Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej BB krém: vychytávka, která nahradí make-up i opalovací krém

BB krém: vychytávka, která nahradí make-up i opalovací krém

BB krém: vychytávka, která nahradí make-up i opalovací krém

28. července 2022 od Anna Šťastná

28. července 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Je to zhruba deset let, kdy se na trhu objevil úplně nový produkt – BB krém, věc tak praktická, že ten svůj brzy vyvinula snad každá kosmetická značka. Co je to BB krém, jak jej používat a proč se vyplatí po něm sáhnout zvláště v létě? Jak dokáže usnadnit život a zkrášlit pleť?

Co je to BB krém – historie BB krému

Dvě písmena B v názvu původně odkazovala na anglické sousloví blemish base, v překladu krém na vady pleti. Úplně první BB krém vyrobila německá lékařka Christine Schrammek již v roce 1960, ovšem používala ho jen pro své pacienty na ochranu pleti po chirurgických či jiných agresivních ošetřeních. V té době měl BB krém hlavně pleť chránit před UV zářením, regenerovat, hydratovat, ale zároveň také zakrýt její nedostatky. Ovšem na běžný trh se nedostal.

BB krém v moderním pojetí

Skvělý nápad potom oprášili kolem roku 1985 v kosmetické Mecce – v Jižní Koreji, kde se ale na rozdíl od Německa stal obrovským hitem. Na západní trh se však BB krémy dostaly až v roce 2012. Jejich název se však dnes překládá jako Beauty Balm.
Náš tip:
Garnier Skin Naturals Hyaluronic Aloe All-in-1 BB krém (koupit v e-shopu) obohacený o kyselinu hyaluronovou, extrakt z aloe vera a lehké minerální pigmenty pro intenzivní hydrataci, zklidnění pleti a pro přirozeně zářivou pleť. Sjednocuje tón pleti, kryje nedokonalosti, rozjasňuje pleť, hydratuje ji na 24 hodin a obsahuje SPF15.

BB krém, nebo CC krém?

Mnoho značek však opustilo původní složení, které mělo pleť především regenerovat, a dnešní podoba BB krému se tak soustředí spíše na vzhled, i když slibuje i některé vlastnosti klasické péče. V tomto ohledu účinnější a více zaměřený například na regeneraci, ale třeba i vyšší krytí, byl vynález dalších let – takzvaný CC krém. BB krém tak především tónuje pleť, hydratuje a také zajišťuje mírnou ochranu proti slunci.

Co je dobré o BB krému vědět :

- Nikdy nedokáže úplně nahradit denní krém.
- Jeho struktura je vhodná spíše na lehké líčení na léto, nelze jej vyměnit za klasický make-up, který má vyšší krycí schopnosti.
- Počítejte s tím, že BB krémy mohou obsahovat SPF ochranu, ale většinou je nižší než u klasických opalovacích krémů.
Náš tip:
Nivea Zkrášlující denní BB krém 5 v 1 OF 20 (koupit v e-shopu) s organickým jojobovým olejem, minerálními pigmenty a přírodním extraktem z magnolie, který intenzivně hydratuje, rozjasňuje a chrání. A samozřejmě také sjednocuje tón pleti a kryje nedokonalosti.

Kdy vsadit na BB krém?

  • BB krém je skvělá věc ve chvílích, kdy nepotřebujete velké krytí, nechcete ztrácet čas mnoha kroky vašeho zkrášlujícího rituálu. Prostě jen nanesete BB a můžete vyrazit. Skvělé řešení na víkend, nebo na dny, kdy nepotřebujete nebo nechcete být příliš nalíčená.
  • Pokud pod BB krém však neaplikujete svůj klasický pečující denní krém, nepoužívejte BB každý den, nemusel by pleti dodat veškerou výživu, kterou potřebuje.
  • Zároveň BB krém nenoste, pokud jdete na pláž nebo víte, že strávíte na intenzivním slunci více než půl hodiny. Pak si vaše pleť žádá intenzivnější ochranu.
  • Naopak pokud jedete na dovolené na výlet a víte, že budete pod ochranou  klobouku a nebudete celý den na přímém slunci, pak jej klidně použijte, protože i na dovolené můžete být upravená. Navíc, pokud by to bylo třeba, můžete pod BB krém použít ještě opalovací fluid.
Náš tip:
Flormar BB matující krém (koupit v e-shopu) má oproti ostatním ještě tu výhodu, že zabraňuje lesku pleti a pomáhá vyrovnat její barevný tón. Nabízí střední krytí i vyšší SPF 25.

Jaký odstín BB krému zvolit?

Mimochodem, většina firem nabízí své BB krémy jen ve dvou nebo třech odstínech, čehož ale není třeba se děsit. Je to proto, že se tyto přípravky dokážou přirozeně sladit s barvou vaší pleti, a tak není víc variant zapotřebí. Pokud vám však i přesto připadá, že vám ani jeden odstín nesedí, pořiďte si oba a smíchejte je.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít