Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak se vám změní vlasy s dětmi

Jak se vám změní vlasy s dětmi

Jak se vám změní vlasy s dětmi

8. ledna 2019 od Eva Suchomelová

8. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lukáš Rossbach

Víte, co s vašimi vlasy udělá těhotenství, porod, kojení? Není potřeba se bát, ale je dobré vědět, co můžete čekat v následujícím roce od chvíle, až se na těhotenském testu objeví dvě čárky. Na všechno jsme se vyptali trichologa Lukáše Rossbacha.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Přivést na svět dítě je úžasná věc. Ovšem je potřeba počítat s tím, že hormonální změny s tím spojené velmi ovlivní váš vzhled, a to včetně vlasů. V těhotenství se důsledkem zvýšeného množství estrogenu a progesteronu pokožka včetně vlasové více mastí, po porodu toto ustává, ale zase vlasy začnou velmi znatelně padat. Kojení tento stav prodlužuje, navíc kvůli němu organismus potřebuje dodávat ve větší míře vitaminy a minerály, které chybí i vlasům. „Vezmeme-li samotné období těhotenství a porodu, můžeme hovořit o hormonální horské dráze,“ potvrzuje Lukáš Rossbach, tricholog z Institutu zdravých vlasů. Na co se tedy připravit v které fázi?
 

Těhotenství: Mastnější, ale kvalitnější

To může být dobrá nebo špatná zpráva, v každém případě to vaše vlasy ovlivní. Pokud máte normálně suché vlasy, v „jiném stavu“ budou vypadat báječně a přirozeně se lesknout, jako byste je postříkala leskem na vlasy. Máte-li běžně normální vlasy, zaregistrujete častější maštění. Ovšem majitelky mastných vlasů si během těhotenství prožijí s vlasy trápení. I přes zvýšenou péči o vlasovou pokožku budou vlasy víc plihnout a vypadat stále neumytě. Neměly by přesto rezignovat na správnou péči o mastné vlasy a těšit se, že se to po porodu zase změní.
 
Ovšem těhotenství mění i kvalitu vlasů, a to k lepšímu! „V období těhotenství vlivem hormonů zaznamená většina žen zvýšenou hustotu vlasů i jejich kvalitu a pevnost, především pak v období od druhého trimestru,“ vysvětluje tento pozitivní jev tricholog. Způsobuje jej hormon estrogen, který prodlužuje růstovou fázi vlasů a naopak zkracuje klidovou fázi, čímž vlasy v podstatě přestanou zcela padat.“
 
Tip redakce:

Jsou známy případy, kdy se ženám během těhotenství změnila barva vlasů (například blond kadeře ztmavly apod.) nebo jejich textura (vlnité se narovnaly nebo rovné se zvlnily). Jelikož se to ale stalo jen u nízkého počtu žen, nikdo se tímto fenoménem blíže vědecky nezabýval a zatím neexistují žádné studie, které by ho vysvětlily.
 
těhotenství

Porod: Vlasy padají, ale vlasová pokožka se stabilizuje

Porod představuje obrovskou hormonální změnu v celém organismu, neboť se v něm sníží hladina estrogenu. „Kvůli hormonální bouři se najednou dostává velké množství vlasových folikul do klidové fáze a vlasy začnou padat ve velkém,“ říká specialista na zdravé vlasy. Velmi zjednodušeně můžeme říci, že v krátkém časovém horizontu vypadají všechny vlasy, které „uměle“ držely během těhotenství. Odborně se padání vlasů po porodu a v období kojení nazývá alopecie postpartum. I když zrovna neprožíváte tak fyzicky i psychicky náročné období, jakým je doba po porodu, určitě by vás dokázalo rozhodit, kdybyste náhle začala nacházet velké množství svých vypadaných vlasů na polštáři, v hřebenu, ve vaně nebo třeba na podlaze. A co teprve žena, která je péčí o dítě vyčerpaná, a navíc je neustále srovnávána s reklamním obrazem dokonalé matky, a to včetně vzhledu? Především ženy se slabší genetickou výbavou vlasového porostu mohou začít propadat panice.
 
vlasy po porodu

Problém, o kterém se nemluví

„Já sám s maminkami v tomto období velmi soucítím, neboť je to pro ně čas velkých změn, často spojených se spánkovou deprivací, strachem z nové situace a vyčerpáním z péče o miminko. Alopecie postpartum je jistě velmi nepříjemným průvodním jevem po porodu a moc se o něm v odborné veřejnosti nehovoří,“ uznává závažnost tohoto přirozeného, ale nepříjemného jevu Lukáš Rossbach. „Zkuste neztratit nadhled a vyhněte se nasnadě se nabízejícím extrémním řešením, jako je ostříhání vlasů na krátko, neboť úprava krátkých vlasů je časově ještě náročnější,“ dodává expert.
 

Jaké jsou vyhlídky?

Dobrou zprávou je, že je to jen dočasný stav a vlasy zase dorostou. „K úpravě růstového cyklu vlasů dochází individuálně mezi 6-12 měsícem od počátku padání,“ přisvědčuje odborník. „Obecně lze říci, že u plně kojících maminek se toto období prodlužuje, právě na základě hormonální dysbalance.“ Jediným důvodem k oprávněným obavám pro maminky podle něj může být padání obočí či náhlé jizvení vlasové pokožky. „V tomto případě bych jistě doporučil vyhledat odbornou konzultaci u trichologa,“ nabádá Lukáš Rossbach.
 
dlouhé vlasy

Jak se o vlasy starat po porodu?

  • Důkladná péče o vlasovou pokožku: zaměřte se na to, aby byla čistá, hydratovaná a dostatečně prokysličená,
  • Dostatečný příjem vitaminů a minerálů: zvyšte především příjem železa a zinku ve stravě nebo formou vitaminových doplňků stravy, vhodných pro těhotné a kojící ženy.
  • Omezit příjem rychlých cukrů: maminky po porodu se k nim často uchylují, protože jsou vyčerpané, ale lepší je zvolit stravu se složenými sacharidy a větším obsahem vhodného ovoce nebo zeleniny.
  • Zachovávat pitný režim: obzvlášť kojící maminky by měly zvýšit svůj denní příjem tekutin, především ve formě vody, ovocných čajů či čajů na podporu kojení.
  • Vhodný střih: zapomeňte na ostříhání a po konzultaci se svým kadeřníkem si ponechte dlouhé nebo polodlouhé vlasy, které se snadno a slušivě upravují do culíků či copů – ale nezapomeňte na zastřižení roztřepených či jinak poničených konečků!

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lukáš Rossbach

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lukáš Rossbach
Tricholog
83
"Nejste na to sami, jsme v tom s vámi"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít