Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej BB, CC, DD a EE krémy! Vyberte si správně!

BB, CC, DD a EE krémy! Vyberte si správně!

BB, CC, DD a EE krémy! Vyberte si správně!

23. června 2017 od Jana Kantorová

23. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Celý svět před časem uchvátily tzv. BB krémy. Nestačily jsme si na ně ještě zvyknout a na trhu se vyrojily také CC a DD krémy. Víte ale, že v současnosti jsou největším trendem nové přípravky s označením EE?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Označení těchto krémů není jen tak. Každý z nich umí něco jiného a hodí se pro jinou příležitost. Zorientovat se v nich ale může mnohým připadat problematické. Jejich hlavní předností je to, že slibují naráz mnohem více efektů než klasický make-up. Chcete vědět jaké?

Vyznejte se v kosmetické abecedě


BB krém (Blemish Balm)


Pro koho se hodí:

-   pro ženy s normální, až suchou kůží


Hlavní vlastnosti

Tónuje pleť, lze jej použít jako hydratační krém, poskytuje ochranu před UV zářením a díky obsahu vitaminů a antioxidantů chrání pokožku před předčasným stárnutím.


Pozor:

Některé BB krémy obsahují silikony, a proto se nehodí pro pleť trpící akné nebo mastící se pleť. Máte-li tento problém, zaměřte se na výběr BB krému speciálně určeného pro tento typ pleti.

V překladu by se doslova jednalo o krém na skvrny a zajímavostí je, že jejich původ sahá až do 60. let, kdy byly podobné krémy používány v německém lékařství jako ochrana pleti pacientů při operačních zákrocích. Ženy si je oblíbily hlavně pro jejich lehčí a řidší texturu, která ale pleť snadno a rychle sjednotí. Nejčastěji jsou tyto krémy využívány v létě namísto make-upu nebo jako podkladová báze.

„V létě si rozhodně nevystačíte se stejným odstínem make-upu a korektoru jako v zimě. Jakmile dostane vaše pleť pěkně opálený nádech, je načase vyrazit do obchodu. V létě si můžete dovolit právě BB krémy, a to dokonce o odstín tmavší, než nosíte v zimě. Nikdy je ale nezkoušejte na ruce, jak bývá zvykem, ale na tváři. Končetiny mají tendenci být tmavší než zbytek těla,“ radí Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic.


Jak si vybrat správně?

Na první pohled by se mohl zdát výběr BB krému jednoduchý. Podle všeho se hodí pro všechny a za každých okolností. Ale není tomu tak. Každá pleť má své vlastní potřeby, které se snaží BB krémy různých výrobců uspokojit.

Většina BB krémů pleť hlavně hydratuje a sjednocuje, a proto se hodí spíše pro normální a suchou pleť. V současnosti už ale najdete i BB krémy hodící se pro mastnou pleť, jež obsahují například kyselinu hyaluronovou, vitamin E a zároveň mají matující efekt, nebo také pro pleť citlivou s obsahem zklidňující termální vody. Všechny krémy obsahují UV faktor, ale jen některé pleť navíc ještě rozjasňují.


Vyznejte se v kosmetické abecedě

CC krém (Color Control)


Pro koho se hodí:

-    má matnou strukturu a je méně mastný než CC krém, proto se hodí právě pro ženy, které mají problém s mastící se pokožkou obličeje. Navíc je ideální i pro ty, které bojují se zarudnutím, pigmentovými skvrnami, černými tečkami nebo prvními vráskami.


Hlavní vlastnosti

Sjednocení barvy pleti, SPF ochrana je vyšší než u BB krémů, vysoká hydratace, ochrana před stárnutím, zklidnění pokožky, zvýšené zaměření na výživu a stav pleti. „Právě proto jsou tyto krémy dokonalým prvním krokem v prevenci pigmentových skvrn,“ vysvětluje Řehořková. Pleť chrání, ale nezatěžují.

Na první pohled se zdá, že jde o stejné krémy. CC krém stejně jako jeho starší bratříček kryje nedostatky, hydratuje, obsahuje UV faktor a vyživuje, ale zásadní rozdíl je v poměrech složení. CC krém obsahuje poměrově více rozjasňujícího pigmentu, zároveň se nezaměřuje jen na krytí nedostatků, ale díky obsahu vitaminu, minerálů a zklidňujících složek se snaží bojovat i s příčinami vzniku některých potíží, např. červených žilek. CC krém na rozdíl od BB krému dokáže plně nahradit make-up.


Jak vybrat správně?

První výhodou je větší výběr v odstínech, než u BB krémů. Snadněji tak najdete dokonalou barvu přímo pro sebe. Rozhodovat se také budete mezi dvěma kategoriemi: více krycí, nebo více rozjasňující. Větší podíl pigmentů sjednotí pleť, zakryje i vrásky (nemusíte se bát ani nanášet kolem očí, díky lehčí textuře se nehromadí ve vráskách) a barevné nedokonalosti pleti. Takový CC krém nahradí hydratační krém, korektor, make-up, sérum, opalovací krém i pudr. Rozjasňující krémy pak mají stejné vlastnosti, ale nezakryjí například kruhy pod očima nebo pigmentové skvrny. Na druhou stranu ale rozjasní a sjednotí barvu pleti.


DD krém (Daily Defence)


Pro koho se hodí:

-    pro všechny typy pleti; speciálně i pro mastnou pleť, protože redukuje podkožní maz a má zmatňující účinky.


Hlavní vlastnosti

Kryje nedostatky, je možné jej vrstvit, omlazuje pleť, zpomaluje tvorbu nových vrásek, hydratuje a chrání pleť před škodlivými vlivy, např. smogem. Také sjednocuje barevný tón pleti, redukuje póry a výskyt černých teček, vypíná, vyhlazuje a rozzáří pleť.

Jeho název by se dal přeložit jako denní ochranný krém a v podstatě jde o krém s podtitulem „vše v jednom“. DD krém slibuje komplexní ochranu pleti a hodí se pro ženy, které nemají příliš času nazbyt. A jaký je vlastně rozdíl mezi ním a těmi ostatními? BB krémy hlavně hydratují, CC krémy sjednocují barvu pleti a DD krémy kryjí nedostatky, oproti CC krémům mají ale ještě mnohem lehčí texturu. Zajímavostí je, že původně byly tyto krémy vyvinuty pro velmi namáhané části kůže jako třeba kolena, lokty nebo plosky nohou.


Jak si vybrat správně?

Na trhu se v současnosti objevují jak DD krémy, tak také DD korektory. Korektor ještě podporuje krycí vlastnosti samotného krému, ale není nutné si jej pořizovat. DD krémy najdete v několika odstínech a kromě výše zmíněných vlastností se právě pro vás budou hodit ve chvíli, kdy budete chtít stáhnout póry, bojovat aktivně proti stárnutí pleti nebo zakrýt kruhy pod očima.


EE krémy (Extra Exfoliating)

Jeho přednosti jsou dvě. Když se dostal na trh, jeho hlavní devízou bylo jen čištění pleti. Byl vyvinut ve spolupráci se značkou Clarisonic, která proslula čisticími kartáčky a peelingy. Nejde o náhradu make-upu jako třeba u BB nebo DD krémů, ale jde spíše o pečující krém, který má v sobě peelingové složky. Lze jej používat samostatně nebo s třeba s čisticím gelem. Poslední novinkou jsou ale EE krémy, které dodávají pleti energii, chrání ji před UV zářením, před škodlivinami a volnými radikály. Sjednocují tón pleti, vyhlazují a čistí pokožku.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Související články

1 komentářů k článku
Dagmar Žembová 22.srpna 2017
Článek mě velice zaujal, ale ve vaších prodejnách neví co to jsou cc, dd a ee krémy.Prostě není možno je zakoupit Žembová

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít