Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetické ingredience: AHA kyseliny

Kosmetické ingredience: AHA kyseliny

Kosmetické ingredience: AHA kyseliny

11. května 2023 od Eva Suchomelová

11. května 2023 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Je jich mnoho druhů a každá dokáže řešit nějaký kosmetický problém – akné, suchou pleť, pigmentové skvrny... O čem je řeč? O AHA kyselinách, zvaných také ovocné kyseliny. Proč je vzít v potaz při výběru nového krému, jsme se zeptali profi kosmetičky Lucie Bončové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
AHA kyseliny jsou součástí širokého spektra kosmetických přípravků. Jejich název vznikl odvozením od jejich chemického vzorce, jsou to organické alfa-hydroxykyseliny (angl. Alpha-Hydroxy Acid). Tyto kyseliny se vyskytují v plodech rostlin, ovocných a zeleninových šťávách, v nápojích (mléko, pivo, víno atd.). Zároveň tyto sloučeniny vznikají v lidských buňkách při procesech oxidace živin a přeměny energie. Moderní kosmetika používá převážně synteticky upravené organické AHA kyselina.


1. Co dokážou AHA kyseliny?

  • AHA kyseliny příznivě upravují strukturu a povrch naší pleti, redukují soudržnost buněk pokožky a omezují tloušťku zrohovatělé vrstvy.
  • Fungují tedy jako přírodní chemický peeling.
  • Vážou vodu k buňkám pokožky o 190-300 %, a tak mají výrazný hydratační efekt.
  • Dále pak podporují tvorbu kolagenu, který ovlivňuje pružnost kůže a zpomaluje vznik vrásek.
 

2. Pro koho jsou vhodné Aha kyseliny?


„AHA kyseliny jsou vhodné pro všechny typy pleti, zejména pro pleť s akné, ale snese je i suchá a citlivá pleť,“ vyjmenovává velkou škálu uplatnění ovocných kyselin Lucie Bončová. „Dále pak se hodí i pro pleť se známkami stárnutí a hyperpigmentací. Hlavní funkcí těchto kyselin je odstranění zrohovatělé kůže z povrchu pokožky. Díky tomu dochází k urychlení a obnově nových kožních buněk. Pleť je tak zářivější, jemnější a omlazená.“

 

3. Jak používat Aha kyseliny

 
  • Na účinek ovocných kyselin má rozhodující vliv jejich koncentrace v použitém přípravku.
  • Nesmí se zapomínat na to, že koncentrované, neředěné AHA kyseliny jsou silnou žíravinou.
  • V běžně dostupné kosmetice pro domácí použití by se měly používat koncentrace, které nepřevyšují 5 %.
  • Vyšší koncentrace mohou používat pouze dermatologové a speciálně školení kosmetičtí pracovníci. „Špatně vybraná koncentrace by mohla pokožce uškodit,“ upozorňuje kosmetička. „Nejlépe uděláte, když navštívíte odborné pracoviště a necháte si odborníkem vybrat kosmetické ošetření. Ten vyhodnotí, zda je pro vás ošetření AHA kyselinami vhodné, případně vám vybere tu správnou na míru a v odpovídající koncentraci.“


4. Jaké jsou druhy AHA kyselin

AHA kyselin je mnoho druhů, z nich se v kosmetice nejčastěji používají následující:

Kyselina glykolová je nejjednodušší (alfa)hydroxykyselina. V přírodě se vyskytuje v některých cukernatých rostlinách a také například v ananasu, melounu nebo nezralých hroznech. Díky své výborné schopnosti proniknout kůží se používá na produkty péče o pleť, nejčastěji jako chemický peeling v dermatologii, v koncentracích 20 až 70 % nebo v přípravcích pro domácí použití v nižších koncentracích od 10 do 20 %. I tyto přípravky však musí doporučit, případně i připravit odborník. „Kyselina glykolová zdárně bělí pigmenty,“ uvádí Lucie Bončová. Tato kyselina se dále používá pro úpravu vzhledu a struktury kůže, k omezování vrásek, jizev po akné či hyperpigmentaci a řeší mnoho dalších kožních problémů.

Kyselina mandlová (též kyselina fenylglykolová) je aromatická alfa-hydroxykyselina. Najdete ji v některých výrobcích pro péči o kůži. Proslula jako přípravek k ošetření kůže při akné u dospělých. Používá se i jako alternativa ke kyselině glykolové ve výrobcích pro péči o kůži, protože má větší molekulu, a kůže ji proto lépe snáší. „Stejně jako kyselina glykolová se kyselina mandlová osvědčuje při bělení pigmentu,“ dodává expertka. Na rozdíl od kyseliny glykolové má navíc také antibakteriální vlastnosti.

Kyselina citronová je slabá trikarboxylová kyselina, jež se nachází v citrusových plodech. Je přírodní konzervační látkou. Objev kyseliny citronové je připisován perskému alchymistovi z 8. století Džábiru Ibn Hajjánovi. „Kyselina citronová je skvělý antioxidant a přirozeně pleť bělí a projasňuje,“ hodnotí její kosmetické účinky Lucie Bončová.

Kosmetické ingredience: AHA kyseliny

Kyselina mléčná je lehce rozpustná látka kyselé chuti. Jde o druhou nejjednodušší alfa-hydroxykyselinu. Vzniká mléčným kvašením cukrů, např. v mléce, sýrech, kyselém zelí atd. Používá se také kvůli svým antiseptickým vlastnostem v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů.

Kyselina jablečná je dikarboxylová kyselina trpké chuti, kterou najdete v mnoha trpkých nebo kyselých pokrmech, v jablkách a zvláště přispívá ke kyselé chuti zelených jablek. Na etiketách potravin ji můžete najít pod označením E 296. Přidává se do kosmetických přípravků, jako jsou šampony, kondicionéry, pleťové hydratační a anti-age krémy, kde zajišťuje mimo jiné i rovnováhu mezi kyselými a zásaditými složkami. Kromě toho má i výborné antioxidační vlastnosti a působí jako peeling.

Kosmetické ingredience: AHA kyseliny

Kyselina vinná (= tartarová) je bezbarvá krystalická, ve vodě dobře rozpustná látka kyselé chuti. Pomáhá čistit póry, je součástí přípravků na ochranu před slunečním zářením, vlasové kosmetiky či hydratačních krémů.
Kosmetické ingredience: AHA kyseliny
Kyselina salicylová sice patří mezi beta-hydroxykyseliny, ale svými kosmetickými účinky se alfa-hydroxykyselinám podobá. Její název je odvozen od latinského slova salix neboli vrba, neboť z její kůry se získává. Kyselina salicylová má schopnost velmi dobře pronikat do kožních pórů, snižuje tvorbu kožního mazu a velmi dobře čistí," vypočítává její klady kosmetička. V malé koncentraci povzbuzuje epitel kůže k růstu, v mnohem vyšší koncentraci způsobuje odlupování zralé kůže, která se nechce uvolnit, což se uplatní především při léčbě lupénky nebo bradavic.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Bončová
Expertka na péči o pleť a kosmetička
2177
"Krásná a opečovávaná pleť je klíčem k vaší sebedůvěře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít