Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pravidla bezpečného opalování

Pravidla bezpečného opalování

Pravidla bezpečného opalování

24. května 2018 od Helena Hladíková

24. května 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Silné sluneční paprsky jsou tady a vy se možná těšíte, až se jim konečně vystavíte a „nachytáte“ nějaký ten bronz? Touha po dokonalém opálení však vyžaduje velkou opatrnost, aby nepřinesla více škody než užitku. Na co tedy myslet, než vyrazíte na sluníčko?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Je především důležité si uvědomit, že slunce má vlivem globálních klimatických změn už i v našich zeměpisných šířkách ohromnou sílu, de facto stejnou jako v přímořských oblastech. Ochranná ozónová vrstva se navíc stále ztenčuje, takže je třeba se před slunečními paprsky odpovídajícím způsobem chránit. Rovněž není správné si myslet, že při pobytu ve stínu se nám nemůže vůbec nic stát. Nebezpečné ultrafialové (UV) záření neboli forma elektromagnetické energie dopadající ze Slunce na Zemi se totiž odráží od písku, vody i trávy, prochází sklem a také přes mraky, a snadno tedy pronikne k naší kůži i ve zdánlivě bezpečném stínu.

A proč je vlastně nechráněný pobyt na slunci tak škodlivý?
  • Pokožka vlivem UV záření předčasně stárne, což způsobuje tvorbu vrásek, zhrubnutí, ztrátu elasticity, mohou se objevovat pigmentové skvrny či rozšířené cévky.
  • UV záření může způsobit nejen akutní potíže (zarudnutí, spálení, úpal, úžeh aj.), ale vést především ke vzniku nádorů a rakoviny kůže.
 

1. Znáte svůj fototyp?

Každý člověk by měl v prvé řadě vědět, jakým způsobem jeho pokožka reaguje na UV záření, tedy zda se při prvních paprscích hned spálí, nebo se naopak opaluje dobře. Tuto schopnost a rozlišení podle množství a rozmístění pigmentace vyjadřuje tzv. fototyp. Evropané se nejčastěji řadí mezi jeden ze 4 fototypů:

fototyp 1 = velmi světlá pleť často posetá pihami, světlé vlasy i oči, patří sem také albíni; vysoká citlivost, jedinec se vždy spálí, ale dohněda se nikdy neopálí; doporučená max. doba pobytu na slunci bez ochranného krému - 5–10 minut.

fototyp 2 = podobně světlý jedinec jako u 1, ale tvoří se už alespoň nějaké pigmenty; citlivý, opaluje se dočervena a má sklon ke spálení; doporučená max. doba pobytu na slunci bez ochranného krému - 10–20 minut.

fototyp 3 = klasický Středoevropan se snědší pletí, tmavšími blond až hnědými vlasy, tmavší oči; normální citlivost, opaluje se dobře, zřídka zčervená a málokdy se spálí; doporučená max. doba pobytu na slunci bez ochranného krému 15–25 minut.

fototyp 4 = nejčastěji obyvatelé Středozemního moře, tmavá pleť, tmavé vlasy i oči; vysoká odolnost proti slunečnímu záření, téměř nikdy nezčervená, vždy se opálí dohněda; doporučená max. doba pobytu na slunci bez ochranného krému 25–35 minut.

Dále se ještě rozlišuje fototyp 5, kam patří většina Arabů, Jihoafričanů, Jihoasiatů, tedy jedinců s přirozeně hnědou pletí a tmavými vlasy. K fototypu 6 se řadí jedinci s přirozeně černohnědou pletí, tedy černoši.

vliv UVA a UVB záření na pokožku

2. Ochrana krémem je základ

I při obyčejné procházce po městě myslete na důkladné namazání opalovacím krémem. Vybírat můžete z mnoha druhů přípravků (krémy, spreje, gely apod.) a rozmyslet se, zda chcete ty s obsahem fyzikálního nebo chemického filtru. Fyzikální (minerální) filtr je založen na odrážení UV záření a chrání ihned po namazání, zatímco chemický záření pohlcuje a je potřeba se namazat alespoň 15 minut před plánovaným pobytem na slunci. Výrobky s obsahem fyzikálních filtrů ocení především lidé s citlivou pletí a jsou vhodné rovněž pro děti.

V každém případě je ale při výběru důležité řídit se správným ochranným faktorem (zkratka OF nebo SPF). Co to znamená? Číslo, které na obalu přípravku najdete, značí dobu, po kterou můžete pobývat na slunci, aniž byste se spálili. Pokud například patříte k fototypu 2 a trvá 20 minut, než vás kůže začne pálit, krém s faktorem 15 by vás měl chránit 15krát déle, tedy asi 5 hodin. Vyrážíte-li k moři nebo na vysokohorskou túru, použijte výrobek s maximální možnou ochranou (50/50+). Nikdy také nezapomínejte na opakovanou aplikaci (zhruba po 2 hodinách), a to i u tzv. voděodolných přípravků. I ony totiž účinkují jen po určitou dobu, a navíc si je z pokožky otíráte ručníkem, působením písku apod.
 
Tip redakce:
Na obalech přípravků na opalování vždy hledejte informaci, že výrobek chrání také před UVA zářením, neboť SPF vyjadřuje jen ochranu před druhým typem záření, a sice UVB.  


nanášení opalovacího krému

3. Polední sluneční siesta

Sluneční paprsky dopadají nejintenzivněji mezi 11. až 14. hodinou, pobyt na sluníčku v této době je tedy nejrizikovější. Snažte se nechodit na slunce, a pokud už přece jen musíte, myslete na důkladné namazání opalovacím krémem, noste pokrývku hlavy a sluneční brýle a mějte s sebou dostatek tekutin.
 
Tip redakce:
Vybíráte vhodné sluneční brýle? Tak hledejte ty s označením UV 400 a CE, což znamená, že splňují evropské normy.

 


4. Spěchat se nevyplácí

Po dlouhé zimě a poněkud rozpačitém jaru má člověk tendenci „dohnat“ deficit světla a sluníčka, a tak svou tvář a tělo vystavuje slunečním paprskům hned na co nejdelší dobu. To je ale chyba. Pokožka by si na působení slunce měla zvykat postupně. Navíc strávit první dny dovolené v bolestech od spálenin rozhodně není nic, po čem byste toužili. Pobyt na slunci si tedy postupně „dávkujte“ a samozřejmě vždy myslete na odpovídající ochranu.

péče po opalování

5. Péče po opalování

Víte, co je velmi často opomíjenou částí péče o pokožku? Ošetření po opalování. A nemáme teď na mysli jen namazání poté, co se spálíte. Čas a správnou péči byste měli své kůži věnovat po každém pobytu na slunci, je to důležitá součást zdravého a bezpečného opalování. Pokožka vystavená slunci totiž potřebuje hydratovat, vyživit, zklidnit a obnovit svou přirozenou ochrannou bariéru. A pokud si navíc chcete krásné opálení udržet co nejdéle, určitě se neodbývejte.
  • Vždy se osprchujte a dopřejte kůži dostatečnou závlahu hydratačními sprchovými gely a tělovými mléky, nejlépe určenými přímo pro péči po opalování. Skvělými pomocníky jsou také tělová mléka do sprchy, která vám ušetří čas.
  • Máte-li pocit, že jste se někde trochu „chytla“, aplikujte přípravky určené na sluncem poškozenou kůži (Panthenol apod.).
  • Použít můžete také produkty s obsahem látek podporujících opálení, např. betakaroten či vitamin E.
  •  Vyzkoušejte i hydratační masky na opálenou pleť a pravidelně si dopřejte jemný peeling (pozor, ne na spálenou, bolavou pokožku!), který pomůže lepšímu vstřebávání pečujících přípravků.  

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít