Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Chytré kombinace: Vytěžte z kosmetiky maximum!

Chytré kombinace: Vytěžte z kosmetiky maximum!

Chytré kombinace: Vytěžte z kosmetiky maximum!

20. května 2019 od Karolína Hornová

20. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Účinky kosmetických produktů tkví v účinných ingrediencích: umí hydratovat, zpevnit, vyhladit prozářit. Každá ingredience ale funguje trošku jinak. Poodhalte s námi tajemství kosmetické chemie a vytvořte si doma vlastní, tedy ideální kombinace!
Obecně platí, že kosmetické produkty jsou silnější v páru či kombinaci: sérum spolu s pleťovým krémem, anti-age krém a protivráskové oční sérum, čisticí pěna a krém proti akné. A mohli bychom jmenovat dál. Dnes ale půjdeme ještě více do hloubky a zaměříme se na jednotlivé ingredience, které stojí za účinností těchto produktů. Které ingredience si spolu nejlépe rozumí? A které naopak ideální pár netvoří?


Kyselina hyaluronová – jemný ochránce pleti

Kyselina hyaluronová je látkou, o které se mluví čím dál víc. Je stálicí estetické dermatologie i dermatologie jako takové, protože urychluje hojení, hydratuje a zvláčňuje pokožku. Kromě krémů jsou aktuálně velmi žádaná čirá gelová séra s kyselinou hyaluronovou, která můžeme použít jako bázi pod krém, samotná nebo jako „první pomoc“ při pocitu napjaté pleti. Příkladem může být hydratační sérum Ellie Hyaluron Boost s nízkomolekulární kyselinou hyaluronovou. S čím takové sérum kombinovat?
kombinace kosmetických ingrediencí
  • AHA a BHA kyseliny: Kyselina hyaluronová zklidňuje a zlepšuje stav pleti. Je vhodné ji tedy kombinovat s ingrediencemi, které jsou sice účinné, ale mohou pleť podráždit. Patří mezi ně třeba alfa- a betahydroxykyseliny, které bývají součástí chemického peelingu, odstraňují staré kožní buňky a podporují obnovení pleti.
  • Hydratační složky: Každá hydratační látka funguje trošku na jiné bázi. A když se spojí, účinek je silnější. Zkuste po hyaluronovém séru aplikovat krém s lipidy, jako třeba L'Oréal Paris Extraordinary Oil Vyživující krém s mikro-perličkami oleje, které pomohou v pokožce „uzamknout“ vlhkost z kyseliny hyaluronové. Nebo třeba ještě před sérem či krémem nanést masku s kolagenem (jenž zase podpoří elasticitu buněk, které tak budou lépe přijímat hydrataci). Vyzkoušejte třeba Dermacol Collagen+ Intenzivní omlazující masku.

Tip redakce:
Při výběru kosmetiky dbejte na to, který
typ kyseliny hyaluronové obsahuje. Liší se totiž účinností a její nízkomolekulární typ proniká lépe do hlubších vrstev pleti. Produkty s kyselinou hyaluronovou se nemusíte bát kombinovat s jakýmikoli jinými učinnými látkami. Jde o nedráždivou látku tělu vlastní, která naopak zmírňuje případné negativní dopady látek, jež jsou silnější a mohou být dráždivější.

Retinol a jeho „parťáci“ proti stárnutí pleti

Retinol je účinnou stálicí anti-age produktů, jako je třeba oblíbený krém L'Oréal Paris Revitalift Denní hydratační péče proti vráskám. Retinol je vitamin A, velmi silný antioxidant, který podporuje epitelizaci pleti, zabraňuje jejímu rohovatění, vysušování, olupování a tím pádem působí proti stárnutí pleti. Čím retinol vhodně doplnit a dosáhnout maximálního výsledku?
  • Pleťový krém s SPF: Retinol zvyšuje citlivost pleti na slunce, které naopak urychluje stárnutí pleti. Bez ochranného faktoru by se retinol (především v létě) minul účinkem. Sérum s retinolem v létě doplňte třeba o Neutrogena Hydro Boost City Shield hydratační krém s SPF 25, který hydratuje a zároveň chrání před sluncem.
  • Ceramidy: Krémy s ceramidy posilují ochrannou bariéru pleti a udržují její hydrataci a pružnost. Spolu s retinolem tvoří skvělou „dvojku“ proti stárnutí pleti.
  • Kyselina hyaluronová: Tato účinná a k pleti šetrná ingredience skvěle doplňuje produkty s retinolem. Zkusit můžete i „střídavou péči“: jeden den sáhněte po séru s retinolem a druhý den po gelu s kyselinou hyaluronovou.

Tip redakce:
Retinol je silná účinná látka, kterou nekombinujte s jinými silnými zbraněmi, jako jsou např. AHA kyseliny nebo kyselina salicylová. Tyto ingredience střídejte alespoň s denním odstupem. Přípravky s retinolem (obzvláště koncentrovaná séra) nepoužívejte také bezprostředně po peelingu.
čtení etikety

Peelingy – jeden je více než dva

Peelingy, především ty na chemické bázi, mohou dráždit pleť. Neznamená to, že zrudnete jako rak, ale lehké začervenání či zcitlivění pleti už není nutné dráždit žádným dalším produktem. Chemické peelingy mohou obsahovat již zmíněné AHA kyseliny nebo kyselinu salicylovou. Na co si dát pozor po jeho aplikaci?
  • Další dráždivé kyseliny: Po chemickém peelingu už nenanášejte krém či sérum s obsahem dalších ovocných nebo karboxylových kyselin. V krémech proti vráskách se často nachází jako účinná látka kyselina glykolová, která bojuje proti stárnutí. Spolu s kyselinami z chemického peelingu ale může způsobit podráždění.
  • Sluneční paprsky: Nepatří sice mezi ingredience, ale hodí se zmínit, že chemický peeling zvyšuje citlivost na UV záření. Rozhodně se po něm vyhněte soláriu, a pokud míříte ven, použijte pleťový krém s ochranným faktorem.

Tip redakce:
Po aplikaci chemického peelingu by mělo následovat nanesení jemného hypoalergenního krému – třeba s obsahem zklidňujícího panthenolu nebo heřmánku.
 Zkuste třeba NIVEA Zklidňující denní krém pro suchou až citlivou pleť Pure & Natural .

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít