Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ženské tabu: Léto bez vaginálních mykóz

Ženské tabu: Léto bez vaginálních mykóz

Ženské tabu: Léto bez vaginálních mykóz

17. června 2021 od Eva Šarfová

17. června 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Vaginální mykóza, kvasinková infekce nebo kandidóza. To všechno jsou označení zdravotních problémů, které bývají v létě nejčastějším důvodem návštěvy gynekologa. Nenechte si zkazit dovolenou a pokuste se jim předejít.
Svědění a pálení v intimních partiích, k nimž se můžou přidat poševní výtok nebo bolesti v podbřišku. To jsou typické projevy mykózy, kterou za svůj život prodělá přibližně 75 % žen v reprodukčním věku. Některé pak potíže trápí opakovaně.

Hledá se viník

Mykózu vyvolávají nejčastěji kvasinky rodu Candida albicans, jež se v ženské pochvě běžně vyskytují a samy o sobě nejsou nebezpečné. Společně s dalšími mikroorganismy vytvářejí normální vaginální prostředí. Problém nastává ve chvíli, kdy dojde k přemnožení těchto kvasinek a následné vaginální nerovnováze.

Pozor na stres i mokré plavky

Přemnožení kvasinek přitom ovlivňuje více faktorů. Můžou to být například užívání antibiotik, onemocnění cukrovkou, hormonální substituční léčba, nesprávná intimní hygiena, poranění sliznice pochvy, strava bohatá na cukry, ale také stres a oslabená imunita. Vedle těchto rizikových faktorů přispívá k rozvoji onemocnění často také koupání v chlorované vodě, nošení mokrých plavek či neprodyšného oblečení, například při jízdě na kole, kdy se intimní partie zapaří. Kvasinkám se totiž obecně daří v teplém a vlhkém prostředí.

Léčba musí být důsledná

Pro léčbu akutních problémů jsou určeny čípky, krémy nebo tablety, které se označují souhrnně jako antimykotika. Obtíže zmizí zpravidla po několika dnech, ale k tomu, aby se mykóza nevracela, je třeba podpořit imunitní systém. Vsaďte na dostatečný příjem vitaminů a minerálů, které můžete tělu doplnit i prostřednictvím doplňků stravy, například Spofavit (koupit v e-shopu), což je multivitaminový přípravek na podporu imunity. U chronických mykóz je také potřeba zaměřit se na možná systémová onemocnění, jako je diabetes mellitus, nebo na změnu antikoncepce. Možné jsou i vakcíny a autovakcíny nebo probiotická léčba,“ říká gynekoložka.

Zapomeňte na sex

„Vaginální mykóza se sice nepovažuje za pohlavně přenosnou chorobu, avšak oba partneři ji mohou získat a při pohlavním styku ji na sebe opakovaně přenášet. To je důvodem i k zaléčení partnera. Zároveň by se měl pár minimálně po celou délku léčby a při trvajících příznacích vyvarovat sexuálního styku,“ upozorňuje gynekoložka MUDr. Adéla Pospíšilová.

Vsaďte na prevenci

„Podstatné je udržovat optimální přirozené poševní prostředí. Nosit pohodlné a bavlněné spodní prádlo, snížit riziko pocení v intimních partiích, dodržovat vhodnou životosprávu,“ upozorňuje MUDr. Pospíšilová.

Co je tedy třeba konkrétně dodržovat?

TIP: Velký výběr prostředků určených pro intimní hygienu najdete také na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít