Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Návrat rovnátek aneb Nikdy není pozdě

Návrat rovnátek aneb Nikdy není pozdě

Návrat rovnátek aneb Nikdy není pozdě

7. července 2023 od Jana Kantorová

7. července 2023 5 minut čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Krásné zuby jsou vizitkou zdravého člověka. Úsměv je vlastně to, co za nás udělá první dojem na dalšího člověka. V současnosti hlásí ortodontická léčba návrat do popředí a odborníci tvrdí, že se s ní nemusí začínat jen v dětském věku.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Máte-li křivé zuby nebo vás trápí problémy se skusem, jako třeba předkus, zákus, hluboký skus (někdy dolní zuby nakusují na patro), existuje řada možností, jak se s tímto problémem popasovat. V první řadě je důležité navštívit zubaře, který by vám měl doporučit přímo návštěvu ortodontisty, tedy lékaře, jenž se specializuje na problémy s křivými zuby.

 

Co vás čeká při návštěvě ortodontisty?

Především je nutné si uvědomit, že je to běh na delší trať, kdy je nutná spolupráce pacienta s ortodontistou. Ale nesmí se zapomínat ani na pravidelné prohlídky u praktického zubního lékaře a perfektní dodržování ústní hygieny. Každá léčba začíná vyšetřením a stanovením léčebného plánu s ohledem na přání a finanční možnosti pacienta,“ říká MDDr. Eliška Zumrová ze Stomatologického centra d'vision. Ortodontická léčba nepřispívá jen tím, že se cítíte a vypadáte lépe. Nošením rovnátek můžete snadněji předejít vzniku zubního kazu, problémům s dásněmi, a dokonce bolestem hlavy. Péče ortodontisty se může zdát na první pohled dražší, ale ve své podstatě je méně nákladná než následná zubní péče, která léčí vážné problémy v pozdějším věku. Nikdy není příliš pozdě investovat do svého zdraví a začít nosit rovnátka. Dobrým příkladem mohou být i celebrity z Hollywoodu, které v současnosti ve velkém nosí rovnátka: Emma Watson, Beyoncé nebo třeba Gwen Stefani. Na trhu je totiž mnoho typů rovnátek a některá z nich jsou ostatním lidem neviditelná. Vždy záleží na pacientovi, jeho možnostech, problému, který má, a také na lékaři, zda doporučí vybraný typ léčby.


Věděli jste, že...
... podle studií se s lidmi, kteří mají rovné zuby, zachází v sociálních situacích lépe, a také, že většina lidí s křivými zuby, zanechává negativní první dojem?

 

Jaké existují typy rovnátek: 

Pomocí rovnátek se řeší špatné postavení zubů v čelisti, to znamená stěsnané zuby, mezery mezi zuby, pootočené nebo skloněné zuby. Dále lze pomocí rovnátek řešit i stav, kdy nejsou některé stálé zuby vůbec založené, a tudíž se nikdy neprořežou. V některých případech lze řešit i špatné postavení zubů horních vůči spodním, a vyrovnat tak rozdíly ve velikosti čelistí. Některé disproporce jsou ale tak významné, že je třeba i operativního zákroku,“ doplňuje zubní lékařka. Během léčby se změní nejen vzhled vašich zubů a rtů, ale v mnoha případech může léčba také změnit kompletní profil vaší tváře. Ortodontických aparátů je hned několik druhů. Rozhodnete-li se tedy pro ortodontickou léčbu, máte velké možnosti výběru. Liší se v závislosti na estetice, rychlosti léčby, umístění a také cenou.


Tip redakce: 
Na rovnátka není nikdy pozdě. Snímatelná rovnátka se používají v dětském věku, kdy ještě čelisti rostou. U dospělých je pak lepší volit rovnátka fixní nebo systém neviditelných fólií. Spíše než věk pacienta rozhoduje ale typ a závažnost vady.


typy rovnátek
 

1. Snímací aparáty:

Jejich cena je sice nižší, ale nehodí se na léčbu všech ortodontických problémů.V dnešní době se používají spíše pro předléčení dětí školního věku, kdy lze částečně ovlivnit růst a vývoj čelistí. Po prořezání stálých zubů se pak zpravidla nasazují rovnátka fixní,“ doplňuje lékařka. Aby byla léčba úspěšná, je důležitá spolupráce pacienta. Tento typ rovnátek je totiž nutné nosit opravdu pravidelně.  Dalším typem, který můžeme zařadit do této skupiny, je snímací aparát, jenž se nosí po dokončení aktivní léčby k udržení polohy zubů.

 

2. Fixní rovnátka:

Konvenční typ rovnátek je nejpoužívanějším typem. Na vnější strany zubů se nalepí kovové zámky a do nich je gumičkami upevňován ortodontický drát, který narovnává zuby do správné polohy. Pro většinu problémů se zuby jsou fixní rovnátka vhodná. Jsou stále nejrozšířenějším typem léčby, jejich výhodou krom jiného je i nižší cena, ale pacient musí častěji navštěvovat svého zubního lékaře a rovnátka hůře vypadají, což může některým lidem profesně či společensky vadit. Zároveň je s nimi spojeno i větší nepohodlí.

 

3. Damon rovnátka:

Stejně jako konvenční fixní rovnátka se i nová generace rovnátek s damon systémem lepí na vnější stranu zubů, pouze s tím rozdílem, že tato rovnátka mají vlastní vestavěný mechanismus, který drží drát uvnitř zámku, čímž je eliminováno používání gumiček. Drátek tak není v rovnátkách fixován, ale může se volně pohybovat. Léčba navíc vyžaduje méně extrakcí (vytrhávání) zubů, je méně bolestivá, rychlejší a nevyžaduje tolik návštěv ortodontisty.

 

4. Estetická rovnátka:

Dříve se ortodontická léčba týkala převážně dětí, nebylo tak třeba přemýšlet nutně nad tím, jak rovnátka vypadají. V dnešní době je ale vysoká poptávka po rovnátkách i u dospělých, proto výrobci v posledních letech přinášejí více estetických možností. Rovnátka z estetických materiálů pracují podle stejných zásad jako jejich kovové protějšky, ale jsou vyrobeny z keramiky, která se podobá barvě zubu, proto jsou téměř neviditelná,“ vysvětluje Eliška Zumrová. Mezi tyto typy rovnátek patří Damon Clear rovnátka. Dále můžeme jmenovat lingvální rovnátka, která jsou sice kovová, ale jsou lepena z vnitřní strany zubů, a tím jsou úplně neviditelná. Jejich nevýhodou je poměrně vysoká cena a někdy mohou pacientům způsobit problémy s řečí.

 

5. Alignery (Fólie) – Invisalign:

Namísto ortodontických zámků a drátů jsou při této technice používány snímatelné fólie, které jsou vyráběny na míru pro každého pacienta. Nosí se po celý den a je nutné fólie měnit každých pár týdnů. Výhodou je, že tato rovnátka rovnají zuby, aniž by o tom kdokoli věděl, ale léčit se tímto způsobem může pouze menší procento pacientů. „Tento typ léčby se volí u pacientů s lehčí vadou, protože mechanické síly jsou jiné než u fixních rovnátek. Tento typ léčby je elegantní, ale patří k jedněm z nejdražších dodává odbornice.

 

Léčba s rovnátky krok za krokem:

  • Většina pacientů hned na začátku zjišťuje, jak dlouho bude daný typ rovnátek nosit. 
  • Jak již bylo uvedeno výše, ortodontická léčba začíná komplexním vyšetřením, kdy se zhotoví rentgeny, případně ještě fotografie a otisky čelistí, na základě získaných informací se stanoví léčebný plán.
  • Léčba je následně rozdělena do dvou částí:
  • Prvním krokem k úspěchu je aktivní léčba, při které nějakou dobu nosí pacient jeden typ rovnátek. „Aktivní část je taková, kdy pacient nosí určitý typ rovnátek do doby, než se jeho zuby dostanou do správné polohy. Délka léčby je individuální a záleží nejen na pacientovi, ale také na tom, jak moc je potřeba se zuby hýbat. Většinou ale trvá od pár měsíců až po tři roky, zvláště když se jedná o komplikovanější případ,“ vysvětluje lékařka, která dodává, že lepší odhad bude mít u konkrétního pacienta jeho ošetřující ortodontista.
  • Druhým krokem je retence, což je pasivní část léčby. Zde je zajistit, aby se zuby znovu nerozestoupily do nežádoucí polohy. „Poměry v dutině ústní se mění, stejně tak i síly, které na zuby působí. Pokud tedy pacient nedodržuje doporučení svého ošetřujícího lékaře, může objevit nějaká forma recidivy,“ varuje zubní lékařka. Pacient tak obvykle dostane transparentní fólie, které se nosí přes noc, nebo fixní retainer (zařízení, které brání v pohybu zubů pozn. red.), což je kousek tenkého drátku nalepený zevnitř zubů. Délka pasivní léčby se také liší v závislosti na pacientovi a jeho původní vadě.

 

Jak se žije s rovnátky?

  • Po nasazení rovnátek, především těch fixních, jsou zuby a měkké tkáně citlivější a bolestivější. Ale nejde o trvalý stav. Také není výjimkou, že rty, tváře i jazyk bývají pár týdnů podrážděny.
  • Během dvou týdnů si ale na rovnátka zvyknou.
  • U lékaře je k dispozici také vosk, který lze přilepit na rovnátka a zmenšit tak malá poranění v ústech. „Kromě toho můžete mít také pocit, že se některé zuby viklají. Ale nedělejte si starosti, během léčby dochází k přestavbě kosti a poté, co je zub ve správné pozici, stav se stabilizuje a viklavost vymizí,“ říká Zumrová. 
  • Lékaři také varují, že se mohou (i když výjimečně) uvolnit drátky ze zámečků nebo odlepit celý zámeček. V takovém případě je potřeba co nejrychleji kontaktovat ortodontistu, který situaci opraví.
  • V průběhu léčby buďte opatrné na jezení určitých typů jídel, která by mohla rovnátka poškodit. Jedná se především o žvýkavé jídlo, křupavé jídlo jako je popcorn nebo chipsy, lepkavé jídlo jako třeba karamelové bonbóny, oříšky, tvrdé sladkosti nebo jídla, do kterých je nutné se zakousnout, jablko, mrkev nebo kukuřice vcelku.

 

Jak se starat o rovnátka a ústní dutinu?

Rozbitá rovnátka mohou prodloužit dobu léčby. Je tedy potřeba se o ně dobře starat. Zuby a čelisti se do správné pozice dostanou jen tehdy, pokud dodržujete zásady a nosíte je tak, jak máte.
péče o zuby

 

Tip redakce:

Vždy záleží na tom, co pacient očekává a proč chce zuby srovnat. Spolupráce mezi ortodontistou a praktickým zubním lékařem, dětským zubním lékařem případně parodontologem a protetikem je samozřejmá, i když ne vždy úplně běžná. Pak spíše než pozdě můžeme říci, že přichází v nesprávnou dobu s ohledem na celkový plán léčby.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít