Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zubní plak: 5 tipů, jak s ním snadno zatočit!

Zubní plak: 5 tipů, jak s ním snadno zatočit!

Zubní plak: 5 tipů, jak s ním snadno zatočit!

14. března 2022 od Anna Šťastná

14. března 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Pocit čistých zubů je k nezaplacení. Hlavně tedy z pohledu vašeho zdraví, protože je to právě uložený plak a bakterie v něm, které potom způsobují záněty dásní a jejich krvácení. Následkem zánětu je i zápach z úst, a neléčený může vést až k vypadávání zubů. Jak se tedy zbavit zubního plaku?
Někdo by mohl říct, že se tolik nadělá s obyčejným zubním plakem. Ale když je zubního plaku hodně a dojde až na zánět dásní, mohou se bakterie nekontrolovatelně šířit do krevního oběhu a komplikovat nebo způsobovat celková onemocnění těla, protože otevřenými rankami v ústech se do krevního oběhu dostávají nejrůznější nečistoty.

Problémy se zubním plakem:

Že máte s ukládáním plaku problém a vaše dásně i celý organismus jsou ohroženy tvorbou zánětů, poznáte celkem snadno - dásně v těsné blízkosti zubů začínají otékat, při použití mezizubního kartáčku krvácí, a pokud už je zánět opravdu hodně rozjetý, uvidíte krev i při běžném čištění. Je však dobré vědět, že otoky se nevytvoří hned - dlouhou dobu si jich nemusíme všimnout, protože zpočátku zubní plak sám od sebe nebolí a chvíli trvá, než dásně zarudnou a otečou. Zubní plak tedy rozhodně není dobré podceňovat. Abyste se ho zbavili, respektive zabránili jeho ukládání, je třeba zaměřit se na prevenci a zuby opravdu důkladně čistit. Na co si při tom dát pozor?

5 tipů, jak se efektivně zbavit zubního plaku

 

1) Kartáček je důležitější než pasta

Mějte na paměti, že na zubní pastě a ústní vodě samozřejmě záleží, ale plak se vždy odstraňuje mechanicky. Zubní pasty a ústní vody jsou zde spíš pro jistotu, pro případ, že nějaký plak přece jen vynecháte a ten začne v ústech škodit, a mohl by tak způsobit zubní kaz či zánět.

2) Pozor na měkké kartáčky

S ohledem na zubní sklovinu, ale i zcitlivělé dásně doporučujeme měkčí zubní kartáčky, ale vždy zdůrazňujeme, že dvě minuty jsou počítány pro kartáčky označené jako soft (měkké). Ty dnes populární super a ultra měkké totiž vyžadují pár minut čištění navíc. A když si vezmete, že podle mnoha průzkumů si obvykle čistíme zuby jen zhruba 40 vteřin, je opravdu lepší pořídit si alespoň o něco tvrdší štětinky.
 
Náš tip:
Dentamax Medical Zubní kartáček měkký (koupit v e-shopu),který představuje zlatou střední cestu a navíc jej pořídíte ve výhodném balení po dvou.

3) Mezizubní čištění je nejdůležitější

Mezizubní plošky zubů zabírají celých 30 procent čištěného povrchu zubů, a tak je logické, že nutností je vyzbrojit se i dalšími pomůckami, než je jen kartáček. S čištěním zadních, hůře dostupných zubů může pomoci jednosvazkový kartáček, kterým se lépe manipuluje. Mezizubní kartáček nebo dentální nit vyčistí zbylé plochy. Ani tak se ale nemusíte dostat k celému povrchu, který potřebujete vyčistit – proto existují také ústní sprchy, a dnes už dokonce i sonický kartáček kombinovaný s ústní sprchou.
 
Náš tip:
Dentamax Corn Dentální párátka s nití  (koupit v e-shopu), s nimiž se díky držátku velmi snadno manipuluje a navíc jsou ekologická.

4) Alchymie s mezizubním kartáčkem

Nezapomeňte, že všechny mezery mezi zuby nejsou stejné, a tak pro správné čištění budete potřebovat více typu mezizubních pomocníků. Kartáček totiž musí pohodlně projít skrz, neměl by být ani příliš volný, ale ale ani těsný, aby naopak dásně nepoškozoval. Vybrat si můžete rovné kartáčky nebo zahnuté, s nimiž se může lépe pracovat. Pokud si nejste jistí velikostí, například značka TePe prodává i startovací sady  s několika velikostmi mezizubních kartáčků, kde snadno najdete tu pravou - zkuste třeba TePe Angle Mixed Pack mezizubní kartáček (koupit v e-shopu).
 
Náš tip:
TePe Angle Mezizubní kartáček (koupit v e-shopu) jsou k dostání v mnoha různých velikostech a jejich zahnutý tvar pomůže vyčistit i zadní zuby.

5) Pravidelná dentální hygiena

Nejlepší prevencí je kromě správné domácí péče také dentální hygiena, kam byste měli zajít každého půl roku. Pomůže mimo jiné i s tím, že profesionální odstranění plaku zanechá zuby o něco světlejší. I to je důvod, proč když se o zuby důkladně staráte, jsou vaše zuby nejen zdravé, ale i hezky bílé. Obejdete se proto třeba i bez profesionálního bělení, případně si vystačíte s jeho méně intenzivnější, a tím pádem šetrnější variantou.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít