Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Skincare průvodce: AHA kyseliny – glykolová a mléčná

Skincare průvodce: AHA kyseliny – glykolová a mléčná

Skincare průvodce: AHA kyseliny – glykolová a mléčná

18. ledna 2024 od Jana Andrýsková

18. ledna 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

AHA kyseliny pocházejí z přírody, vyskytují se v ovoci a zelenině. Kosmetický průmysl si je oblíbil kvůli jejich schopnosti efektivně odstraňovat odumřelé kožní buňky. Mají viditelný omlazovací účinek. Po jejich aplikaci je pleť hladší a pevnější. K nejpoužívanějším AHA kyselinám v kosmetice patří kyselina glykolová spolu s kyselinou mléčnou.

Kyseliny glykolová a mléčná v kosmetických produktech

Obě AHA kyseliny výrazně zefektivňují péči o suchou či zralou pleť. Díky svému exfoliačnímu působení na pleti jsou označovány jako „chemický peeling“. Často tvoří účinnou složku v antiagingové kosmetice. Efektivní pomocníky představují séra, která pomáhají odstraňovat odumřelé buňky na pleti. Díky nim se kůže obnovuje rychleji a vypadá mladší, zdravější a pevnější.
 
Tip redakce:
Využijte pro chemický peeling pleti séra s AHA a BHA kyselinami:
Kyselina glykolová je hojně zastoupena v produktech tělové a pleťové péče. Naleznete ji v krémech na obličej, třeba v Nivea Derma Skin Clear Noční exfoliační pleťový peeling (koupit na e-shopu), dále v exfoliačních gelech a ve zmiňovaných sérech. Pro své příznivé účinky při snižování viditelnosti strií se používá v produktech péče o celé tělo.

Kyselinu mléčnou najdete nejčastěji ve sprchových gelech nebo jemných mýdlech pro intimní hygienu, třeba v Ziaja Intima Krémová intimní hygiena ochranná s kyselinou mléčnou (koupit v e-shopu). Bývá také součástí vlasové kosmetiky.
 
Tip redakce:
Ze všech kyselin, které se používají v kosmetice, je nejvíce skloňována kyselina hyaluronová. Už jste četli náš článek 
Není hyaluron jako hyaluron: Který je ten pravý?
 

Jak zařadit kyselinu glykolovou a kyselinu mléčnou do kosmetické rutiny?

Se zařazováním AHA kyselin do své pravidelné péče o pleť začněte pozvolna. Proveďte test snášenlivosti na kousku pokožky. Dejte své tváři čas si na přítomnost kyselin zvyknout. AHA kyseliny mohou vyvolávat mírné brnění, štípání nebo pálení. Jedná se však o přirozenou reakci pleti na jejich působení. Můžete nejprve sáhnout po kyselině mléčné, která má nižší intenzitu. Je k pleti šetrnější než kyselina glykolová a lze ji použít i na citlivou pleť.

Kdy kyseliny aplikovat?

AHA kyseliny nepoužívejte přes léto. Kvůli exfoliačním účinkům se totiž pleť stává citlivou na sluneční svit. Chraňte svou tvář před UV zářením krémy s vysokým SPF, i když slunce zrovna nesvítí. Vhodnou denní dobou na použití sér, gelů či krémů je večer. Pleť potřebuje čas na noční regeneraci. Vyvarujte se také příliš častého používání AHA kyselin. Začněte nejprve jednou týdně a umožněte své pokožce delší adaptaci. Po několika týdnech bez podráždění zařaďte kyselinu glykolovou nebo kyselinu mléčnou do své rutiny dvakrát týdně. Frekvenci dále nezvyšujte.
 

Jak kombinovat AHA kyseliny s dalšími přípravky?

S AHA i BHA kyselinami to příliš nepřehánějte. Nejprve zkuste jeden typ a zjistěte, jak vaše pokožka reaguje. Při dobré snášenlivosti můžete jednotlivé kyseliny začít kombinovat. Aplikaci si dopřávejte nejčastěji dvakrát týdně. Které kosmetické produkty si spolu rozumějí, naleznete v našem článku Chytré kombinace: Vytěžte z kosmetiky maximum!
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít