Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trable od bazénu: bradavice nebo zapařeniny od plavek. Jak na ně?

Trable od bazénu: bradavice nebo zapařeniny od plavek. Jak na ně?

Trable od bazénu: bradavice nebo zapařeniny od plavek. Jak na ně?

13. července 2022 od Marta Pušová

13. července 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Léto je období, na které se většina z nás těší, protože si můžeme užívat slunečného počasí i koupání na koupalištích či v moři. Nese s sebou však i svá rizika, která mohou letní sezonu pěkně znepříjemnit. Co si od bazénu můžete domů přinést a jak riziko eliminovat?

Mykózy na nehtech

Mykózy patří mezi plísně, resp. houbová onemocnění, jež se mohou objevit prakticky kdekoli v organismu. Mykózy nehtů (tzv. onychomykóza) v létě mohou hrát prim, vzhledem ke snadnému přenosu zejména na koupalištích. Převážně jsou postiženy nehty na nohou, kdy dochází ke ztluštění, drolení a zežloutnutí nehtu, což může dokonce dospět až k oddělení nehtu od ploténky a jeho ztrátě.

Jak se zbavit mykózy nehtů?

S léčbou je nutné začít co nejdříve, jakmile si všimnete ztráty průhlednosti nehtové ploténky. Postižení nehtů se vyskytuje pod nehtem, proto je nutné zakapávat roztoky přímo tam a obrnit se trpělivostí, protože nehet roste velmi pomalu. Pokud si nevíte rady, je vhodné se obrátit na odborníka. Kromě nehezkého kosmeticky rušivého vzhledu můžete být zdrojem další nákazy pro osoby ve svém okolí. Navíc se jedná o dřímající infekční ložisko, které pak může způsobit další zdravotní problémy a komplikace. Problémům můžete částečně předejít používáním antibakteriálního mýdla Protex Herbal s přirozenou antibakteriální ochranou (koupit v e-shopu).

Vaginální mykóza

Tři čtvrtiny žen postihne někdy vaginální mykóza, hlavně v teplých dnech roku. Projevuje se bělavým hustým výtokem z pochvy a nepříjemným svěděním. Přechody z klimatizovaných místností do rozpálených ulic nabourávají imunitu. Riziko onemocnění stoupá při koupání, sliznicím nesvědčí chemicky upravená voda bazénů ani mikroorganismy v přírodních nádržích.

Jak se zbavit vaginální mykózy?

Pokud na podobné problémy trpíte, pořiďte si v lékárně čípky, které vám pomohou udržet přirozenou mikroflóru uvnitř pochvy a zbaví ji nepříjemných kvasinek.  Na škodu nejsou ani mýdla určená pro intimní hygienu, jako například Floré Bylinný intimní gel tea tree & šalvěj (koupit v e-shopu), nebo vlhčené ubrousky Lactacyd Femina pro intimní hygienu (koupit v e-shopu), které použijete v případě, že nemáte možnost sprchy.

Zapařeniny od plavek

Vlhké plavky mohou také způsobit řadu nepříjemností. Kromě již zmíněné kvasinkové infekce se mohou dostavit nepříjemné zapařeniny, jež vznikají při kontaktu mokrých plavek s rozpálenou pokožkou. Výsledkem jsou zarudlé a mokvající fleky na kůži, které v chlorované či slané vodě štípou a pálí.

Jak se zbavit zapařenin z plavek?

Prevence proti tomuto nepříjemnému „projevu léta“ je snadná, stačí si do plážové tašky přibalit náhradní plavky a vždy po koupeli se do nich převléct. Pokud se přece jen zapařeniny vyskytnou, použijte na jejich zmírnění hojivou mast. Dobře funguje Topvet Měsíčková bylinná mast (koupit v e-shopu) nebo mastička s obsahem konopí Cemio Kamzík konopná mast 200 ml chladivá (koupit v e-shopu).

Nevzhledné bradavice

Bradavice jsou infekční onemocnění, které se přenáší dotykem. Nejčastěji se proto vyskytují na nohou či rukou. Aniž bychom chtěli, často si je přineseme jako nechtěný dárek právě z koupališť. Dobré je tedy u veřejných bazénu používat obuv, kde jen to jde, zvláště v okolí vstupu do bazénu.

Jak se bradavic zbavit?

Často fungují babské rady, jako například obklady z citronu. Ostrá kyselina naleptá bradavici a ta zhruba po dvou až třech týdnech zmizí. Důležitá je ale pravidelnost. Další přírodní zbraní je čerstvý ananas, kompot nechte ve špajzu. Místo s bradavicí potírejte šťávou z ananasu, vydržte to několik dní. I zde je lepší aplikace na noc, protože by měla šťáva působit několik hodin. Pomáhá také přiložit banánovou slupku nebo rozkrojený stroužek česneku. Pokud ale příroda nepomůže, je nejvyšší čas navštívit lékaře, aby se bradavice nešířily dál. Ten většinou odstraní bradavice vypálením pomocí tekutého dusíku. Pokud je bradavice příliš velká, může dojít až na malý chirurgický  zákrok.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít