Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Barvení vlasů v těhotenství a při kojení: Pohoda, nebo risk?

Barvení vlasů v těhotenství a při kojení: Pohoda, nebo risk?

Barvení vlasů v těhotenství a při kojení: Pohoda, nebo risk?

30. ledna 2020 od Vanda Vízková

30. ledna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Čekáte miminko nebo ho kojíte, ale vaše odrosty vám připadají nesnesitelné. Váháte, jestli risknout rande se svým kadeřníkem, nebo raději zůstat neupravená? Barvení vlasů je v tomto období na veřejnosti absolutní tabu. Je to opravdu tak, nebo se jedná jen o další z mnoha mýtů?

Těhotenská mytologie

Pokud jste těhotná poprvé, jste dost možná vyděšená množstvím doporučení, příkazů a zákazů, které se na vás valí ze všech stran. Všichni dobří a zkušení rádci to s vámi a vaším dítětem bezpochyby myslí dobře, ale vás dostávají do stavu, kdy se bojíte vzít cokoli do úst, udělat jakýkoli nestandardní pohyb a taky o sebe pečovat tak, jak jste zvyklá. Podle všeho vám a potažmo vašemu dítěti totiž téměř všechno může uškodit. Spousta žen se pak dostává do stavu, kdy ze strachu začnou žít jako asketa nebo jednat nesmyslně. Není neobvyklé, že „dobré rádkyně“ na webu tvrdí, že používat barevný lak na nehty v tomto období škodí, zatímco ten průhledný je naprosto v pořádku. A vystrašená budoucí nebo kojící matka si vůbec neuvědomí, že průhledný lak obsahuje stejné chemické látky jako ten barevný, jen mu chybí barevné pigmenty, tudíž je úplně stejně „škodlivý“.
těhotná žena si češe vlasy

Odborníci mlží nebo mlčí

Ptát se na tuto problematiku svého lékaře nebo kadeřníka je stejně ošidné. Nikdo si totiž nechce „vzít na triko“, že vám barvení vlasů schválí a ono se pak něco stane – a to i v případě, že to barvením vlasů není vůbec zapříčiněno. Navíc se i názory odborníků rozcházejí. Na toto téma byly provedeny mnohé studie, ale opět s nejednoznačnými výsledky. Ortodoxní odborníci vám barvení vlasů po celou dobu těhotenství a kojení pro jistotu zakážou. Ti opatrnější vám poradí, abyste s barvením počkala až po prvním trimestru. Kadeřník vám neaplikuje barvu až na pokožku, a ještě bude během procesu barvení dobře větrat. A ti benevolentnější vám barvení schválí – doba působení barvy na pokožku i vdechování výparů podle jejich názoru trvá poměrně krátkou dobu na to, aby vám, vašemu dítěti nebo mateřskému mléku mohla uškodit. Tak, a vyberte si!

Ve stylu Chytré horákyně

Jestli chcete klidně spát, ale nemít nehezké odrosty, poohlédněte se po barvách, které jsou 100% přírodní. Barvicího účinku se u nich dosahuje mícháním přírodních pigmentů z bylin a plodů bez přídavku jakýchkoli chemických látek. Pracují na bázi obalení vlasu barvivem, nikoli jeho chemickým narušením a vyplněním vlasu jiným pigmentem. Jsou proto mnohem šetrnější. Pro brunetky je také východiskem barvit se henou.
Tip redakce:
Vyzkoušejte třeba
Henna 100% přírodní barva (koupit v e-shopu) v různých odstínech, které obarví, ale zároveň také vyživí a vlasy regeneruje.

Barvi a neuškoď

Pokud jste ale blondýnka, která vlasy zesvětluje, toto řešení pro vás není. Vy se bez kapky chemie neobejdete. Snažte se ale hledat barvy bez amoniaku, jehož výpary mohou plod ohrožovat, a s co nejvyšším obsahem pečujících a přírodních látek. Dobrým tipem je třeba Syoss Oleo Intense dlouhotrvající olejová barva (koupit v e-shopu), která neobsahuje amoniak a oleje v ní obsažené podporují pronikání barvy do vlasu, a ještě o vlas během barvení pečují. Dalším řešením pro vás můžou být také melíry nebo styl barvení ombré, protože v obou případech se barva neaplikuje na pokožku hlavy. Zkuste třeba odbarvovač  L’Oréal Paris Colorista Ombré (koupit v e-shopu).
barvení vlasů

Dočasné řešení

V případě, že potřebujete zakrýt pouze odrosty, nabízí se chytré spreje a barevné pudry, které vás odlišně barevné pěšinky zbaví během chvíle. Stačí je nastříkat ke kořínkům a nechat zaschnout. Na hlavě vám vydrží do prvního umytí. Zkuste například L’Oréal Paris Magic Retouch sprej pro okamžité zakrytí odrostů (koupit v e-shopu). Dalším win-win řešením jsou barevné masky na vlasy nebo tónující barvy, které se také rychle vymývají a jsou bez amoniaku a peroxidu. Skvělé na nich je, že se vyrábí i v trendy barevných odstínech, takže můžete konečně vyzkoušet i ty barvy vlasů, na které byste za jiných okolností neměla odvahu. Co třeba barvu na vlasy Schwarzkopf Live Ultra Brights or Pastel (koupit v e-shopu)?
barvení vlasů v těhotenství

Pečujte o vlasy

Kromě otázky barvení budete možná také muset řešit změnu kvality vlasů – vlasy mohou být křehčí, lámavé nebo můžou vypadávat. Než se hormony a stav vašich vlasů zase ustálí na normálu, používejte co nejvíce pečující produkty – balzámy, masky na vlasy, výživné spreje. A s barvením ať už se rozhodnete jakkoli, se nenechte znepokojovat a používejte selský rozum. Pokud nežijete v přírodní rezervaci, nepěstujete si vlastní potraviny a bavlnu na oblečení, přicházíte každý den přirozeně do kontaktu se spoustou vlivů, které jsou potenciálně škodlivé, ale ve skutečnosti neublíží vám ani vašemu dítěti. Užijte si toto období a nebojte se o sebe pečovat!

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít