Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zaostřeno na zubní nitě

Zaostřeno na zubní nitě

Zaostřeno na zubní nitě

28. ledna 2017 od red

28. ledna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Pečlivá zubní hygiena by měla patřit k našim každodenním rituálům, stejně jako třeba odlíčení nebo mytí rukou. Bohužel pouhé vyčištění kartáčkem leckdy nestačí. Především pokud máme velmi těsné mezizubní prostory, přichází na řadu zubní nit. Pomocník za pár korun, který dovede prokázat neocenitelnou službu, ale i pořádně potrápit. Naučte se ji používat správně!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Na trhu najdete nepřeberné množství dentálních nití. Vyrábějí se buď polyamidové, nebo teflonové, které lépe kloužou po zubech a jsou pevnější. Co se týče profilu, mohou být buď kulaté, nebo ploché, které budou více vyhovovat lidem s opravdu těsnými mezizubními prostory. Další kapitolou jsou různé příchutě, jejichž volba záleží opravdu jen na vašich preferencích, a obsah dalších látek: třeba fluoridu nebo bělicích složek.


Vyberte si správnou niť

Hlavní funkcí každé dentální nitě je ovšem mechanické odstranění zubního plaku a nečistot, které už tyto ingredience nijak zvlášť neovlivní. Výběr niti je tedy čistě na vás a na tom, co vám vyhovuje – možná zjistíte, že ta nejlevnější je pro vás nejpohodlnější. Pokud si nevíte rady, můžete se poradit se svým zubařem nebo dentálním hygienistou. A v případě, že chcete s dentální nití začít, to platí dvojnásob. „Pro začátečníky jsou lepší voskované nitě – lépe kloužou po zubech a lépe se s nimi manipuluje. Nevoskované ale zase lépe stírají zubní plak,“ vysvětluje Kateřina Procházková, odbornice na dentální hygienu.

Špatné zavedení nitě může znamenat nejen to, že si mezizubní prostory vyčistíte špatně. Hrozí i mnohem horší komplikace: podráždění či rozříznutí dásně, které může skončit až bolestivým zánětem. „Pokud se vám taková nehoda přihodí, můžete použít dezinfekci, ale poranění v ústní dutině se většinou hojí dobře. Stav ranky každopádně sledujte, a kdyby se změnil k horšímu nebo vás dáseň začala bolet, vyhledejte stomatologa, který vám ranku odborně vyčistí a předejde zánětu,“ radí dentální hygienistka. „Pokud ale nit používáte opatrně nebo už máte správnou techniku v ruce, nemusíte se komplikací bát,“ dodává Kateřina Procházková.


Metoda cívky a smyčky

Tak lékaři a hygienisté nazývají dva postupy, jak zubní nit používat. První z nich je jednodušší. Budete na ni potřebovat asi 40 centimetrů zubní nitě, kterou omotáte kolem ukazováčků a její konce budete pevně svírat mezi ukazováčkem a palcem každé ruky. Napnutou nit (v délce asi 3 centimetry) opatrně zaveďte do mezizubního prostoru a cik-cak pohybem pokračujte až k dásni. V tomto momentu si dávejte obzvlášť pozor, ať vám „neujede ruka“ a neporaníte si dáseň. V dolní části zub ze strany obtáhněte nití do tvaru písmene C, přitlačte nití na zub a táhněte rovně směrem vzhůru. Tak z povrchu zubu setřete plak a nečistoty. Opakujte u každého zubu z obou stran. Nezapomínejte nit přetáčet na ukazováčcích – není dobré používat stejnou část zubní nitě na čištění více než jednoho mezizubního prostoru!

Při metodě smyčky postupujte stejně, ale nit si připravte jinak: stačí kratší kousek – kolem 30 centimetrů. Oba jeho konce spojte uzlem a vytvořte tak velké oko. Nit pak stačí uchopit mezi palce a ukazováky. Díky kruhovitému tvaru nebude prokluzovat. Ať už zvolíte jakoukoli metodu, měly byste postupovat šetrně a pečlivě. „Vyvarujte se pilovitého pohybu, kterým by mohlo dojít k poranění dásně. Samozřejmostí by mělo být i pečlivé umytí rukou – přece jen na nich za den ulpí neuvěřitelné množství bakterií, které si nechce nikdo přenést do úst,“ shrnuje Kateřina Procházková.

I umělý zub potřebuje péči

Další pomůckou pro čistění mezizubních prostor je tzv. flosspick, tedy plastový oblouček s malou „rukojetí“, na němž je napnut kousek zubní nitě jako tětiva. Někteří odborníci tuto pomůcku příliš nedoporučují – především proto, že nám s ní může mnohem snadněji „ujet ruka“ a nit se může zaříznout do dásně. Pomůcka sama o sobě ale není nijak špatná – jen je bezpečnější ji držet přímo za oblouček nad nití a ne za rukojeť. Co se týče samotného čištění zubů, prokáže flosspick dobrou službu třeba na cestách nebo v kabelce, kde nezabere moc místa a v případě potřeby je stále k dispozici – třeba v restauraci.

Superfloss je název pro nit, určenou speciálně pro čištění můstků, zubů s rovnátky a implantátů. Má zpevněné části, díky jímž se lépe drží v prstech, a střední část, kterou se zuby čistí. „Je speciálně určena k tomu, aby šla protáhnout do obtížně dostupných míst – pod zámečky a drátky rovnátek nebo do prostoru pod můstky, kde se mohou usazovat nečistoty a může tam docházet k zánětům nebo zubním kazům,“ vysvětluje hygienistka. V případě můstku pak hrozí komplikace v podobě kazu na zdravém zubu, který můstek drží. „Zpevněné části slouží k zavádění nitě do míst, kam byste ji výše popsaným způsoben nedostaly. Superfloss můžete navléknout do těžko dostupného místa a pak teprve uchopit za oba konce jako klasickou nit a dát se do čištění."


Zuby čisté jako nikdy předtím

„Zubní nit je skvělá alternativa pro ty, kteří mají mezizubní prostory tak těsné, že nemohou nebo nechtějí používat mezizubní kartáček,“ doporučuje hygienistka a dodává, že hygiena v prostorech mezi zuby by měla být stejnou samozřejmostí jako klasické čištění. I když máme pocit, že se štětinky kartáčku mezi zuby dostanou, efekt není nikdy stoprocentní: klienti, kteří s nití začínají, si často chválí příjemný pocit z dokonale čistých zubů, který při pouhém čištění kartáčkem nepociťovali.

Připravil/a pro vás red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Karolína Hornová
Novinářka, bloggerka a kosmetický fajnšmekr
125
"Jak říkala božská Audrey: Šťastné ženy jsou krásné ženy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít