Inspirace

Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetické ingredience: Aloe vera

Kosmetické ingredience: Aloe vera

Kosmetické ingredience: Aloe vera

17. listopadu 2017 od Eva Suchomelová

17. listopadu 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Používaná po tisíciletí může pomoct i vaší kráse. Naši předkové na ni pěli chválu pro její skvělé zdravotní i kosmetické účinky. Podívali jsme se, jak působí, na jaké problémy zabírá i na co si dát ve spojení s ní pozor.
Aloe vera má český botanický název aloe pravá. Je to stálezelená, vytrvalá sukulentní rostlina, u nás často pěstovaná jako pokojovka. Pochází údajně ze souostroví mezi Arabským poloostrovem a Somálskem, které náleží Jemenské republice. Odtud se v průběhu staletí tato rostlina rozšířila do celého světa.


Tisíce let léčení i kosmetické péče

Aloe je součástí péče o zdraví i krásu lidstva odnepaměti. Tradice jejího používání je doložena od raného Egypta před 6000 lety, odkud se dochovala její vyobrazení na kamenných zdech v Údolí králů.

První písemné zmínky o užívání aloe objevili archeologové na hliněných tabulkách ze staré Mezopotámie (asi 1750 př. n. l.) a v egyptském Ebersově papyru (asi 1550 př. n. l.). Používala se při léčbě infekcí, kožních problémů a jako projímadlo. I staří Řekové a Římané ji znali a lékařsky využívali, píše o ní Hippokratés, Celsus i Plinius starší.

aloe vera

Aloe znali i ve staré Arábii a byla nedílnou součástí lékařských rukopisů v Persii (6. st. n. l.). Ve stejné době ji arabští kupci dopravili do Orientu: Indie, Tibetu a dnešní Malajsie. Také v Číně si získala aloe nesmírnou oblibu jak v tradiční čínské medicíně, tak i v péči o krásu. První zmínku o užívání aloe v Číně nacházíme už v 7. století. V provincii Kuang-tung byla používána při léčbě dermatitidy. V 10. století byla populárním projímadlem a byla známa pod čínským jménem lu-wej (fonetická variace na původní arabské slovo alloeh).

Ve středověku se aloe užívala k léčení ekzémů, a to především ve Španělsku, Portugalsku a v Itálii. Španělští dobyvatelé ji sebou přinesli do tropické Ameriky. Aloe pravá se v moderní klinické medicíně využívá od roku 1930, kdy byl zveřejněn případ vyléčení chronické a těžké dermatitidy z ozáření rentgenovým zářením pomocí této rostliny. Jak je vidět, aloe léčí a krášlí napříč dějinami i světadíly, takže na ní asi něco bude.


Jedna rostlina, mnoho užitku

Z rostliny se využívají většinou dva produkty, latex a gel, výjimečně také šťáva. Latex se aplikuje vnitřně jako přírodní projímadlo.

Pro vnější použití pro kosmetické a léčebné účely se využívá gel z aloe pravé. Nachází se v jádrové části listů, je bezbarvý, rosolovité konzistence a používá se většinou čerstvý nebo se různým způsobem konzervuje. Čistý obsahuje cca 99 % vody a 0,3 % rozmanitých sacharidů. Gel je poměrně kyselý (pH 4,4 až 4,7). Mezi hlavními složkami směsi sacharidů v gelu najdeme pektiny, hemicelulózy, glukomanany, acemanany a deriváty manózy (prokázané silné protizánětlivé účinky). Nejhojněji zastoupeným cukrem je manóza-6-fosfát. Z dalších látek jsou přítomny aminokyseliny, lipidy, steroly, třísloviny a enzymy.

pole s aloe vera

Díky všem těmto složkám má gel z aloe vera spousty kladných účinků: dokáže hojit lehká řezná poranění, odřeniny i popáleniny, zklidňuje podrážděnou pokožku, účinkuje na otlaky, bodnutí krev sajícím hmyzem či žihadlem, pohmožděniny, akné a kazy na pleti, kožní vředy a ekzémy či lupénku. Gel také zvlhčuje, působí protizánětlivě, podporuje růst fibroblastů, obnovu i zesíťování kolagenu, zvyšuje pevnost tkáně a při porušení kůže urychluje granulaci nové pokožky. Dále též stimuluje regeneraci buněk a má svíravé, zvláčňující, antivirotické, antibakteriální a antimykotické účinky. Nejlepší účinky má čerstvý gel bez obsahu antrachinonů (odbarvený).

Účinné látky z gelu aloe i za pokojové teploty na vzduchu rychle degradují, a proto se k užívání či aplikaci doporučuje čerstvý gel. Pro stabilizaci se gel pasterizuje při teplotě 75–80 °C po dobu 3 minut. Při použití vyšší teploty hrozí rozpad účinných látek. Gel se pro zachování účinnosti dá také sušit, a to buď vakuovým vymrazením, nebo sprejovým sušením, jsou k němu přidávány antioxidanty a ochranné látky nebo sulfatované polysacharidy z mořských řas.

krém z aloe vera


Aloe vera a rizika

Gel z aloe pravé se při testování na akutní toxicitu ukázal jako netoxický. Jeho vnější aplikace je možná podle potřeby i vícekrát denně a bez jakýchkoli omezení. Řídce se vyskytly případy kontaktní dermatitidy, dále erythrema nebo fotosensitivita po vnější aplikaci gelu.

Pokud si děláte přípravky z Aloe vera doma, je potřeba skutečně použít druh aloe pravá, protože některé příbuzné druhy jsou jedovaté. K získání gelu k vnější aplikaci se též používá druh aloe stromovitá, často pěstovaný jako pokojová rostlina. Má obdobný účinek jako aloe pravá.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Nejčtenější články

12 triků, aby vám lak na nehtech opravdu vydržel

Tělo 9.listopadu 2017 od Pavla Maříková

12595 2


Vánoční dárky podle horoskopu

Tělo 28.listopadu 2017 od Eva Suchomelová

4105 0


Klasická mýdla se vracejí

Tělo 21.listopadu 2017 od Karolína Hornová

51 0

Vybrali jsme pro Vás