Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Proč je důležité chránit obličej před sluncem: ve městě i u vody!

Proč je důležité chránit obličej před sluncem: ve městě i u vody!

Proč je důležité chránit obličej před sluncem: ve městě i u vody!

31. května 2022 od Anna Šťastná

31. května 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Existují tisíce vlivů, které zhoršují pleť a urychlují stárnutí, od stresu přes nezdravé jídlo až po světlo z mobilních telefonů. Nic ale není tak zákeřné jako slunce. Jak si tedy chránit obličej před sluncem? Jaké si pořídit opalovací či denní krémy? A hlavně, proč je ochrana nutná nejen u vody a na horách, ale i ve městě?
Pokožku obličeje je potřeba chránit před sluncem úplně každý den. Pokud to totiž neuděláte, koledujete si o poškození kůže. V létě, nebo třeba na horách, kde je slunce intenzivnější, může být toto poškození viditelnější, protože se kůže spálí a zčervená. Jenže opravdové poškození probíhá hluboko uvnitř.
Spálení od sluníčka sice pár dní trochu bolí, ale brzy se pleť zregeneruje, a tak máte možná pocit, že se vlastně zase tolik nestalo. Jenže kůže si to pamatuje, stejně jako každé vystavení slunci, i to, které vůbec nevnímáte. A čím více ji slunci vystavujete nechráněnou, tím rychleji vám to vrátí. Ať už pigmentovými skvrnami, rychleji vznikajícími vráskami nebo sluneční alergií. Anebo ještě hůř. Sluneční záření poškozuje kůži i hluboko uvnitř, což okem nevidíte, a může to vést až ke zhoubným nádorům.
Tip redakce: Co je to SPF?
SPF neboli Sun Protection Factor je číslo, které v opalovací kosmetice udává
stupeň ochrany před UVB zářením. Při výběru opalovacího krému SPF napovídá, jak dobře nás tento prostředek ochrání. (Zjednodušeně řečeno, jde o to, po jakou dobu můžete zůstat na slunci, než se pokožka spálí.) Čím vyšší číslo je, tím více UVB záření blokuje. Dermatologové většinou doporučují SPF 30–50. Vyšší již nemají smysl. Je totiž potřeba si uvědomit, že žádný ochranný filtr nedokáže blokovat 100 % záření. Odborníci doporučují pravidelnou aplikaci krémů každé dvě hodiny. Zvláště pokud jste celý den na slunci.

Sluneční manuál pro váš obličej:  

1. Natírejte se každý den

Kromě toho i vyloženě opalovací krémy na obličej se dnes už dělají i v tónované verzi nebo s anti-aging účinkem, například Nivea Sun Pleťový krém na opalování proti vráskám Q10 OF 50 (koupit v e-shopu), nebo dokonce obojí. Nenahradí ale pečující krém, proto je důležité vybrat si lehkou texturu, abyste na tváři neměli zbytečně velkou vrstvu.
Tip redakce:  Věděli jste, že…
… slunce působí i skrz sklo? Nespálíte se sice do ruda, protože sklo filtruje záření UVB, ale UVA záření, které způsobuje dlouhodobé poškození kůže, sklem proniká. Chraňte se tedy například i v kanceláři, pokud sedíte u okna, nebo během cesty autem či letadlem.
 

2. V létě vsaďte na intenzivní ochranu

Tip redakce: Zrádná polední pauza
Myslete pak také na to, že i hodinka, kterou strávíte na zahrádce u oběda během polední pauzy, může dát pokožce pěkně zabrat. Vycházíte navíc ven přesně ve chvíli, kdy byste se slunci měli spíš vyhýbat – přesně kolem poledne má slunce největší sílu. Mějte tedy ochranný krém i v práci na stole nebo v kabelce a dvacet minut před tím, než na oběd vyrazíte, jej aplikujte.

3. Je pod mrakem? Nenechte se zmást!

Slunce opaluje, i když je zataženo. Sice méně – mraky absorbují 20 až 40 procent slunečního záření – ale zvlášť pokud jste ve vyšší nadmořské výšce nebo v subtropických či tropických oblastech, kde je celková intenzita slunce vyšší, může být zatažená obloha celkem zákeřná.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít