Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak si zajistit svěží dech

Jak si zajistit svěží dech

Jak si zajistit svěží dech

29. listopadu 2016 od MNo

29. listopadu 2016 5 minut čtení
Připravil/a MNo ve spolupráci s expertem MUDr. Roman Kadlec

Na rozdíl od jiných problémů toho o zápachu z úst lidé příliš nenamluví a v konverzacích bývá tohle téma spíš tabu. Za tímto velmi intimním problémem je přitom většinou více příčin, které lze řešit celkem jednoduše. Navíc existuje hned řada přípravků, jimiž si můžeme alespoň na chvíli rychle pomoct.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Správná ústní hygiena

Nejčastější příčinou nevábného zápachu z úst bývají nedostatky v základní péči o zuby a ústa. V mezizubních prostorech často zůstávají zbytky jídla, které tam postupně zahnívají. V ústech se tak začnou rojit bakterie, způsobující nezdravý dech. Podle hlavního stomatologa kliniky Esthesia Romana Kadlece je nedostatečná péče o chrup důvodem problémů se zápachem z úst minimálně v 70 procentech případů.

Důležité tak je čistit si zuby alespoň dvakrát denně a používat i mezizubní kartáčky, které se dostanou do těch nejmenších skulin.


„Zuby není třeba čistit dvě minuty, ale tak dlouho, až zkrátka budou úplně čisté. Za dvě minuty je nikdo pořádně nevyčistí. Nejlepší je kontrola jazykem, zub nesmí být pocitově chlupatý. Nejlepší je na to jednosvazkový kartáček a poté pokaždé použít mezizubní kartáčky správné velikosti. S výběrem pomůže dentální hygienista,“ dodává stomatolog.


Ústní voda a zubní nit

V drogeriích jich najdete hned několik druhů. Kdy a jak je ale používat, aby byl váš dech svěží? Ústní voda pomůže například odstranit ranní nepříjemný dech. A nejen ten. Pomůže i po jídle. „Pocitově, když se najíme a máme tu potřebu, svěžesti dechu pomůže buď krátké vyčištění zubů, nejlépe pastou s příchutí mentolu, nebo právě použití ústní vody. Ona nefunguje přímo zdravotně, ale dech osvěží,“ říká zubař Roman Kadlec. Podobně jako mezizubní kartáčky pak lze zkusit i zubní nit. Lépe ale zafungují podle lékaře už zmiňované mezizubní kartáčky.


Zdravé zuby a dásně

Někdy pak také nejde jen o to, že jste v jídle měli příliš mnoho aromatických přísad. Problémy s dechem může způsobit i kaz – tedy ne on samotný, ale opět kusy jídla, které se v něm zachytávají. Podobně se může projevit i začínající paradentóza a záněty dásní. Vliv může mít pak i zubní kámen, který nadzvedává dásně, pod nimiž se množí bakterie. Podle Romana Kadlece by kromě zubařského křesla měli pacienti usednout i do toho v ordinacích dentální hygieny. „Je to velmi důležité. Jak často je to potřeba, většinou určí přímo odborníci. Když je vše v pořádku, stačí jednou ročně, ale je to velmi individuální,“ připomíná.


Čistý jazyk

Někteří odborníci pak ke každodenní zubní hygieně doporučují používat i takzvané čističe jazyka. Na tom se totiž během dne hromadí odumřelé buňky, bakterie a zbytky jídla. Na výběr je kartáček nebo speciální „škrabka na jazyk“.


Správné jídlo

Na svěžesti dechu ubírá jak některé jídlo, tak i pití. Kromě česneku a cibule mohou zápach z úst vyvolávat i některé diety – hlavně takové, jež jsou založeny na sníženém přísunu sacharidů a vyšším příjmu bílkovin. Problémy s nevábnou vůní dechu způsobují i kyselé nápoje jako limonády, dále také káva a kouření. Naopak pití zeleného čaje a pojídání ovoce s vitaminem C nebo žvýkání některých bylin, např. máty, bazalky nebo koriandru, dech zlepšuje.


Rychlí pomocníci vždy po ruce

Jak moc se spoléhat na žvýkačku? Je to nejrychlejší a nejoblíbenější způsob, jak si co nejdříve dech osvěžit. Žvýkačky, především ty mentolové, zafungují, ale jen na velmi krátkou dobu. Především po jídle pak žvýkání spustí v ústech produkci slin, jež pomáhají naředit kyselé prostředí, které v ústech po některých jídlech zůstává.

„Krátký pocit svěžesti dodají, ale jen opravdu na chvíli a nemají žádný čisticí efekt. To samé se dá říct i o ústních sprejích,“ doplňuje Roman Kadlec výčet možností. I ústní spreje jsou tedy jen rychlým způsobem, jak se alespoň na chvíli zápachu zbavit, ale nevyřeší původ problému. S tím vám pomůže především pravidelná hygiena.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MNo ve spolupráci s expertem MUDr. Roman Kadlec

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Roman Kadlec
Hlavní stomatolog kliniky Esthesia
"Nepohybovat se v zajetých kolejích. Vždy existuje nějaké řešení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít