Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetika v těhotenství: Která je ta správná?

Kosmetika v těhotenství: Která je ta správná?

Kosmetika v těhotenství: Která je ta správná?

13. ledna 2023 od Eva Suchomelová

13. ledna 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Čekáte miminko – skvělá zpráva! Jakou kosmetiku ale používat, aby to děťátku neublížilo? Podívejte se, co radí odborníci!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
V dnešní době, kdy se na vzhled kladou velké nároky, jsou nastávající maminky v dost choulostivé situaci. Chtějí vypadat hezky, ale jejich tělo se mění a na dosavadní péči může reagovat jinak, než jak byly zvyklé.


1. VLASY: Vsaďte na přirozenost

Ačkoli vlasy se s nadcházejícím mateřstvím mění, ve většině případů je to k lepšímu. Přesto však je potřeba si vlasy pravidelně mýt a pečovat o ně, případně je i upravovat. „Vlasy a hormony jedno jsou a jiný stav se týká vlasů velmi podstatně. Někdo má v těhotenství hřívu, vlasy jsou lesklé a pěkné, někdo o vlasy skoro přijde. Je to poměrně nevyzpytatelné,“ konstatuje kadeřnice Martina Kolářová.

Na co si dát pozor:
  • Mytí: u šamponů preferujte především složení bez parabenů, sulfátů a silikonů. 
  • Styling: pokud možno vlasy nezatěžujte stylingovými přípravky, protože některé z nich (např. laky na vlasy) obsahují rizikové látky; jestli se vám začaly víc mastit, pak zkuste některé z tipů pro mastné vlasy.
  • Barvení: jestliže jste se doposud nebarvila, nezačínejte s tím nyní, zvlášť barvení doma vynechte, a to i v případě, že doteď jste si je tak barvila; zajděte ke kadeřnici, informujte ji o svém stavu a nechte ji, aby vám vybrala vhodnou úpravu vlasů. „Asi bych doporučila barevně se poněkud umírnit a používat pokud možno jen první nebo druhý stupeň barev neboli přelivy,“ radí expertka na krásné vlasy.
  • Trvalá, PLEX technologie atd.: i tady bude lepší, když dáte prostor přírodě, neboť vlasy mohou v těhotenství reagovat jinak a chemické procedury nemusejí mít očekávaný efekt.
  • Péče: pokud áte zničené konečky, pak určitě ani v těhotenství nic nezkazíte vetřením  pečujícího oleje do konečků dlouhých vlasů. 
Tipy redakce, co zkusit: 

Na mytí vlasů zkuste třeba 
Herbal Essences Šampon bez sulfátů, aloe + avokádový Olej (koupit v e-shopu), který zanechává pokožku hlavy zklidněnou a vlasy vyživené od kořínků ke konečkům. Do konečků vlasů pak můžete zkusit Herbal Essences Bio:renew Olej na vlasy s arganovým olejem a  aloe (koupit v e-shopu), který vyhlazuje vlas a chrání je před lámavostí. 

vlasy


2. PLEŤ: Vsaďte na oleje

To neznamená, že o sebe ze dne na den přestanete pečovat, ale spíš se zaměřte na přípravky s co největším obsahem přírodních látek, jako jsou oleje, např. arganový -  Saloos Extra Bio Arganový olej lisovaný za studena (koupit  v e-shopu), kokosový - Purity Vision Bio Kokosový olej (koupit v e-shopu), růžový -  Floré Bylinný pleťový olej růže (koupit v e-shopu) atd. nebo třeba bambucké máslo -  Floré Bambucké tělové máslo  (koupit v e-shopu). Připravte se na to, že je nyní pleť výrazně citlivější a více náchylná k tvorbě pigmentových skvrn. Nepoužívejte abrazivní přípravky a chraňte ji především před slunečními paprsky.

Na co si dát pozor:
  • Péče: přírodní přípravky jsou rozhodně vhodnější, čím méně chemických látek, tím lépe.
  • Dekorativní kosmetika: opět se porozhlédněte po přírodních produktech, protože velké množství líčidel je vyrobeno na bázi uhelného dehtu.
  • Ochrana před sluncem: tvář si chraňte kloboukem s širokou krempou a slunečními brýlemi, ale využívejte i ochranné pleťové krémy – zde ale dobře studujte etiketu (viz seznam rizikových látek níže).
pleť


3. POKOŽKA: Jděte na to mazaně

S rostoucím bříškem řeší maminky ze všeho nejvíc možný vznik pajizévek neboli strií. Jsou do jisté míry dané geneticky, ale hodně se dá zachránit, pokud začnete kůži na břiše, stehnech a hýždích promazávat již od konce 3. měsíce těhotenství. Stejně tak byste měly pečovat i o prsa, na nichž je kůže kvůli překotnému růstu také dost namáhaná. Opět volte oleje, ideálně na přírodní bázi.

Na co si dát pozor:
  • Peeling: ten si nyní odpusťte, kůže je citlivá a mohla by se snadno poškodit, zvlášť v namáhaných partiích.
  • Masáže: na salonní procedury zapomeňte, stačí jen jemná automasáž třeba unavených nohou nebo bříška při promazávání.
  • Ochrana před UV zářením: stejně jako u obličeje postupujte i u pokožky celého těla – je nyní víc náchylná ke vzniku pigmentových skvrn, tak ji rozhodně chraňte vhodnými přípravky s ochranným faktorem podle svého fototypu.
pokožkaTip redakce:
Na strie jsou vhodné olejové přípravky, např.
Bi-Oil Péče o pokožku  (koupit v e-shopu) nebo bambucké máslo Purity Vision Bio Bambucké máslo (koupit v e-shopu) o, případně speciální kosmetika, jako je Elasti-Q Original Krém k prevenci strií (koupit v e-shopu). 


NEHTY: Přírodní jsou nejlepší

Vlivem hormonů jsou nehty v těhotenství pevné a rychleji rostou. Užijte si to a netrapte je umělými nehty. Jejich aplikace navíc není pro budoucí miminko bez rizika, neboť ony samy i lepidla, kterými se připevňují, obsahují toxické materiály. Stejně tak nejsou příliš vhodné ani laky na nehty kvůli vdechování toluenu, formaldehydů a ftalátů, které se v nich nacházejí. Problematické je i jejich odlakovávání. Když už k tomu přistoupíte, snažte se lakovat (i odlakovávat) si nehty na dobře větraném místě, ideálně na čerstvém vzduchu. Rozhodně ale nezapomínejte si mazat kůži na rukou, a to opět buď olejem, nebo bambuckým máslem.

nehty

Rizikové látky

Některé látky, obsažené v kosmetice, které dospělým zas až tak ublížit nemohou, mají nebo mohou mít na vyvíjející se plod negativní vliv. Je tedy dobré vědět, na co si dát u jednotlivých typů kosmetiky pozor. Pozorně čtěte etikety a snažte se vyhnout přípravkům, které obsahují:
  • DEA: v šamponech, sprchových gelech, pěnách do koupele, dekorativní kosmetice, mýdlech, opalovacích krémech, prostředcích na holení a čističích, a to i pod názvem Cocoamide DEA, Laurylamide DEA - vyrábí se buď čistě synteticky, nebo z kokosového či palmového oleje. EU klasifikuje složku DEA jako škodlivou pro lidské zdraví, přidávání čistého DEA do kosmetických produktů je v ní zakázané, používání jejích derivátů je procentuálně povolené, pokud je jejich obsah v konečném obsahu produktu do 0,5 %.
  • Butoxyethanol: v kosmetice se přidává do čisticích prostředků, laků na vlasy a barev na vlasy.
  • 3-benzyliden camphor: organická sloučenina absorbující UV záření. Používá se hlavně mimo evropský kontinent, a to především do přípravků na opalování. Od roku 2015 je zakázáno ji používat na území Evropské unie, ale v Americe a v asijských zemích je stále povolená.
  • Benzophenone: najdeme ho v balzámech na rty, lacích na nehty, opalovacích krémech, parfémech, šamponech, sprejích na vlasy, podkladových bázích, jeho deriváty (benzofenon-2 = BP2, oxybenzon = benzofenon-3, BP3) jsou v opalovacích krémech, další (benzophenone-4 = BP4) se používá ve stylingových gelech, šamponech či koupelových pěnách jako ochrana před rozkladem UV zářením. Evropský úřad pro bezpečnost potravin klasifikuje benzofenon jako známou toxickou látku.
  • Ftaláty: kyselina ftalová je aromatická dikarboxylová kyselina, která se používá při výrobě různých plastů, ftaláty najdeme také v mnoha konvenčních kosmetických produktech, především pak v parfémech.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít