Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak na správnou ústní hygienu

Jak na správnou ústní hygienu

Jak na správnou ústní hygienu

13. března 2018 od Helena Hladíková

13. března 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Chcete se vyhnout zubnímu kazu, zánětům dásní či zápachu z úst? Tak byste měli znát a především dodržovat pravidla správné ústní hygieny. Tu totiž netvoří jen použití zubního kartáčku a pasty, ale také dalších nástrojů, které v prevenci mohou pomoci.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Už od dětství se každý učil, že zuby se mají čistit 2x denně alespoň 2-3 minuty. Jenže zubní lékaři a dentální hygienisté potvrzují, že i po takovém vyčištění zůstává zhruba 30 % ploch dutiny ústní neošetřeno, zejména pak mezizubní prostory. Co s tím dělat?


Důslednost na prvním místě

Prvním krokem ke zdravým zubům je důslednost a pravidelnost. To znamená, že se budete věnovat důkladné hygieně alespoň jednou denně, a to nejlépe večer. Tak se zbavíte zubního plaku neboli mikroskopických zbytků potravy, které se ukládají v ústech, zejména v mezizubních prostorech, a jsou živnou půdou pro nebezpečné bakterie způsobující zubní kaz a další nepříjemné obtíže.


Nejsou štětiny jako štětiny

Druhým, ale o nic méně důležitým krokem je výběr správných pomůcek. Tou základní je samozřejmě zubní kartáček, jenže jak v záplavě nejrůznějších produktů vybrat ten pravý? Zaměřte se na kvalitní, husté a rovně střižené štětiny. Kvalita kartáčku totiž nespočívá v úžasně ergonomické rukojeti nebo všelijakých dalších vymoženostech, nýbrž ve struktuře štětin. Čím hustší, tím lepší, zároveň by měly být jemné, měkké, mechanicky odolné a tvarově stabilní.

čištění zubů

Vybíráme pastu

Ani výběr zubní pasty není právě nejjednodušší. Dbejte především na obsah fluoridu, jinak si můžete vybrat ze spousty produktů zaměřených na specifické potíže. K dostání jsou zubní pasty pro citlivé zuby, nemocné dásně či s bělicím účinkem. V posledním případě však dejte pozor na používání silných abrazivních přísad, můžete si jimi poškodit sklovinu i dásně, proto výběr raději konzultujte se svým zubařem.


Čistěte i mezi zuby

Jak už jsme zmiňovali výše, problematické jsou především mezizubní prostory, odkud zubní plak obyčejným kartáčkem prostě nedostanete. Nedílnou součástí vaší dentální „výzbroje“ by se proto měly stát mezizubní kartáčky. Existují v několika velikostech a vzhledem k tomu, že každý prostor mezi zuby je jinak velký, měli byste mít doma více různých velikostí. Příliš malé totiž nemají správný účinek, příliš velké zase poškozují mezizubní výběžek dásní. Pro velmi úzké prostory můžete použít zubní nit, ale musíte se ji naučit správně používat, abyste si nepřivodili poranění při neopatrném zavádění. Mezi další účinné pomůcky patří mezizubní párátka, která seženete v klasickém dřevěném provedení či umělohmotná, a také ústní voda.

mezizubní kartáček

Nepříjemný problém

O zápachu z úst se příliš nahlas nemluví, ačkoli trápí řadu lidí. Jednou z příčin je nedostatečná ústní hygiena, ale někdy ani veškerá snaha nestačí. Bakterie se totiž hromadí na jazyku a především u kořene jazyka, kam se nedostane ani ústní voda. Na pomoc tedy musíte přivolat další nástroj – dentální škrabku na jazyk. Jsou umělohmotné a používají se k oškrábání jazyka směrem od kořene ke špičce.


Technika je základ

Ani sebelepší pomůcky dentální hygieny vám však nepomohou, když je budete používat špatně. Správná technika je velice důležitá a hlavně – není nijak složitá. Jak tedy na to? Při čištění zubů byste měli začít od kousacích plošek a kartáčkem dělat krouživé pohyby. Přejděte k předním a poté k zadním stranám zubů a vždy pohybujte kartáčkem od dásní směrem nahoru (nevynechávejte při tom samotné dásně). Ideální je, když vás správnou techniku naučí přímo dentální hygienista, případně vám ukáže, jakých chyb se během čištění dopouštíte. Po vyčištění kartáčkem věnujte pozornost mezizubním prostorám, jazyku a každé čištění zakončete výplachem ústní vodou. 
 
Tip redakce:
Čištění jazyka je zároveň dobrou masáží reflexních zón na jazyku, tzv. akupunkturních bodů. Jejich masáží můžete stimulovat celý organismus.  


Pár rad na závěr

  • Pozor na příliš krátkou dobu čištění. Zkuste si třeba nastavit kuchyňskou minutku nebo stopky, abyste dodrželi alespoň dvě minuty.
  • Čistěte si zuby alespoň 2x denně, z toho jednou opravdu důkladně.
  • Soustřeďte se na správnou techniku. Ze začátku vám to možná bude dělat potíže, ale jakmile si osvojíte správný postup, budete ho provádět automaticky.
  • Zubní kartáček vyměňte po 3 měsících, v případě velkého opotřebení klidně i dříve.
  • Při čištění netlačte na kartáček příliš velkou silou.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít