Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co dělat, když dásně bolí a krvácejí?

Co dělat, když dásně bolí a krvácejí?

Co dělat, když dásně bolí a krvácejí?

16. listopadu 2019 od Helena Pokorná Hladíková

16. listopadu 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Bolestivé pocity v ústech jistě nejsou nic příjemného. Jejich ignorování však může vést až ke ztrátě zubů. Proč byste měli zpozornět zejména v případě krvácejících dásní?
Zdravé dásně mají světle růžovou barvu, jsou pevné a s vlnitým profilem. Dásně nemocné mají naopak barvu tmavě červenou, jsou oteklé, na dotyk měkké a citlivé a snadno krvácejí. To jsou první možné indicie toho, že s vašimi dásněmi není vše v pořádku. Nezáleží ani tak na tom, kdy a kde se krvácení dásní objeví. Důležité je začít to řešit včas. Vždy se totiž jedná o varovný signál a je potřeba zjistit jeho příčinu. K těm nejběžnějším důvodům krvácení a bolestivosti patří:
  • nešetrné, příliš drsné čištění zubů,
  • celkově špatná dentální hygiena,
  • podráždění agresivními či kyselými potravinami,
  • hormonální změny v těhotenství,
  • kouření,
  • špatné stravovací návyky s přemírou cukrů,
  • již vzniklé onemocnění v dutině ústní.
Krev se může objevit i v případě, že začínáte s použitím mezizubních kartáčků, máte nově nasazená rovnátka nebo nosíte zubní protézu. Ať už je však příčina jakákoli, rozhodně se poraďte se svým stomatologem, abyste předešli rozvoji gingivitidy neboli zánětu dásní, či dokonce parodontózy, kvůli níž můžete o svůj chrup přijít.
bolest zubů

Je možná léčba?

Co se týče léčby ustupujících zubů, je důležité vědět, že se jedná o nevratný proces, který lze vhodnou péčí pouze korigovat. Rozhodně nemůžete čekat, že vám dásně samy od sebe zase dorostou. Ve většině případů stomatologové přistupují k tzv. konvenční terapii. Při ní nejprve odstraní zubní plak a případný zubní kámen nad a pod linií dásní. Poté vyhladí kořeny všech zubů tak, aby dásně, které ještě nejsou na ústupu, na zubech lépe držely. Pokud jde o závažnější potíže, řešením se může stát operace. Při úplné ztrátě dásně se nabízí řešení v podobě štěpů dásní, kdy se přišije tkáň z okolní dásně nebo patra na ustupující část, aby se obnažený zubní kořen zase zakryl.

Správná hygiena je základ

Abyste předešli všem těmto nepříjemným zákrokům, skutečně důsledně dbejte na pravidelnou a hlavně pečlivou ústní hygienu. Pořiďte si vhodný zubní kartáček s rovnými, měkkými štětinami a nezapomeňte také na mezizubní kartáčky, protože spousta problémů se zuby začíná právě v nedostatečně čištěných mezizubních prostorách. S kvalitní hygienou vašich úst vám pomohou například Curaprox Zubní kartáček jemný 1560 (koupit v e-shopu) či mezizubní kartáčky DentaMax (koupit v e-shopu), které seženete v různých velikostech. Při potížích s krvácejícími a ustupujícími dásněmi vyzkoušejte účinek zubní pasty Sensodyne Rapid (koupit v e-shopu), která vytváří na citlivých místech ochrannou bariéru, čímž poskytuje rychlou úlevu od bolesti.
heřmánkový čaj

Od bolesti pomůže i příroda

Jakmile zpozorujete problémy s dásněmi, co nejdříve zajděte za svým zubním lékařem. To ale někdy může trvat i několik dní. Jak si tedy do té doby ulevit od bolesti? Zkuste vsadit na léčivou sílu přírodních zdrojů. Při bolestech dásní dobře působí například:
  • heřmánkový odvar (výplachy),
  • zelený čaj (popíjení i výplachy),
  • myrhová tinktura (potření),
  • šalvějový odvar (výplachy),
  • včelí propolis (potírání),
  • hřebíčkový odvar (výplachy),
  • Tea Tree olej (potírání i výplachy),
  • Aloe vera (potírání).

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít