Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se zbavit kuřího oka či bradavic? 3 tipy, jak na to!

Jak se zbavit kuřího oka či bradavic? 3 tipy, jak na to!

Jak se zbavit kuřího oka či bradavic? 3 tipy, jak na to!

5. května 2023 od Marta Pušová

5. května 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Nepříjemné útvary na chodidlech, které mohou znepříjemnit chůzi a působit nám bolest, se často objevují ve větším množství s přicházejícím létem. Nejběžnější jsou bradavice a kuří oka, která lidé často nechávají bez povšimnutí, dokud nezačnou opravdu bolet. Jak těmto problémům předcházet a jak je léčit?
Kuří oko vzniká z přetížení nebo opakovaného tření kůže obvykle na chodidle nebo na prstech u nohou. Tento tlak a tření mohou být způsobeny nošením příliš úzkých nebo nevhodných bot, chůzí po tvrdých površích nebo opakovaným třením při sportu nebo jiných aktivitách. Projevuje se jako malý kulatý nebo oválný výrůstek, který může být způsoben i viry, infekcemi nebo genetickými faktory. Pokud je velký, může být bolestivý a omezovat pohyb.

1. Jak se zbavit kuřího oka?

  • Použijte náplasti s kyselinou salicylovou, které seženete v lékárně bez předpisu. Náplast se přilepí na postiženou oblast na noze a ponechá se tam po dobu několika dnů, dokud se kuří oko nezmenší. Léčivé náplasti seženete i v drogerii, jako třeba Fixaplast Náplast na kuří oka (koupit v e-shopu) nebo Cosmos Na kuří oka (koupit v e-shopu). Poté se kůže kolem kuřího oka ošetří pilníkem nebo struhadlem, aby se odstranila ztuhlost a tvrdá kůže.
  • Zkuste také změnit obuv. Nošení pohodlných bot, které nebudou tlačit nebo třít se o kuří oko, může pomoci předejít jeho opětovnému vzniku.
  • Pomoci mohou i koupele v teplé vodě s měkkým mýdlem, například Dettol Jemná Aloe Vera tekuté mýdlo (koupit v e-shopu), které zmírní bolest a ztuhlost spojenou s kuřími oky.
Pokud se kuří oko nelepší, nebo se zhoršuje, je vhodné navštívit odborníka, který může doporučit další léčbu nebo poskytnout další informace o prevenci kuřích ok. Je-li postižená oblast velká nebo velmi bolestivá, může být nutné odstranit kuří oko chirurgicky.
Tip redakce:
Čemu se vyhnout
  • Nedoporučuje se pokoušet se odstranit kuří oko řezáním, škrábáním nebo jiným způsobem, protože to může vést k infekci a dalšímu poškození kůže. Nezkoušejte se nepříjemného problému zbavit ani pomocí chemikálií nebo léčiv bez konzultace s lékařem.
  • Nenoste tvrdou nebo nepohodlnou obuv, která může způsobit další tření a zhoršit kuří oko. Není vhodné ani ignorovat problém, protože to může vést k dalšímu poškození kůže a zhoršení stavu.

2. Co způsobuje bradavice?

Bradavice jsou malé výrůstky, ty jsou obvykle způsobeny viry, které napadají buňky pokožky. Objevují se především na kůži, zřídka i na sliznici. Některé se vyskytují jednotlivě, jiné ve shlucích. Tvorba bradavic je často ukazatelem oslabeného imunitního systému. Imunita je základem zdravého fungování organismu. Je tedy velmi důležité ji pravidelně posilovat.

3. Co můžete ještě zkusit:

  • Pomoci vám může například odvar z cibule. Stačí rozříznout cibuli, do řezné plochy udělat důlek, do něj nasypat trošku cukru, a tak si vyrobit sirup, kterým lze třikrát denně potírat bradavici, a nakonec ji přelepit náplastí. Tento postup se provádí až do úplného zahojení.
  • Velmi účinný bývá také Tea tree oil. Pomocí kapátka zakápněte bradavici 100% přírodním čajovníkovým olejíčkem Floré Bylinný esenciální olej tea tree olej (koupit v e-shopu) a pak přelepte náplastí. Tento postup opakujte denně, až do úplného zahojení.
  • Někdy je bohužel nutné navštívit odborníka, který rozhodne o nejvhodnější léčbě.
Tip redakce:
Kožní infekce, jako jsou například bradavice,
plísně nehtů nebo kůže, na nás číhají především v okolních prostorách bazénů a ve sprchách. „Bradavice a plísně jsou vysoce infekční. Proto je potřeba chránit svá chodila vhodnou obuví a dbát na hygienu nohou. Dávejte pozor na to, jestli máte na nohách puchýře, či mírné oděrky. V tomto případě jsou totiž vaše chodidla náchylnější k infekcím,“ upozorňuje odborná konzultantka PharmDr. Ivana Lánová.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít