Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bolest prsou: Jaké jsou příčiny a kdy je normální?

Bolest prsou: Jaké jsou příčiny a kdy je normální?

Bolest prsou: Jaké jsou příčiny a kdy je normální?

1. února 2024 od Jana Kantorová

1. února 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Bolest prsou nemusí hned znamenat vážný problém. Příčinou může být i obyčejná hormonální nerovnováha, kterou si prochází každá žena. Ať už v rámci menstruačního cyklu, těhotenství, nebo menopauzy. Kdy je bolest prsou normální a kdy raději zajít k lékaři?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

„Bolí mě prsa. To bude určitě rakovina.“ Jestliže taky patříte k těm, které i při menší bolesti přepnou do režimu paniky, tak se na chvíli zastavte a zhluboka se nadechněte. Příčina bolesti prsou může být naprosto přirozená. Citlivá prsa mají ženy při menstruaci nebo před ní i v těhotenství. Přečtěte si, kdy je bolest prsou normální.
 

Proč bolí prsa?

Nejčastější příčinou bolesti prsou jsou hormonální změny, které nastávají během menstruačního cyklu nebo v těhotenství. Trápí zejména ženy od 20 do 40 let a s nástupem menopauzy ustupuje. Pokud pravidelně užíváte hormonální antikoncepci, i ta může být příčinou bolesti prsou. 
 

Bolest prsou před menstruací

Hladina hormonů v ženském těle se v průběhu celého menstruačního cyklu mění a to může způsobovat bolesti prsou – začíná týden před menstruací a vytratí se v průběhu cyklu. Bolest prsou 14 dní před menstruací může doprovázet pravidelnou ovulaci, takže se nemusíte hned lekat. Bolestivá jsou celá prsa, ale v horní části bývá bolest silnější a může vystřelovat až do podpaží. Prsa se mohou i nalévat a zvětšit objem.
 
Odborně se takové problémy označují jako mastodynie a nejsou ničím výjimečným, naopak bývají běžnou součástí premenstruačního syndromu.


Jak předcházet bolesti prsou před menstruací?

Není hned nutné léčit bolesti prsou uměle dodanými hormony. Zaměřit se můžete na jídelníček. Například užívání měsíčku lékařského pozitivně ovlivňuje hormonální systém, ať už vnitřně v čaji, nebo zvnějšku – zkuste třeba Bione Cosmetics Kosmetická toaletní vazelína měsíček (koupit v e-shopu). Na úpravu celého menstruačního cyklu a zmírnění bolestivého napětí se také doporučuje kontryhel nebo kapsle z pupalky dvouleté.

Teta_revize_Bolest-prsou_foto.jpg

Bolest prsou v těhotenství i při kojení

Během těhotenství se uvnitř i na povrchu ženského těla odehrává mnoho změn. A to se týká i prsou.
 
Kdy začíná bolest prsou v těhotenství?
V těhotenství přichází bolest prsou se začátkem těhotenství, nejčastěji v prvním trimestru. Mohou za to zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu. Pokud se ptáte, jak dlouho trvá bolest prsou v těhotenství, může se objevit i v druhém a třetím trimestru, jelikož prsa mění tvar a velikost, jsou napnutá. Proto není neobvyklá ani bolest prsou před porodem.

 
Tip redakce:

Tvorbu mateřského mléka můžete podpořit i čajem pro kojící maminky, např. Leros Čaj pro kojící maminky (koupit v e-shopu) či Happy Mimi čaj pro kojící ženy (koupit v e-shopu).
 

Jak zmírnit bolest prsou v těhotenství?

Dobré je začít nosit podpůrné a pevné podprsenky, které udrží prsa na správném místě a zabrání prudkým a bolestivým nárazům. Bavlněnou podprsenku můžete používat i při spaní. Dopřávejte si také jemnou masáž, funguje jako prevence bolesti i vzniku možného zánětu v prsou.
 

Bolest prsou při kojení

Při kojení se mnoho maminek potýká s bolestí prsou zejména v šestinedělí. Za bolest při kojení mohou především oxytocin a prolaktin, ale také popraskané bradavky, zánět nebo infekce. Bolestivý je také ucpaný mlékovod. V těchto případech se vždy poraďte se svým gynekologem nebo porodní asistentkou.
 

Jak předejít bolesti prsou při kojení?

Základem by měla být správná technika kojení, aby se miminko bezpriblémů přisálo. Nezapomínejte ani na důkladnou hygienu a pravidelně a často vyměňujte prsní vložky i spodní prádlo. Pokud je to potřeba, používejte vhodné krémy. Vyzkoušejte například produkty jako Happy Mimi Prsní vložky (koupit v e-shopu)Bepanthen Baby Mast (koupit v e-shopu) nebo Happy Mimi Prsní vložky extra savé (koupit v e-shopu).

 
Tip redakce:
Trápí vás bolest prsou po stranách nebo jen na dotek? Pravidelná 
péče a samovyšetření prsou by měly být součástí prevence. Bolest v podpaží a prsou může znamenat zvětšenou cystu, ale i větší problém. Samovyšetřením je dokážete včas odhalit.



posilování prsních svalů
 

Příčinou bolesti mohou být i nezpevněná prsa

Pevná a dobře tvarovaná prsa chce snad každá žena. Přirozená pevnost ale sama od sebe odchází se stoupajícím věkem, po kojení, při pohodlném způsobu života či vlivem velkých váhových výkyvů. Úplně vzdorovat se těmto fyziologickým procesům nedá, ale můžete je minimálně oddálit či zmírnit.
 
Zaměřte se na zpevňování prsních svalů. Ideálním sportem pro to je plavání.  Kromě jiných cviků jsou skvělé kliky, které patří mezi nejúčinnější cviky na zpevnění poprsí. Ke cvičení pak přidejte i krémy určené na zpevnění těla či prsou – zkuste třeba Dermacol Zpevňující a vypínací tělový balzám Fitness my body (koupit v e-shopu)Neutrogena Visibly Renew zpevňující tělové mléko (koupit v e-shopu) nebo Nivea Q10 Plus Vitamin C Zpevňující tělové mléko (koupit v e-shopu). Pokud jsou prsa již opravdu povislá, pomoci může plastická chirurgie.
 

Bolest prsou v přechodu

I v období přechodu a menopauzy se můžete setkat s bolestí prsou. Pocitově jde spíše o pálení a otékání. Vlivem poklesu hormonů mohou prsa pobolívat. Prsní žláza se totiž postupně zmenšuje a nahrazuje ji tuk. Intenzivně můžete bolest cítit při cvičení a fyzických aktivitách.
 

Kdy může být bolest prsou něčím závažnějším?

Bolest prsou spojená s hormonálními změnami je vcelku normální a nemusíte se bát, postupně sama odezní. V případech silných a dlouhodobých bolestí ale navštivte lékaře. Příčina totiž může být jinde.
 
Cysty – tupou bolest a tlak mohou způsobovat cysty. Jde o dutinky vyplněné vodou, které si pak můžete nahmatat jako bulky v prsu
Mastitida – jde o zánět prsu, který se objevuje zejména u kojících žen a projevuje se otokem, zarudnutím a občas i hnisavým výtokem z bradavky.
Rakovina prsu – bolest v prsou se často pojí s rakovinou. Patří totiž k hlavním příznakům tohoto onemocnění (v pokročilejším stadiu). Varovným signálem je uzlík, bulka či tvrdá část v prsu nebo podpaží, ale také rozdíl ve velikosti prsou, výtok z bradavky, ekzém či hematom.
 

Přečtěte si také:

Foto: Shutterstock.com a Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít