Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ingredience pro krásu III.: Panthenol

Ingredience pro krásu III.: Panthenol

Ingredience pro krásu III.: Panthenol

2. července 2017 od Šárka Jináčová

2. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Jednou z častých přísad kosmetických přípravků je panthenol. Umí zvláčnit pleť, působí proti vráskám a zahojí drobná poranění. Účinků a použití má ale mnohem více. Některé vás možná překvapí!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Když se řekne panthenol, většinou si každý představí spálená ramena od slunce a úlevu, kterou chladivá pěna přináší. Právě na popáleniny, ať již od slunce, nebo nehod při pečení, je panthenol pomocníkem číslo jedna. Běžně se ale vyskytuje jako přísada v mnoha dalších kosmetických přípravcích, najdete jej v regeneračních a hydratačních krémech, pleťových mlécích, balzámech na rty, šamponech nebo také kondicionérech. Jde jednoduše o hojně využívanou ingredienci v kosmetickém průmyslu. Má totiž spoustu skvělých vlastností.

Panthenol, nebo lépe dexpanthenol (provitamin B5) je alkohol získaný z kyseliny pantothenové, tedy z vitaminu B5. Má stejné účinky jako zmíněná kyselina, která je ovšem na vzduchu nestabilní, proto se v lékárenství a v kosmetice využívá forma dexpanthenolu. V tělních tkáních se provitamin, jehož velkou výhodou je, že se velmi snadno vstřebává do pokožky, mění na pantothenovou kyselinu. Ta se vyskytuje prakticky ve všech tkáních – ostatně její řecký název znamená v překladu všudypřítomný. Jde o esenciální vitamin, který se účastní základní přeměny cukrů, tuků, bílkovin a mnoha dalších látek v těle. Má rovněž význam pro využití ostatních vitaminů a dobrou funkci nervového systému.

Ingredience pro krásu III.: Panthenol


Léčí i zkrášluje pleť

Pokud jde o působení na pleť, má silné regenerační, zklidňující nebo hydratační účinky. „Kromě regeneračních a hydratačních má kyselina pantothenová také významné protizánětlivé účinky,“ říká dermatoložka MUDr. Lenka Faltová.

·     hojí povrchová poranění

·     léčí záněty

·     zmírňuje svědění

·     snižuje transepidermální ztráty vody, tedy vypařování vody zrohovatělou vrstvu pokožky

·     pomáhá při různých typech dermatitidy (třeba plenkové, na opruzený zadeček miminka), při ekzémech a vyrážkách

·     dobře funguje také jako lék na suchou pokožku nebo jizvy.

 

Víte, že?

V neposlední řadě se regeneračních účinků panthenolu využívá v krémech proti vráskám. Panthenol stimuluje obnovu buněk, a zpomaluje tak stárnutí pokožky.


Kosmetickým pomocníkem po celý život

„Dexpanthenol je součástí přípravků, které se používají po opalování, dále přípravků, které mají přispívat k regeneraci kůže, preventivně působit proti jejímu stárnutí a zpomalovat vznik vrásek,“ vypočítává MUDr. Faltová. „Kosmetika s panthenolem je vhodná prakticky pro každého. Lze ji používat od kojeneckého věku, ale hodí se i pro stárnoucí pleť,“ dodává. Při volbě kosmetiky záleží také na dalších ingrediencích v ní obsažených. „V kombinaci s chlorhexidinem se používá k ošetření drobných odřenin, ran, prasklin, popálenin nebo proleženin. Doporučuje se ale také k regeneraci kůže po laserových zákrocích nebo po chemickém peelingu,“ vysvětluje lékařka. „V kombinaci s mandlovým olejem je zase součástí mastí proti opruzeninám, v kombinaci s lipidy a glycerinem ulevuje od svědění a obnovuje přirozeně ochrannou bariéru kůže, používá se tedy k léčbě ekzémových onemocnění.“

Panthenolovou složku najdete namátkou ve složení Age Specialist 55+ od L´Oréal Paris nebo Mixa krém proti vráskám, dále v dětských krémech na opruzeniny, jako je například Alpa Aviril, ale i v tělových dětských krémech (Batole tělové mléko od značky Astrid). A zpravidla panthenol obsahují také krémy na ruce, zkusit můžete SOS Repair od značky Dermacol.
Ingredience pro krásu III.: Panthenol

Ochraňuje vlas a vytváří bohatý objem

Ještě častěji se panthenol přidává do vlasové kosmetiky. Velmi dobře se vstřebává hluboko do vlasového kortexu, účinně tak vlasy hydratuje a zvětšuje jejich objem. Zároveň vytváří ochranný film na povrchu vlasů (kutikula), který vlas chrání. Vlasy jsou ve výsledku lesklé. Podobný efekt má panthenol i na nehty. Proniká do hloubky nehtu, zvyšuje jeho pružnost a chrání před poškozením a třepením.


Tip redakce!

Aby tato látka opravdu fungovala, musí se ve výrobcích objevovat v koncentracích vyšších než 1 %. Kvalitní kosmetika by zpravidla měla obsahovat 1-5 % dexpanthenolu. U přípravků po opalování může být koncentrace vyšší, až 7,5 %.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít