spěchu a nestíháte kvalitně jíst, můžete vyzkoušet Nutrimama Profutura Cereální tyčinky brusinky & čokoláda pro kojící matky (koupit v e-shopu).

Co při kojení naopak nejíst? Seznam věcí, kterým je lepší se vyhnout

Během kojení je důležité sledovat, co jíte, protože některé potraviny mohou ovlivnit kvalitu mateřského mléka a způsobit nepříjemné reakce u kojence. Neexistuje však univerzální seznam potravin, které by kojící ženy neměly jíst. Nicméně je jasné, že některé potraviny a látky by měly konzumovat s opatrností nebo jejich příjem výrazně omezit.
 
  1. Silné koření a bylinky
    Silné koření a bylinky mohou ovlivnit chuť mateřského mléka, což může některým kojencům vadit.
  2. Kofein
    Příliš mnoho kofeinu může ovlivnit spánek a chování kojence. Doporučuje se omezit konzumaci kávy a černého čaje na rozumnou úroveň.
  3. Alkohol
    Alkohol přechází do mateřského mléka a může ovlivnit dítě, proto je vhodné konzumaci alkoholu zásadně omezit nebo rovnou eliminovat.
  4. Fazole a luštěniny
    Některé luštěniny, jako jsou fazole a čočka, mohou způsobit nadýmání u matky i kojence. Můžete je konzumovat, ale sledujte, jak na ně vaše dítě reaguje.
 
A pokud se chystáte přejít od kojení ke krmení z lahve, mohla by se vám hodit MAM Savička 6+ m (koupit v e-shopu) nebo Johnson’s Baby Prsní vložky (koupit v e-shopu).
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít